Ağır Hasar Kaydı Nedir, Nasıl Sorgulanır?

İkinci el araba alırken alıcıların en çok merak ettiği konuların başında ağır hasar kaydı gelmektir. İkinci el araç piyasasında derinlemesine araştırma yapan kullanıcılar, ağır hasar kaydı nedir ve aracın piyasasını nasıl etkiler konularını merak ediyor. Eğer siz de 2. el araç satın almayı planlıyor ve beğendiğiniz araçların ağır hasar kaydının ne ifade ettiğini detaylıca öğrenmek istiyorsanız, doğru yerdesiniz. Başta ağır hasar kaydı nasıl sorgulanır ve neye göre belirlenir olmak üzere bu konuya dair merak ettiğiniz her şeyi bu ağır hasar kaydı rehberimizde sizin için derledik.

Ağır Hasar Kaydı Nedir?

Bir aracın çeşitli kazalar, doğal afetler ya da benzeri nedenlerden dolayı ağır olarak hasar alması sonucu oluşan kaza kaydına ağır hasar kaydı denir. Bunun belirleyicisi, otomotiv sektörünün uzmanları olarak bilinen ekspertiz servisleridir. Eğer bir araçta ağır hasar kaydı tespit edildiyse, araç öncelikle trafikten men edilir; ardından da sürücü, aracı eski haline getirmek ve yenilemek için gerekli masrafların yapılmasını, böylece aracın yeniden trafiğe katılmasını sağlar.

Pert Kaydı Nedir, Ağır Hasar Kaydından Farkı Nedir?

Pert kaydı bulunan araçlar, genellikle tamiri ve onarımı mümkün olmayan araçlardır. Ağır hasar kaydı almış olan araçlar ile pert kaydı bulunan araçlar arasındaki tek fark aslında budur; "perte çıkan" bir araç da ağır hasar kayıtlı sayılmakta ve trafiğe çıkması yasaklanmaktadır. Bununla birlikte pert kaydı almış olan araba, kaza sonucu ağır hasar alıp artık tamir olsa da onarılsa da tekrar kullanılamaz hale gelmiş bir arabayı ifade eder.

Ağır Hasar Kaydı Neye Göre Belirlenir?

Aracın geçirdiği kaza sonucu oluşan darbelerin nasıl ve ne şekilde oluştuğunu baz alarak belirlenen ağır hasar kayıtları, meydana gelen trafik kazasının hemen akabinde ekspertiz incelemesi sonrası oluşturulur. Bu kayıtlar, kaza sonrası aracın ekspere götürülerek ekspertiz uzmanlarının araçtaki hasar durumunu tek tek kontrol edilmesi ve ağır hasar olup olmadığına kanat getirmesi ile meydana gelir. Bu noktada aracın hasar bildirimini yapmak için izlenmesi gereken belli prosedürler vardır.

Ağır Hasar Kaydı Oluştururken Hangi Belgeler Gereklidir?

Ruhsat fotokopisi, kasko poliçesi, trafik kaza raporu, sürücünün ehliyet ve kimlik fotokopileri, alkol rapor ve aracın hasarlı fotoğrafları, mutlaka hasar kaydı oluşturulurken araçla birlikte ibraz edilmesi gereken belgeler arasındadır. İncelemenin akabinde ortaya çıkan hasar bedeli, aracın kaza tarihindeki piyasa değerine denk geliyor ya da bu oranın üzerine çıkıyorsa, araç yasar kayıtlı sayılır. Bunu oranladığımız zaman yüzde 70 ve üzeri bir orana tekabül etmektedir.

Ağır Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devlet Üzerinden Ağır Hasar Kaydı Sorgulama: TC kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yapabilir, ardından da ağır hasar kaydı sorgulaması yapmak istediğiniz aracın plakasını Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama ekranına girebilirsiniz. Burada aracın gerçek ve güncel hasar kaydı dökümlerine bir bir erişebilirsiniz.

SMS Yoluyla Ağır Hasar Kaydı Sorgulama: Sigorta Bilgi ve Denetim Merkezi tarafından verilen bu hizmet, ücretli olarak yapılır. SMS ile ağır hasar kaydı öğrenmek istediğiniz kayıtlarına ulaşmak istediğiniz aracın plakasını boşluk bırakmadan 5664'e göndermeniz yeterlidir. Kısa bir süre içerisinde aynı numara üzerinden size bir cevap gönderilecek ve bu cevapta ilgili aracın tüm gerçek ve güncel ağır hasar kayıtları tarafınıza bildirilmiş olacaktır.

Birbirinden güvenli, konforlu ve modern araba modellerini SIXT Rent A Car ayrıcalıklarıyla Araç Filomuz sayfamızdan inceleyerek hemen kiralayabilir ve rahat edebilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler