Oto Ekspertiz Nedir, Ne İşe Yarar?

Otomobil dünyasına yeni yeni adım atanların en çok merak ettiği konulardan biri ekspertiz nedir ve ne işe yarar oluyor. Araç satın alma aşamasında çok değerli bir gösterge olan ekspertiz raporu yanıltıcı durumlar ile karşılaşmamak için de oldukça değerli bir rapor. Peki tam anlamıyla ekspertiz ne demek ve araç alımlarında neden bu kadar önemli? Siz de derlememizi inceleyerek konu hakkındaki tüm merak ettiklerinize yanıt alabilirsiniz.

Ekspertiz Nedir?

İşe ekspertiz nedir gibi en temel soruya yanıt vererek başlayalım. Alanındaki uzman kişiler tarafından yapılan inceleme ve değerlendirmelere "ekspertiz" adı veriliyor. Öyle ki Türk Dil Kurumu sözlüğü de bu kelimenin ne ifade ettiğini gayet açık bir şekilde gösteriyor: "Bilirkişi tarafından yapılan inceleme." Dolayısıyla ekspertizin illa otomobiller ile ilgili olması gerekmiyor ve çok daha genel bir tanımda yer alıyor. Buradan hareketle oto ekspertiz de araçlara yönelik bilirkişi tarafından yapılan incelemeler anlamına geliyor. Fransızca "expertise" sözcüğünden direkt Türkçeye geçen sözcük, belirli bir alanda veya konuda yeterli teknik bilgisi olan kişilerin o alana dair ürünlere, parçalara dair incelemeleri demek. Eksper de "işin uzmanı, işi bilen, karar veren, değer biçen kişi" gibi anlamlara sahip.

Oto Ekspertiz Nedir?

Bu açıklamalardan hareketle oto ekspertizin ne olduğunu bulmak da kolaylaşıyor. Aracın temizliğinden emin olmayı, hasarlı olup olmadığını tam anlamıyla öğrenmeyi, kusurlarının neler olduğunu oto ekspertiz işlemleri sayesinde öğrenmek mümkün. Özellikle yeni araç alacak kişiler bu nedenle oto ekspertiz raporlarına son derece önem veriyor. Zira ikinci el araç satın alırken, direkt satıcı tarafından aktarılan bilgilerde arabaya dair çeşitli kusurları göz ardı edilebiliyor. Evet, bu işlemler daha çok ikinci el araçlar ile özdeşleşmiş durumda. Oto ekspertiz sayesinde aracın varsa kusurlarını net bir şekilde öğrenebilir, böylelikle aracın gerçek değerini de tespit edebilirsiniz.

Ekspertiz Raporu Nedir?

Oto ekspertiz raporu nedir derseniz; bu da bilirkişi tarafından yapılan incelemeler sonucunda araca dair hazırlanan rapora karşılık geliyor. Otomobil alanındaki uzmanlar, bağımsız kişiler ya da kuruluşlar tarafından yapılan incelemeler ve analizler sonucunda hazırlanan belgeye ekspertiz raporu deniyor. Yeni araç satın alacak kişiler, böylelikle almayı düşündükleri araçta bir sorun var mı yok mu uzmanlar sayesinde öğrenebiliyor. Örneğin, aracın geçmişte başına gelen bir kaza veya değişen parçası gibi konular hakkında oto ekspertiz raporu tüm şeffaflığı ile bilgileri ortaya koyabiliyor. İlgili araca uzmanlar, bağımsız kişiler veya kuruluşlar tarafından bakıldıktan sonra da bu işlem için araca dair bir rapor hazırlanıyor. Bu ekspertiz raporu sayesinde ilgili kişi, araca dair tüm ayrıntıları görebiliyor. Bu hizmeti çeşitli firmalar ve kişiler sunabiliyor.

Oto Ekspertiz Nasıl Yapılır?

İncelenecek aracın temiz bir şekilde servise gelmesi ile süreç başlıyor. Daha sonra araç ilkin süspansiyon testine alınıyor. Bu esnada aracın frenlerinin de kontrolleri yapılıyor. Ardından motor kondisyon testi, araç beyni kontrolü, el freni test işlemi gibi işlemlere geçiliyor. Bu işlemlerdeki kontroller için genellikle bilgisayarlı makineler kullanılıyor. Yapılan tüm işlemler son olarak bilgisayara aktarılıyor ve rapor hâline getirilerek ilgili kişilere sunuluyor. Bu işlem titiz ilerlemesi gereken bir süreç ve süspansiyon test cihazı, yönetim paneli, lift, akü testi cihazı, fren testi cihazı, dinamometre, boya kalınlığı ölçüm cihazı, lastik basınç hava saati gibi birçok makine ile incelemeler yapılıyor. Dilerseniz, henüz araç satın almayı düşünmüyorsanız zengin araç filomuzu inceleyebilirsiniz. Her sürücüsüne yüksek hijyen standartları ile teslim edilen araçlarımız, farklı pek çok seyahat tipine uygun onlarca model sunuyor.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler