Araç sahipleri için kimi zaman araba beyaz duman neden atar merak konusudur. Araçlar, yaşanan arıza durumuna göre egzozdan farklı renkte duman çıkarabilir. Bunlar genellikle siyah, gri, mavi ve beyaz dumanlardır. Bunlar içerisinde en yaygınlarından biri araba egzozunun beyaz duman atmasıdır. Fark edilmesi en zor duman çeşitlerinden biri olduğu için ekstra dikkat gerektirir. Peki arabadan beyaz duman neden çıkar ve bu durum neye sebep olur? Konu ile ilgili tüm önemli detayları bir araya getirdik.

İçindekiler

Araçlarda Duman Atma Neden Olur?

Araç egzozlarından çıkan dumanların sebebi, renklerine göre değişkenlik gösterir. Duman rengi fark etmeksizin tümünde, çeşitli arızalar baş göstermiş demektir. Buna göre siyah duman atma sorunu genellikle hava filtresi kaynaklıyken mavi duman genelde motorun yağ yaktığı anlamına gelir. Hepsinin kendisine göre sebepleri ve çözümleri vardır. Araç beyaz duman atıyor ise bu, genellikle soğutma suyunda yaşanan bir probleme işaret eder. Esasında soğuk havalarda, ilk çalıştırmada egzozdan bir süre beyaz duman gelmesi normaldir. Bu durum genel olarak yoğuşmadan kaynaklanan bir buhar çıkışıdır. Bu durumlarda egzoz içerisindeki kar, su ya da nem gibi unsurlar motor ısındıkça buharlaşarak beyaz duman görüntüsü oluşturur. Ancak motor ısındığı halde egzozdan beyaz duman çıkmaya devam ediyorsa bu ciddi bir problemdir.

Arabadan Beyaz Duman Neden Çıkar?

Araba egzozundan beyaz duman çıkıyorsa, özellikle soğuk havalarda aracın ilk çalıştığı esnada bu durum olağandır. Bu durum, yoğuşmadan kaynaklanan bir buharın sonucudur. Bununla beraber araç motoru ısındığı halde egzozdan hâlâ beyaz duman çıkıyorsa bir arıza söz konusudur. Bu nedenlerin başında genellikle aracın soğutma su sisteminde bir problem yaşanması vardır. Motor bloğu içerisindeki kanallardan geçen soğutma suyu, silindir içerisindeki yanma odalarına karışmış olabilir. Bunun sonucunda ise araba egzozu dışarıya beyaz duman atabilir. Bunun yanı sıra motorun, iç soğutma suyu sızıntılarına karşı da kontrol edilmesi gerekir. Motora soğutma suyu karıştı ise egzozdan beyaz duman çıkması yüksek ihtimaldir. Ayrıca motora soğutma suyu karıştığında radyatörde su eksikliği, egzozda tatlımsı bir koku da gözlemlenebilir. Bunun yanı sıra soğutma suyu motor yağına karıştığında köpürmesine ve yağın beyaz renge dönüşmesine sebebiyet verebilir. Özetle motorun yanma odasına su girmiş ise aracınızın egzozu beyaz duman atabilir.

Araç Beyaz Duman Atarsa Ne Olur?

Egzozdan beyaz duman çıkarsa ne olur sorusunun çeşitli yanıtları vardır. Özellikle beyaz duman, kalın ve yoğun bir forma sahip ise ciddi arızalar meydana gelebilir. Yoğun ve kalın beyaz duman, genellikle önemli arıza göstergelerinden biridir. Bu durumlarda yüksek ihtimal ile silindir blok contası hasarı, silindir bloğunun çatlaması ya da silindir kapak hasarı görülür. Bu durumlarda, aracınızı yetkili servise götürmeniz önemlidir.

Soğutma Suyu Yanma Odasına Neden Karışır?

Egzozların beyaz duman atmasının, genelde soğutma suyunun yanma odasına karışmasından kaynaklandığını belirtmiştik. Peki soğutma suyu yanma odasına neden ve nasıl karışır? Bunun en temel nedenlerinden biri silindir kapak contası arızalanmış olmasıdır. Silindir kapak contası, araç motorları için en hayati bileşenler arasındadır. Silindir kapağı ile motor bloğu arasında yer alır ve görevi sızdırmazlıktır. Bu contalar sıcaklığa karşı dayanıklılık göstermesine rağmen motor hararet yaptığında ilk yanan parça genelde bu conta olur. Eğer conta arızalandıysa bu sızdırmazlık görevini yerine getirememeye başlar ve soğutma suyu yanma odasına gider. Bu durumda contanın değişmesi ve / veya motorun aşırı ısınmasının önlenmesi gerekir. Peki conta arızasının kaynağı olan motor hararetinin sebebi nedir? Düzgün çalışmayan soğutma fanı, düşük sıvı seviyesi, kirli soğutma suyu veya bakımları düzenli yapılmayan bir soğutma sisteminiz varsa aracınızın motoru aşırı ısınıp hararet yapabilir. Bu nedenle bazen silindir kapak contası çok sağlam ve yeni olsa dahi motordaki problemler su sızıntısına neden olabilir.

LPG'li Araç Beyaz Duman Atıyor, Neden?

Aslında araç yakıt türü fark etmeksizin egzozdan beyaz duman çıkmasının sebepleri ortaktır. Bu nedenle LPG'li, benzinli ya da dizel araba neden beyaz duman atar sorusunun yanıtı, aynı arızalardan kaynaklı olabilir. Bununla beraber kullanıcı yorumlarına bakıldığında LPG'li araçlarda bu durum, biraz daha fazla görülebilmektedir. O nedenle LPG'li araç sahipleri, beyaz duman atmasına karşı ekstra dikkatli olabilir. Tabii ki periyodik araç bakımı ve kontrollerinin her araç türü için çok önemli olduğunu unutmayın.

Egzoz Dumanı Nasıl Olmalı?

Tüm bunlar doğrultusunda egzoz dumanı nasıl olmalı? Egzoz sistemi, motorunuzdan salınan zararlı emisyonları toplayıp bunları aracınızdan uzaklaştırır. Bu sistemin amacı, çevreye atılan kirletici maddelerin miktarını azaltmaktır. Gerek bu nedenle gerek araç arızasını tespit edebilmek için egzoz dumanının ne renkte çıktığına dikkat etmek gerekir. Buna göre egzoz duman rengi normal şartlarda şeffafa yakın veya çok çok hafif beyaz renk olmalıdır. Kışın soğuk havalarda beyaza yakın olsa da araç ısındıktan sonra yine çok hafif beyaz ya da şeffaf olması beklenir.

Araç Suyuna Yağ Karışması başlıklı yazımızı da keşfedin!

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler