Modern arabalar genellikle seçilebilen çok çeşitli sürüş modlarıyla üretilir. Bazıları sürüş deneyiminde bariz değişiklikler yaparken bazıları ise daha incelikli noktalara önem verir; mesela ECO mod gibi. ECO mod ne işe yarar diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bu modun herhangi birinin tam adı bir otomobil üreticisinden diğerine değişebilse de amaç her zaman aynıdır. Sürüş modları, bir otomobilin sürüş dinamiklerini hem mevcut koşullara hem de sürücünün tercihlerine uyacak şekilde uyarlar. Sürüş modları arasında en yaygın olarak görebileceğiniz ECO modudur. Bu yazımızda ne işe yaradığını ve ne zaman denemek isteyip istemediğinizi açıklamak için araçlarda ECO mod özelliğine yakından bakacağız.

ECO Mod Nedir?

Birçok modern otomobilde aracın yakıt ekonomisini iyileştirmek için bir ECO mode ayarı bulunur. Bu mod açıkken motor çıkış gücünü düşürür, bu nedenle eskisi kadar sıkı çalışmaz ve gaz pedalları daha az tepki verir. Güçteki azalma, arabanın daha yavaş hızlanmasına neden olur. ECO modunun faydaları arasında daha az gaz kullanılması ve daha az emisyon oluşturulması yer alır. ECO modu en iyi şekilde rahat bir tempoda sürerken çalışır.

ECO Mod Ne İşe Yarar?

ECO modunun veya daha geniş bir tanımıyla "ekonomik modun" amacı, sürüş sırasında aracınızın yakıt ekonomisini iyileştirmektir. Direksiyon simidinin yanında bulabileceğiniz bir düğmeye basarak ECO mod tuşunu açıp kapatabilirsiniz. Otomobil üreticileri arabada ECO modu özelliğini yakıtla çalışan ve hibrit araçların birçok modern günümüz modeline yerleştirdiler. (elektrikli arabalar, gazla çalışmadıkları için yakıt tasarrufu özelliğini kullanmazlar.) ECO modunun, bazı hibrit arabalarda bulabileceğiniz EV modundan farklı olduğunu unutmayın. ECO modu yakıt kullanmaya devam ederken, EV modu benzin deposundan herhangi bir enerji almaz ve bunun yerine yalnızca elektrikli araba aküsünde çalışır.

ECO modu düğmesi devreye girdiğinde, aracın gaz kelebeği daha az tepki verir. Gaz kelebeği daha az reaktif olduğunda motor eskisi kadar sıkı çalışmaz ve normalde yapabildiğiniz kadar hızlı hızlanamazsınız. ECO modu genel olarak bir arabayı yavaşlatmaz, ancak hızlanmayı yavaşlatır. Yapabileceğiniz en iyi şey, ECO modu açıkken aracınızı rahat bir tempoda sürmektir — gaz ve fren pedallarına çok fazla basmak, ECO modu ayarının yaptığı iyiliği iptal edebilir. ECO modu, hızlanmanın tepki süresini yavaşlatmasının yanı sıra klima çıkışını düşürebilir ve iç aydınlatmayı kısabilir.

ECO Modu Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

ECO modu, bir arabanın motorunu daha az zorlayarak aşağıdakiler gibi çeşitli avantajlar sağlar:

  • Geliştirilmiş yakıt ekonomisi: Yakıt ekonomisindeki değişiklik sert olmasa da, ECO modunu doğru kullandığınızda arabanız daha az gaz kullanacak ve litre başına daha fazla kilometre yapacaktır. Bu nedenle de uzun yolda ECO mod kullanılır mı diye merak ediyorsanız, yakıt ekonomisi açısından bu modu kullanmanın oldukça faydalı olacağını belirtelim.
  • Daha az zararlı emisyon: Yakıt tüketimindeki azalma aynı zamanda aracınızın havaya eskisi kadar zehirli kimyasal salmayacağı anlamına gelir.
  • Aracın motoru ve aküsü üzerinde daha az baskı: ECO modunu açtığınızda, motor eskisi kadar güçlü çalışmaz ve bu da aracın aküsüne eskisi kadar yük bindirmez.
  • Maliyet tasarrufu: Yakıt ekonomisindeki bir gelişme, benzin deponuzu eskisi kadar sık doldurmanıza gerek kalmayacağı anlamına gelir ve bu da biraz para tasarrufu yapmanıza yardımcı olur.

Araçlarda ECO Mod Ne Zaman Kullanılır?

Şimdi gelelim, ECO mod ne zaman kullanılır sorusunun detaylarına. ECO modunu kullanmak için ideal zaman, aracınızı daha yavaş bir hızda (genellikle saatte 90 kilometrenin altında) kullandığınız zamandır. Aracınızı yavaş bir şekilde sürmenizin muhtemel olduğu ortamlarda günlük kullanım için mükemmeldir. Şehir içinde küçük işlerle uğraşırken, dur-kalk trafikte otururken veya hız sınırlarının genellikle düşük olduğu şehir sokaklarında araç kullanırken yakıttan tasarruf etmenin harika bir yoludur. Buna ek olarak zamanı ECO mod nasıl kapatılır diye düşünüyor da olabilirsiniz. ECO modu bir arabanın tepki süresini azaltır, bu nedenle hızla hızlanmanız gerekebilecek durumlarda en iyisi onu kapatmaktır. Örneğin, otomotiv uzmanları otoyolda, trafiğe girerken, zorlu yollarda araç kullanırken veya kötü hava koşullarında ECO modunun kullanılmasını önermez. ECO modunun bir başka özelliği de aracın daha az vites değiştirmesine neden olmasıdır. Bu nedenle, yokuş yukarı sürüş veya hızlı hızlanma gibi viteslerin düzenli olarak değiştirilmesi gereken durumlarda ECO modunu kullanmaktan kaçınmak en iyisidir. Ayrıca birçok sürücü, klima açıkken çok verimli çalışmadığından, bunaltıcı günlerde ECO modunu kapatmayı tercih ediyor. Araçta ECO modu açıkken yapılan seyahatin kilometre bazlı yakıt verilerini giriş yaparak hesaplamak için yakıt tüketimi hesaplama aracını kullanabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler