Ocak 2016 yılından alınan kararla ehliyet belgelerinde değişim dönemi başladı. Artık yeni ehliyet belgeleri çip özelliğiyle yurtdışında da araç kullanma imkanı sunar. Ayrıca üretildiği dayanıklı malzeme ve lazer baskısı ile uzun yıllar kullanma şansınız bulunur. Yeni ehliyetlere geçiş ile değişen sadece bu unsurlar değildir. Bunun yanı sıra ehliyetin tasarımı da güncellenmiştir. Bunun sonucunda sürücüler bazı ehliyet bilgilerine ulaşmakta zorlanabilir. Çünkü yeni tasarımda birçok bilginin yeri değişmiştir. Bu konuda en çok merak edilen konu da ehliyet numarası nerede yazdığıdır. Eğer siz de ehliyet numaranızı bulmakta zorlanıyorsanız doğru adrestesiniz. Ehliyet numarası nerede yazar sorularının cevabı yazımızda!

İçindekiler

Ehliyet Numarası Ne İşe Yarar?

Ehliyet numarasına nasıl ulaşacağınızı anlatmadan önce ilk olarak bu bilginin hangi alanda kullanıldığından bahsedelim. Ehliyet numarası aslında aracınızın ve araç sürme yetkinizin kimlik numarasıdır. Bu numaraya trafikte yaşadığınız olası sorunlarda veya denetim gibi durumlarda ihtiyacınız olacaktır. Ehliyet bilgisinin sıkça kullanıldığı yerler arasında araç kiralama işlemleri, ceza ödeme veya araç çekme durumlarıdır. Bu işlemlerde başta ehliyet numarası olmak üzere birçok bilgi sizden talep edilebilir.

Ehliyet Numarası Öğrenme

Eski ehliyet belgelerinde ehliyet numarası açık bir şekilde gösterilmekteydi. Ehliyet belgesinin veriliş yeri ve tarih bilgisinin yer aldığı alanda görülen bu numara yeni ehliyetlerde farklı bir yere taşındı. Bununla birlikte numaraların tam olarak ne olduğu belirtilmeden oldukça sade bir tasarımla eklendi. Bu durum ehliyet numarası nerede yazıyor sorularını gündeme getirdi. Eğer siz de ehliyet belgenizde bu numarayı bulmakta zorlanıyorsanız ilk olarak ehliyetinizde hangi bilgilerin bulunduğunu bilmenizde fayda var. Böylece başta ehliyet numarası olmak üzere ihtiyacınız olan tüm ehliyet bilgilerinizi rahatlıkla bulabilirsiniz. Ehliyet belgesinde yer alan bilgiler şunlardır:

  • 1. İsim
  • 2. Soy İsim
  • 3. Doğum Yeri ve Tarihi
  • 4a. Ehliyet Veriliş Tarihi
  • 4b. Belge Geçerliliği Bitiş Tarihi
  • 4c. Ehliyet Verilen Yer ve Plaka Kodu
  • 4d. TC Kimlik Numarası
  • 5. Ehliyet Numarası
  • 7. İmza

Yukarıda detaylandırdığımız maddeler ehliyetin ön kısmında görebileceğiniz bilgileri içerir. Ehliyetinizin ön yüzünde yer alan beşinci maddeye baktığınızda ehliyet numarasını görebilirsiniz. Ehliyet numarası 6 haneden oluşur. Ehliyetinizden bu numarayı bulmakta zorlandığınız anlar için bu bilgiyi de not etmenizde fayda var. Ehliyetinizi kaybettiğiniz veya unuttuğunuz durumlarda bu numarayı bilerek birçok işlemi gerçekleştirmeniz mümkün. Fakat daha önce de belirttiğimiz gibi, ehliyet numarasına sadece ehliyet belgesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Ehliyet seri no nerede yazar sorusunun başka bir cevabı var mı diye merak ediyorsanız, şimdi gelin dijital kanallarımızın sunduğu imkanlarda bahsedelim.

Ehliyet Numarası Sorgulama

Bildiğiniz üzere E-Devlet kanalı, artık birçok resmi işlemimizi ilgili kuruma gitmeden halledebildiğimiz bir alan haline geldi. Bu kanaldan ikametgah sorgulamadan vergi sorgulamaya kadar birçok resmi işlemi gerçekleştirebiliyoruz. Her geçen gün farklı hizmetler sunan E-Devlet'ten artık ehliyet numarasını da öğrenmek mümkün. Bu işlemi birkaç adımda gerçekleştirebilirsiniz. Tabi ilk olarak kimlik numaranız ve şifreniz ile E-Devlet uygulamasına giriş yapmanız gerekir. Sonrasında "Nüfus ve Vatandaşlık İşleri" bölümüne geçiş yapmanız yeterli. Bu sekmede yer alan "Sürücü Belgesi Sorgulama" ekranına girerek ehliyetinize dair tüm bilgileri öğrenebilirsiniz. Ehliyet numaranızı da öğrendiyseniz artık yolculuklardaki resmi kontrollere hazırsınız demektir. Eğer konforlu ve keyifli bir yolculuğa özel bir araçla yelken açmak isterseniz SIXT'in Araç Kiralama hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler