İkinci El Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İster sahibinden ister bir galeriden satın alıyor olun, ikinci el araba alma süreci oldukça zorlayıcı bir işleme dönüşebilir. İkinci el satın alırken dikkat edilmesi gerekenler göz ardı edildiğinde yapılan yatırımın ve harcanan zamanın telafisi ise oldukça zordur. Eğer siz de arabanızı yenilerken şansınızı ikinci el arabadan yana kullanmak istiyorsanız, ikinci el araba alırken nelere dikkat etmeli, çok iyi bilmelisiniz. Size özel hazırladığımız bu kapsamlı rehberde siz de adeta bir profesyonel gibi en temiz ve bütçenize en uygun araca sahip olabilirsiniz.

İkinci El Araba Almadan Önce...

Araç piyasasının oldukça dinamik ve tahmin edilemeyen bir seyir izlemesinden ikinci el araba satışları da son dönemde nasibini almış durumda. İkinci el araba pazarı bazen hareketli, bazen durgun dönemlere girebiliyor ve bu da alıcıların kafasını karıştırmaya yetiyor da artıyor bile. Hal böyleyken ikinci el araba alım satımında ekstra dikkatli ve itinalı olunması gerekiyor.

İkinci el araba satın alırken çoğu alıcı, aracın en etkili noktası olan yaşına bakıyor ve 4 yaşında olmasını yeğliyor. Bunun sebebi, çoğu yeni arabanın ya da filodan kiralanan aracın taşıt kredisi üzerinden alınması ve taşıt kredilerinin vadesinin de en fazla 48 ay olmasından kaynaklanıyor. Vade dolduktan sonra araba ya filoya geri teslim ediliyor ya da bir şekilde kendini ikinci el araba piyasasında buluyor.

Piyasa dinamiklerine ve koşullarına göre değişmekle birlikte ortalama 4 yaşındaki bir aracın sıfır fiyatının yaklaşık yarısında olması bekleniyor. Burada elbette marka, model, aracın kilometresi ve vites türü gibi faktörler de devreye giriyor. Her ne kadar bu, kulağa bir genelleme gibi gelse de, çoğu sigorta şirketinin yaptığı araştırmalara göre bir aracın güvenilirliği ve piyasa tabiriyle "temizliği" yaklaşık 5 yaşından sonra düşmeye başlıyor ve araç sahipleri, yeni bir araba satın almak için kullandığı aracı elinden çıkarmaya bakıyor. Şüphesiz ki Türkiye'deki ikinci el araba piyasası, 4 ya da 5 yaşını aşmış, tertemiz ve güvenilir arabalarla dolu. Şimdi bu arabalar arasından sizin için en uygununu seçmek için nelere dikkat etmeniz gerekiyor, birlikte bakalım.

İkinci El Araba Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

1. Bütçenizi belirleyin.

İster yeni ister ikinci el olsun, her bir araba satın alması aslında bir yatırımdır. Bu yüzden de bu tarz bir yatırıma girişirken net bir bütçe belirlemeniz ve ona sadık kalmanız gerekiyor. İkinci el araba satın alırken elinizdeki arabayı satıp onu teminat olarak kullanmayı düşünebilir, üstünü tamamlamak için de taşıt kredisi çekebilirsiniz. Kredi tutarını belirlerken kaç ay vade yaptırabileceğinizi, aylık taksit tutarlarının bütçenize uyup uymadığını ve kredi geri ödemesinde ne kadar faize katlanmanız gerektiğini de mutlaka önceden bilmeniz gerekiyor. Sizin için en iyi borçlanma aracını tespit ederek cebinizi yormadan bu işlemi yapabilirsiniz.

2. İkinci el araba piyasasını enine boyuna araştırın.

İkinci el araba satın alırken piyasaya hakim olmak ve hangi arabanın hangi fiyat aralıklarında alıcı bulduğunu tespit etmek oldukça mühim. Satın almayı planladığınız marka ve modeldeki araçların en düşük ve en yüksek fiyatlarını, ortalama piyasa değerini ve sıfır fiyatlarını mutlaka öğrenmelisiniz. Bu bilgiler size sadece ikinci el araba alımında değil, aynı zamanda elinizdeki aracı satmak için de oldukça faydalı olacaktır. Değiştirmeyi planladığınız arabanızın ortalama piyasa değeri üzerinden siz de bir fiyatlandırma yaparak arabanızın ederine en yakın bedelde onu elden çıkartabilirsiniz.

3. Alım esnasında aracın tüm mühim evraklara ve belgelere sahip olduğundan emin olun.

Söz konusu ikinci el araba alımı olduğu zaman iş sadece taşıtı almakla bitmiyor; bu esnada aynı zamanda birden fazla dosyalama ve evraklama işiyle de uğraşmanız gerekiyor. Trafik sigortası, ekspertiz raporu ve ruhsatı başta olmak üzere aracın tüm evraklarının eksiksiz bir biçimde size teslim edilmesini sağlayın. Bununla birlikte araç üzerinde herhangi bir trafik cezası, haciz durumu ya da MTV veya TPC borcu bulunmadığını da öğrenmeniz önemli. Bu detayları netleştirmediğiniz takdirde bu borçlara sizin katlanmanız gerekebilir.

4. Aracı gün ışığında ve iyi hava koşullarında inceleyin.

Fener, sokak lambaları ve yağmur gibi dış etmenler, aracın boyasında her alan pek çok kusuru fark edilmez kılabilir. Bu nedenle de satın almayı planladığınız ikinci el arabayı incelerken havanın güneşli olmasına dikkat edin. Gündüz gözüyle bakacağınız potansiyel yeni aracınızın tüm çizik, ezik ve eksiklerini anında tespit edebilirsiniz. Arabayı incelerken dış yüzeyi ile kalmayıp aynı itina ile içini de gözden geçirmeniz gerekir. Dış yüzeylerde özellikle lastikler, kaput, çamurluk ve tampona dikkat etmeli, iç tarafta ise aracın tüm aksesuar ve donanımlarının eksiksiz çalıştığından emin olmalısınız. Aracın yedek anahtarının olup olmadığını, multimedya panelinin çalışıp çalışmadığını ve kriko, stepne ya da ilk yardım seti gibi ekipmanların bagajda yer alıp almadığını da teyit etmek oldukça mühim.

5. Aracı güvendiğiniz bir ekspertize sokun.

Almayı planladığınız ikinci el aracı ilan sitesi fotoğraflarında görüp çok beğenmiş olabilir, hatta aracı fiziksel olarak da inceleyip hiçbir kusurunun olmadığını gözlemleyebilirsiniz. Araç sahibi bununla da kalmayıp araçta hiçbir hasar kaydı olmadığına ve sorunsuz çalıştığına dair sizi ikna etmiş olabilir. İkinci el araba satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi, aracın kilometresine, yaşına ya da markasına bakmaksızın onu oto ekspertize sokmaktır. Aracın motor aksamında, şasisinde ve mekanik durumunda yer alan problemleri bir bir tespit etmenize yarayan ekspertiz teknolojisi, aracın gerçek durumunu gözler önüne serecektir. Güvendiğiniz ve tarafsız bir ekspertizden faydalanarak resmi ekspertiz raporunu almadan noter işlemlerini kesinlikle başlatmamanızda fayda var.

6. Hasar kaydı olup olmadığını öğrenin.

Aracın daha önce kaç adet ve ne tür kazaya karıştığını tespit edebilmenin en kolay ve en pratik yolu, hasar kaydı sorgulaması yapmaktır. Cüzi bir ücret karşılığında 5664'e araç şasi numarasını ya da plaka numarasını yazarak gönderebilir ve kısa bir süre içerisinde aracın geçmiş hasar ve kaza kaydını içeren listeye ulaşabilirsiniz. Bu tarz durumlarda araç şasi numarasının plaka numarası ile kıyasla daha güvenilir olduğunu söylemekte fayda var.

7. Mümkünse aracı bir test sürüşüne çıkartın.

Aracın düzgün ve sorunsuz bir şekilde çalıştığını anlamanın bir diğer yolu da onu test sürüşüne çıkartmaktır. Araç sahibinden izin alarak ve tercihen onun da yanınızda bulunduğu bir anda aracı ufak bir deneme sürüşüne çıkarabilir, sizin için konforlu bir sürüş anlamına gelen en önemli kriterleri tek tek ölçümleyebilirsiniz. Aracın vites değişim kalitesi, yol tutuşu, viraj dönüşleri, fren ve gaz tepkileri başta olmak üzere güvenli ve rahat bir sürüş için zaruri olan tüm etmenlere bir bir dikkat etmeniz tavsiye ediliyor.

8. Önce fiyat analizi, ardından da pazarlık yapın.

"Pazarlık sünnettir," diye boşuna dememişler. İkinci el araç tavsiyelerine kulak verdikten sonra satın almayı planladığınız aracın fiyatı her ne olursa olsun, ufak da olsa bir miktar pazarlık yapmakta hiçbir zarar olmaz. Bununla birlikte satıcı ile anlaştığınız fiyatın makul ve piyasa değerlerine uygun olduğundan da emin olmanız gerekiyor. Almak istediğiniz ikinci el aracınız, piyasadaki eşdeğer marka ve modellerin ne çok altında ne de çok üstünde olmalıdır. Güvenilir ikinci el otomobil satış mecralarından yararlanarak söz konusu aracın ortalama piyasa değerini kısa bir süre içerisinde belirleyebilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler