Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu veya bilinen adıyla Togg, ilk duyurulduğu günden bugüne gündemde kalmayı başarıyor. "Türkiye’nin ilk yerli ve milli elektrikli otomobil modeli" olarak bilinen Togg, duyuruları 2017 yılında başlamış olsa da bugün artık ilk ön sipariş süreçleri dahi tamamlanmış durumda. Özellikle dünya otomotiv pazarının elektrikli araçlara yönelik çalışmalarının artması ile beraber Türkiye de Togg ile bu lige giriş yapıyor. Tarihçesi, özellikleri, üretim süreci, fiyat ve modelleri gibi Togg hakkında merak ettiğiniz pek çok bilgiye sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Togg'un Tarihçesi

Anadolu Grubu, BMC, Turkcell, Zorlu Holding ve TOBB tarafından 2018'de kurulan Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), ilk faaliyetlerine İstanbul'da başladı. 2019 yılının son çeyreğinde ise şirket, Kocaeli Gebze bölgesine taşındı. Ardından Bursa Gemlik ilçesinde fabrikası kurulan otomobilin SUV ve sedan modelleri 27 Aralık 2019'da yapılan bir basın toplantısında tanıtıldı. Özellikle ilerleyen yıllarda elektrikli otomobillerin çok daha fazla rağbet göreceği düşünüldüğünde, "yazılım tanımlı araçlar" grubuna giren Togg da Türkiye'nin bu pazarda var olmasının en önemli adımı olarak görülüyor.

Togg Fabrikası Nerede?

Faaliyetlerine ilk aşamada İstanbul'da başlayan şirket 2019 yılında ise Kocaeli'nin Gebze bölgesine taşınmıştı. Bugün Togg fabrikası nerede bakıldığında, fabrika Bursa'nın Gemlik ilçesinde yer alıyor. 29 Ekim 2022’de kurulan ve 1,2 milyon metrekarelik alana sahip olan Togg Gemlik fabrikası, aynı zamanda üretim üssü misyonuna da sahip. Fabrikada 250 adet otomasyon robotun yanı sıra 5 bine yakın kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Üretim kapasitesinin ise 2028 - 29 dönemine doğru yıllık 100 bin adet, ilerleyen yıllarda ise 175 bin adede çıkması bekleniyor. Ayrıca fabrikada uçucu organik bileşen (VOC) salınımı için Türkiye'deki yasal sınırın 9'da 1'i, Avrupa'daki yasal sınırın ise 7'de 1'i hedefleniyor. Bu yönüyle Togg Gemlik fabrikası Avrupa'nın en temiz üretim tesisi olmaya aday.

Togg Elektrikli mi?

Evet, Togg tümüyle elektrikli bir yerli otomobil. Özellikle ilk etapta tüm yerli otomobiller elektrikli olarak üretiliyor. Bununla beraber ilerleyen zamanda benzinli ya da LPG'li araçlar üretilip üretilmeyeceği bilgisine dair resmî bir açıklama henüz bulunmuyor. Togg'un satışa sunulan ilk modeli T10X'in kataloğunda farklı önemli bilgiler de var. Buna göre; "T10X sadece bir otomobil değil, aynı zamanda Togg ekosistemine bağlı ve hayatınızı kolaylaştıran çözümler sunan bir akıllı cihazdır."

Togg Nasıl Şarj Edilir?

Duyurulan ilk Togg modeli T10X'in resmi kataloğundaki bilgilere göre; T10X model otomobil 3 farklı şekilde şarj edilebiliyor. Ev tipi bir priz üzerinden, duvara monte bir AC şarj istasyonundan ya da süper hızlı DC şarj istasyonlarından her yerde güvenle şarj edebilmeniz mümkün. Bu noktada Trugo şarj ekosistemi de önem kazanıyor. Geniş ağı sayesinde Türkiye’nin 81 ilinde ve şehirler arası karayollarında kolaylıkla Togg'u şarj edebilmenize imkân tanıyan Trugo, mobil uygulaması sayesinde de rahat bir şekilde kullanılıyor. Trugo mobil uygulamasını indirdiğiniz takdirde size en yakın şarj istasyonunu öğrenebilir, rezervasyon yapabilir ve ödeme gerçekleştirebilirsiniz. Şarj süresine bakıldığında ise AC (11 kW) (%20 - %80) (dk): 195 / 345 ve DC (180 kW) (%20 - %80) (dk): 28 olarak tanıtılıyor.

Togg Modelleri ve Özellikleri Neler?

Mart 2023 ile beraber Togg C-SUV modeli T10X tanıtıldı. Farklı 3 versiyona sahip olan T10X içerisinde iki versiyon, iki farklı menzil seçeneği sunuyor. Togg kaç beygir bakıldığında; 200 beygir gücündeki ilk motor seçeneğine sahip olan araç 7,6 saniye içerisinde; 400 beygir gücüne sahip ikinci motor seçeneği bulunan araç ise 4,8 saniye içerisinde 0’dan 100 km/s hızlanmasını gerçekleştiriyor. Togg özellikleri içerisinde T10X modelinin özellikleri ise şu şekilde öne çıkıyor:

  • Koltuk sayısı: 4
  • Boyutlar (mm): 4599 uzunluk, 1886 genişlik, 1676 yükseklik
  • Aks mesafesi (mm): 2890
  • Motor (kW): 160 / 320
  • Beygir (HP): 218 / 435
  • Motor seçenekleri: Arkadan itiş / Dört çeker
  • Menzil (km): 314 / 523
  • 0-100 hızlanma (sn): 7,4
  • Bagaj hacmi (lt): 441 / 1515 (arka koltuk yatırıldığında)
  • Ön frenler: Hava soğutmalı disk
  • Arka frenler: Disk
  • Batarya kapasitesi (kWh): 52,4 / 88,5

Özellikleri paylaşılan ve 16 - 27 Mart 2023 tarihleri arasında ön siparişi tamamlanan T10X modelinin dışında farklı Togg modelleri de var:

  • Togg C-Sedan (Yakında)
  • Togg C-Hatchback (Yakında)
  • Togg B-SUV (Yakında)
  • Togg C-MPV (Yakında)

Togg'un İç Donanımı Nasıl?

16 - 27 Mart 2023 tarihleri arasında ön siparişi tamamlanan T10X modelinin iç donanımında ilk olarak ön konsolda bulunan uçtan uca ekran dikkat çekiyor. Sürüş deneyimini, konforu ve çevrim içi işlemlerinizi sürdürebileceğiniz bu konsol, eğlenceli içeriklere erişimi de mümkün kılıyor. 12 noktadan toplam 470 Watt değerindeki ses sistemi de büyük ilgi görüyor. Hi - Fi ses deneyimi sunan bu sistem, yeni nesil premium bir ses sisteminin T10X'e özel teknolojisi ile bütünleşiyor. Elektrikli ve hafızalı ön koltuklar ise konforlu bir yolculuk deneyimi vadediyor. Isıtma ise hem ön hem de arka koltuklarda bulunuyor. Ön konsolda yer alan kablosuz şarj ünitesi sayesinde de akıllı telefonunuzu hızlı ve kolay bir şekilde şarj etmeniz mümkün.

Togg'un Öne Çıkan Teknolojileri

Togg T10X modelinde kör nokta asistanı, otomatik park asistanı, adaptif hız sabitleyici, kameralı sürücü dikkat asistanı, trafik işareti algılama sistemi, akıllı şerit takip sistemi ve şeritten ayrılma uyarısı, ön ve arka çapraz trafik uyarıları, ön çarpışma uyarısı ve acil durum freni gibi sürüş asistan sistemlerine yönelik pek çok teknoloji bulunuyor.

Togg Renkleri Neler?

29 Ekim 2022’deki seri üretim başlangıç töreniyle birlikte Togg renkleri de açıklanmıştı. Buna göre, elektrikli otomobilin dış renklerine “Anadolu” (Kırmızı), “Gemlik” (Mavi), “Oltu” (Siyah), “Kula” (Gri), “Kapadokya” (Bej) ve “Pamukkale” (Beyaz) isimleri verildi.

Togg Nasıl Satın Alınır?

Öncelikle ilk ön sipariş sürecinden bahsetmekte yarar var. Togg T10X, 16 -27 Mart 2023 tarihleri arasında ön sipariş sürecine girmişti. Bu süreçte 177 bin 467 adet ön talep olduğu açıklandı. 29 Mart'ta ise ön sipariş verenler arasında noter huzurunda dijital çekiliş düzenlendi ve çekiliş sonucunda T10X'i teslim almaya hak kazanan 20 bin kullanıcının yanı sıra 20 bin kişi için de yedek liste oluşturuldu. İlerleyen zamanlardaki sipariş süreçleri içinse şu adımları takip edebilirsiniz:

  • T10X sahibi olmak için öncelikle App Store, Google Play ve App Gallery mağazaları üzerinden bulabileceğiniz Trumore uygulamasını indirebilirsiniz.
  • Uygulamayı indirmek yerine Togg.com.tr adresi üzerinden de Tru.ID kimliğinizi oluşturabilirsiniz.
  • Ardından uygulama ya da internet sitesi üzerinden T10X'in versiyonunu seçebilir, otomobili kişiselleştirebilirsiniz.
  • Daha sonra renk seçiminde bulunabilir, T10X'i 360 derece inceleyebilirsiniz.
  • İşlemlerinizi tamamlamadan önce pakete dahil ve opsiyonel özellikler arasından seçim yapabilirsiniz.
  • Ardından ön sipariş sözleşmesini onaylayabilir, ödeme aşamasına geçebilirsiniz.
  • Trumore uygulaması üzerinden Trumore e-cüzdanınızı oluşturabilir, ön sipariş tutarını e-cüzdanınıza aktararak ön siparişinizi tamamlayabilirsiniz.
  • Ardından ön sipariş döneminin sona ermesini beklemeniz gerekiyor.
  • Daha sonra çekiliş ile beraber T10X teslim almaya hak kazananlar belirleniyor.
  • Çekilişte T10X teslim almaya hak kazanırsanız ödediğiniz ön sipariş tutarı düşülüyor.
  • Ön sipariş hakkı kazanamayanların ise ödediği ön sipariş tutarı Trumore e-cüzdanlara iade ediliyor.

TOGG T10X Fiyat Listesi Nisan 2023

ModelNisan 2023 FiyatTemmuz 2023 Fiyat
T10X V1 RWD Standart Menzil 314 km Menzil 160 kW Arkadan itişli953.000 ₺1.207.000 ₺
T10X V2 RWD Standart Menzil 314 km Menzil 160 kW Arkadan itişli1.055.000 ₺1.307.000 ₺
T10X V2 RWD Uzun Menzil 523 km Menzil 160 kW Arkadan itişli1.215.000 ₺1.557.000 ₺

Dilerseniz, Araç İnceleme sayfamızdaki blog içeriklerini de inceleyebilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler