Ticari araç alımlarında dikkat edilmesi gereken konulardan biri de gider kısıtlaması oluyor. Öyle ki 2025’te yapılan son güncellemeler ile binek ve ticari araç kiralamaya yönelik gider kısıtlaması resmi gazetede açıklandı. Buna göre iş amacıyla satın alınan ya da kiralanan araçları vergi matrahına gider olarak göstermek mümkün. Böylece gösterilen giderler ile vergi avantajlarından yasal bir şekilde yararlanabilmektedir. Araç bakımı, satın alma, tamir veya kiralama gibi masraflar gider kısıtlaması içerisine dahil edilerek vergi ödemelerinde dikkate alınan bir konudur. Dolayısıyla yapılan son düzenlemelerden sonra şirket sahiplerinin bu düzenlemeye ayrıca dikkat etmesi gerekmektedir. Peki binek araçlarda ve araç kiralamada gider kısıtlaması nedir, bu yazımızda bu konuya değiniyoruz.

İçindekiler

Binek Araç Gider Kısıtlaması Ne Demek?

Binek otomobillerde gider kısıtlaması, merak edilen konular arasında yer alır. Yapılan son düzenlenmelere göre 2025 yılı binek araçlardaki gider kısıtlamalarına netlik kazandırmıştır. Buna göre artık ticari amaçlarla yapılan binek araç alımlarında veya kiralanmasında kullanım giderlerinin belli bir kısmı vergi matrahından düşmektedir. Araçların kira gideri ve giderlerinin %70'lik oranından bahsedilmektedir. Kalan %30'luk oran ise Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler (KKEG) olarak kabul edilmektedir. Binek araçlarda gider kısıtlama 2025 yılı itibarıyla yakıt, bakım, sigorta gibi masraflar gider olarak gösterilebilecektir. Böylece şirketlere vergi avantajı elde edebilecekleri fırsatlar tanınmış olacaktır.

Araç Kiralama Gider Kısıtlaması Ne Demek?

Araç kiralama hizmetleri şirketler için çeşitli operasyonel süreçlerin daha verimli bir şekilde ilerleyebilmesine olanak tanır. Bunun yanında maliyet kontrolü açısından da çeşitli faydaları bulunmaktadır. Fakat bu noktada yapılan düzenlemelerde araç kiralama işlemlerinde vergi matrahından düşülmesi için bir sınırlama yer almaktadır. Bu sıralamada araç kiralama gider kısıtlaması bilinir. Gider kısıtlaması, kiralanan araçlarda kira bedeli ve sorumlu olunan masraflar vergi avantajı sağlayabilmek için gider olarak gösterilebilecektir. Fakat sınırı aşan tutarlar söz konusu olduğunda vergi matrahına uygun değerlendirilmediği takdirde vergiden indirim yapılmamaktadır. Araç kiralamada gider kısıtlamasının esas amacı ise lüks araç kiralamalarında vergi avantajından yararlanabilmeyi sınırlandırmaktır. Bu gibi sorunların önüne geçmek için çıkarılmıştır. Fakat tek faktör bu değildir. Aynı zamanda şirket harcamalarının daha şeffaf ve mali bir disiplin içinde yürütülmesini de amaçlamaktadır.

Araç Gider Kısıtlaması Ne Zaman Başladı?

Binek araçlar ve araç kiralamada gider kısıtlaması birkaç yıldır hayatımızda olan kavram ve yasalar içinde bulunmaktadır. İlk olarak araç kiralamalarında gider kısıtlaması uygulaması 2019 yılında binek otomobiller için başlamıştır. Akabinde değişen mevzuatlara ve güncellenmesi gereken faktörlere göre belirli periyotlarda güncellenerek uygulanmaya devam etmektedir.

2025 Yılı Binek Araç Kiralama Gider Kısıtlaması Ne Kadar?

2025 yılında düzenlemeye göre binek araç gider kısıtlaması için KDV hariç azami bir tutar belirlenmiştir. Buna göre 2025 yılı için belirlenen tutar 37.000 TL'dir. Gider belirlenmiş tutarın üzerinde olduğu takdirde KKEG kapsamına girer ve vergiden düşülmez.

Dilerseniz Taşıt Tanıma Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır? yazımıza da göz atabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler