Hem günlük hem de özel seyahatlere eşlik eden otomobiller, şüphesiz yaşama konfor ve değer katan araçlar arasında yer alır. Kimi zaman aile ile yapılan seyahatlere keyif katarken kimi zaman günlük yaşamı pratikleştirir. Bunun için otomobillerin bakımı çoğu araçtan daha önemlidir. Çünkü güvenli ve konforlu bir yolculuk için bazı sorunlara karşı hazırlıklı olmak gerekir. Bir de otomobil tutkunuysanız... En ufak bir sorun yolculuk keyiflerinizin kaçmasına neden olabilir. Bunun için olası araba problemlerine karşı bilinçli olmanızda fayda var. Araç suyuna yağ karışması sorunu, güvenli bir yolculuk için çözümünü bilmeniz gereken problemler arasında yer alır. Çünkü bu sorun hem maliyet açısından hem de performans açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Yolların ustası olduğunuz kadar arabanızın da ustası olmak istiyorsanız, buyurun başlayalım!

İçindekiler

Arabanın Suyuna Yağ Karışırsa Ne Olur?

Arabanın suyuna yağ karışması maliyet ve kullanım konusunda birçok probleme neden olabilmektedir. Çünkü bu sorun erkenden tespit edilemezse motordaki bazı parçalar hasar görebilir. Bunun sonucunda yüksek maliyetler peşinizi bırakmayabilir. Arabanızı uzun süre kullanamayabilirsiniz. Araba suyuna yağ karışması problemi tüm motor çeşitlerinde görülebilir. Benzinli ve dizel fark etmeksizin aracınızda bu problemi yaşarsanız erkenden tespit edip bir servise götürebilirsiniz. Aracınızda, motor suyuna yağ karışması sorunu bulunduğundan emin olmak için şu belirtileri sorgulamanız yeterli:

  • Aracı kullanırken aşırı titreme, güç kaybı ve istikrarsız hızlanma gibi problemler görülebilir.
  • Araç motorun ısısının normalden fazla yükselmesi ve hararet yapması.
  • Egzozdan su ve beyaz duman çıkması.
  • Motor yağ seviyesinin aniden düşmesi.
  • Araç suyunun bulanık görünmesi.

Bu gibi sorunlar araç suyuna yağ karıştığının işareti olabilir. Motor yağının su ile karışması, yağın işlevini yitirmesine sebep olabilir. Bu durum sürtünme direncini düşüreceğinden motorda yer alan aksamlar hasar almaya başlar. Sürüş sırasında yaşanabilecek aşırı ısınma, tekleme ve titreme gibi problemler aslında motor performansının düşmesinden kaynaklanır. Bu durum üç farklı hasardan kaynaklanabilir:

  • 1- Conta Hasarı
  • 2- Soğutucu Arızası

1- Conta Hasarı

Her motorun temel parçaları arasında yer alan conta neredeyse tüm aksamları birbirine bağlar. Conta, parçalar arasında sızdırmazlığı sağlar. Motor soğutma sıvısı ile motor yağını da ayıran bu parçanın hasar alması araç motor suyuna yağ karışımının başlıca sebeplerindendir. Conta yanması olarak da bilinen bu sorun egzozdan su gelmesine sebep olabilir. Çünkü su motor aksamında yanmaz. Bunun sonucunda egzozdan su çıkışı görülebilir. Ayrıca egzozdan beyaz duman çıkışı da conta hasarına işaret eder. Bu sorun sonucunda meydana gelen araç suyuna yağ karışması sonucunda motor aksamı ağır hasar alabilir. Çünkü aracın bu şekilde çalışması motor parçalarının ısınma ve sürtünmeye bağlı hasar almasına neden olur.

2- Soğutucu Hasarı

Soğutma sistemi hasarı sonucunda oluşan sızıntılar su ve yağın bir karışmasına neden olabilir. Soğutma sistemleri, soğutucu akışkanlar ile motor sıcaklığını dengeleyen aksamlardır. Egzoz gazının sıcaklığını düşüren bu sistemde yaşanan sızıntılar suyun motor yağına veya yağın soğutma sıvısına karışmasına yol açabilir. Araç suyuna yağ karışması sorununun soğutucu sistemi hasarından kaynaklandığını tespit edebilmek için egzoz borusunu incelemek gerekir. Eğer egzoz borusundan soğutma sıvısı geliyorsa problem, yüksek olasılıkla soğutucu hasarından kaynaklanır. Fakat bu durumda egzozdan soğutucu sıvı yerine su gelme ihtimali de vardır.

Araba suyuna yağ karışmasına sebep olan bu problemlerin motor sağlığını etkilememesi için bir an önce giderilmesi gerekir. Bunun için yukarıda bahsettiğimiz belirtileri yaşadığınız an aracınızı servise götürmenizde fayda var. Ayrıca düzenli olarak aracınızın yağ kontrolünü gerçekleştirmeniz de oldukça önemli. Böylece yüksek maliyet risklerinden kaçınmış olursunuz.

Sorunsuz bir sürüş deneyimi yaşamak için SIXT'in Araç Kiralama hizmetini incelemeden geçmeyin!

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler