Araçla seyir hâlindeyken güvenlik açısından bir dizi kurala riayet etmek gerekiyorsa da ne yazık ki bazı durumlarda buna rağmen kaza gerçekleşebiliyor. Böyle anlarda kaza sonrası yapılması gerekenleri bilmek, bu işlemleri gerçekleştirmek de önem teşkil ediyor. Kazanın meydana getirdiği hasar türüne göre (maddi hasar, fiziksel hasar) ise kaza sonrası yapılması gerekenler değişkenlik gösteriyor. Trafik sigortasının işleyişi, kaza tespit tutanağı, hasarı hangi tarafın karşılayacağı, ağır yaralanma ya da ölümlerde ne yapılması gerektiği gibi birçok sorunun yanıtını siz de aşağıda bulabilirsiniz.

İçindekiler

Maddi Hasarlı Trafik Kazalarında Ne Yapılır?

Kaza sonrası ne yapılır sorusunun yanıtı, kazanın oluşturduğu hasara göre değişir. Bununla beraber kazadan sonra ilk önce vücudunuzda herhangi bir noktanın zarar görüp görmediğini kontrol etmelisiniz. Diğer tüm işlemlerden önce bu kontrolleri sağlamalısınız. Şayet vücudunuzda kanama, ağrı, sızı, yaralanma gibi durumlar tespit ettiyseniz bir sağlık kuruluşundan yardım talebinde bulunmalısınız. Yaralanma ya da ölüm gibi bir durum söz konusu değilse seri bir şekilde aracınızı uygun bir yere çekmelisiniz. Aksi takdirde diğer araçların geçişi engellenirse istenmeyen zincirleme kazalar da meydana gelebilir.

İkinci adım olarak maddi hasarlı araba kazasından sonra ne yapılmalı bakıldığında; kaza anına ait fotoğraf çekmek ve dörtlüleri yakmaktan söz edilebilir. Fotoğraf çekimi, kaza yaşayan araçlardaki hasarın nedenini ve kusur oranlarını tespit etmeye yardımcı olur. Kazaya ait fotoğraflar, hasar tespit tutanağına işleneceği için maddi hasarların karşılanması noktasında delil niteliği taşıyabilir. Kaza anına ait fotoğraflar ile birlikte hazırlanan kaza tutanağını kazaya karışan taraflar kendi aralarında imzalamalıdır. Böylece hasarın karşılanacağına yönelik teyit sağlanır. Bu işlemlerde uzlaşılamıyorsa trafik polisi çağırılmalıdır.

Fiziksel Hasarlı Kazalarda Yapılması Gerekenler

  • Yaşanan kazada yaralanma, ağır yaralanma, ölüm gibi durumlar görülüyorsa seri bir şekilde ambulans aranmalıdır.
  • Bu şekilde kaza bölgesine hem sağlık ekipleri hem de polis (veya jandarma) desteği istenebilir.
  • Kaza sonrasında kontak çalışmasa bile kapatılmalıdır.
  • Kaza sonrasında yakıt sızıntısı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Olası bir sızıntıya karşı 110 Acil İtfaiye çağırılmalıdır.
  • Yaralanma ve/veya ölüm gibi durumlar karşısında ayrıca 154 Alo Trafik ve 112 Acil Servis numaraları da aranabilir.

Ayrıca kazaya karışan taraflardan biri ya da tamamı alkollü ise veya ehliyete sahip değilse tutanak tutulmadan önce mutlaka polise veya jandarmaya haber verilmelidir.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Maddi Hasarlı Trafik Kazası'nda hasar tespit tutanağı doldurulmalıdır. Bu işlemi gerçekleştirirken dikkat etmeniz gereken hususlar genel olarak şunlardır:

  • Araçların kaza yerinde hareket ettirilmeden farklı açılardan fotoğraflarını çekmelisiniz.
  • Kazaya karışanlar ile beraber ruhsat ve sürücü belgesi fotokopilerini temin etmelisiniz.
  • Tutanak yalnızca kazaya karışan taraflarca doldurulabilir. Fakat ruhsat sahibi olma şartı aranmaz.
  • Kazaya karışan tarafların form üzerinde ıslak imzası olmalıdır. Tutanak fotokopi ile çoğaltılmış olsa bile fotokopi çekildikten sonra imzalar atılmalıdır.
  • Kazaya karışan araçların trafik poliçe numaraları ve sigorta şirketleri de belirtilmelidir.
  • Kazanın oluş şekli açıkça yazılmalı ve krokisi çizilmelidir.

Kazadan Sonra Tutanak Süresi Kaç Gündür?

Yaşanan trafik kazasında yaralanma ya da ölüm yoksa kaza “Maddi Hasarlı Trafik Kazası” olarak kabul edilir. Bu durumda kazanın tarafları kaza tespit tutanağı doldurmalıdır. Kazadan sonra tutanak süresi ise 5 iş günüdür. Hasar tutanağı en fazla 5 iş günü içerisinde sigorta şirketine iletilmelidir.

Maddi Hasarı Hangi Taraf Karşılayacak?

Yukarıda da sözü geçtiği gibi; trafik kazalarında yaralanma ya da ölüm yoksa bu, Maddi Hasarlı Trafik Kazası'dır. Bu durumlarda hasarı, kusurlu tarafın kusuru oranında trafik sigortası karşılar. Hatalı tarafın masrafları da yine hatalı tarafın kasko sigortası tarafından karşılanır.

Trafik Kazası Sonrası Sigortadan Para Alma

Trafik kazasından sonra sigortadan para almak istiyorsanız, gerekli tüm evrakı tamamlamanız ve sigorta şirketine iletmeniz şarttır. Fakat yaralanmalı bir kaza yaşandıysa 1 yıllık iyileşme süresinden sonra sigortaya trafik kazasına ilişkin heyet raporu sunarak ödeme alabilirsiniz.

Sonuç

Trafik kazasından sonra yapılması gerekenler, meydana gelen hasarın türüne değişkenlik gösterir. Yaralanma ve/veya ölüm gibi durumlar söz konuysa öncelikle ambulans çağrılmalıdır. Maddi hasarlı trafik kazalarında ise fotoğraf çekimi, hasar tespit tutanağı gibi işlemlerin yürütülmesi gerekir. Tabii ki tüm bu işlemlerin öncesinde yapmanız gereken ilk iş, kendi fiziksel durumunuzu kontrol etmeniz olacaktır.

Dilerseniz, Yol Yardım Hizmetleri Nedir, Neleri Kapsar? başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler