Araba Direksiyonu Sağda Olan Ülkeler

Hem şehirlerarası hem de şehir içinde yolculuk yaparken trafiğin akışına uyum sağlamak oldukça önemlidir. Çünkü hızlı ve güvenli bir şekilde seyahat edebilmenin temel kuralı budur. Bunun için her coğrafyanın yıllar öncesinden günümüze kadar uzanan bir trafik düzeni vardır. Trafik akışı ülkeler arasında farklılık gösterse de genel amaç güvenli bir şekilde seyahat edilebilecek bir düzen oluşturmaktır. Bunun için seyahat edeceğiniz veya yaşadığınız ülkedeki trafik düzenini bilmeniz oldukça mühim. Günümüzde ülkelerin genelinde trafiğin sağdan aktığı görülür. Ancak bazı ülkelerde trafiğin sol akışta ilerlediğini de söylemek mümkündür. Araba direksiyonları da trafiğin akışına göre düzenlenir. Örneğin bir ülkede trafik akışı soldan gerçekleşiyorsa direksiyon sağda bulunur. Peki sizce hangi ülkelerde direksiyon sağda? Bu konuyu ve trafik düzeninin tarihini merak ediyorsanız doğru adrestesiniz. Yeni yolculuklara yelken açmanızı sağlayacak rehberlerden ve araç kiralama hizmetine kadar yüzlerce bilgi için sitemizi takip etmeye devam edin!

Trafiğin Doğuşu

Trafiğin belirli şekilde ilerletilmesinde amaç şüphesiz trafik kazalarını engellemek ve araçları akıcı bir düzende ilerletmektir. Fakat trafiğin tarihi aslında arabalardan bile önce gelir. Arkeologların yaptığı araştırmalar bu düzenin ilk olarak insanlar için sağlandığını gösterir. Milattan önce 11.yüzyılda Çin'de kadınların soldan erkeklerin sağdan gitmesi örnek olarak gösterilebilir. İlerleyen zamanda ise at arabalarının belirli bir düzende gitmesi için sağ veya sol yönünden ilerleme kurallarının belirlendiği görülür. Bunun en değerli örnekleri geniş topraklara sahip olan Roma imparatorluğunda görülür. En büyük yol ağlarını oluşturan imparatorluk döneminde ülkemiz topraklarındaki yollar sol akışa göre tasarlanmış. Bunun sebebi aslında yolların düzeninden çok insan anatomisidir. İnsanların büyük bir çoğunluğu sağ elini daha iyi kullanır. Bundan dolayı Roma döneminde hem seyahat hem de güvenlik unsurlarından ötürü yollar sol şeride göre düzenlenmiştir. Günümüze baktığımızda ise trafiğin ağırlık olarak sağdan aktığını söylemek mümkündür. Son verilere göre dünyada soldan trafik akışına sahip olan yolların oranı %28 iken sağ yönlü yolların oranı ise %72 oranındadır. Söz konusu trafik kuralları olduğunda tüm dünya ortak hareket etse de bazı istisnai durumlar sol akışlı trafiğin de varlığını ortaya çıkarmıştır. Örneğin İngiltere'de trafiğin soldan akmasının sebebi 1300'lü yıllarda Papa'nın söylemesinden kaynaklanır. Bu tarihten günümüze trafik akışını değiştirmeyen İngilizler eski sömürgeleri olan Hindistan'a ve Endonezya'ya da bu geleneği aşıladılar. Bu tür politik ve toplumsal olaylar bazı ülkelerin trafiklerinin soldan akmasına sebebiyet vermiştir. Siyasi olayların yanı sıra trafik akışının değişkenlik etmesinin farklı sebepleri de vardır. Çünkü her trafiğin yönünün sürücüler için sunduğu avantajlar bulunur.

Sol Yönlü Trafik Akışının Özellikleri:

  • Öndeki aracı geçmek için sağ şerit kullanılabilir.
  • Çift şeritli yolda soldan ilerleyen trafikte dönüş sağ yönünden akar. Bu durum sürücülerin karşı trafiği daha iyi gözlemlemesini sağlar.
  • Trafik işaretlerinin geneli sol tarafta konumlandırılır. Böylece sürücüler trafik işaretlerini yolculuk boyunca rahatlıkla takip edebilir.
  • Şöför koltuğu sağdadır.
  • Dönel kavşaktan geçen sürücüler saat yönünde ilerler.
  • Yayalar karşıya geçerken ilk olarak sağ yönü kontrol eder.
  • Kaldırımın olmadığı durumlarda yayalar yolun sağından ilerlemelidir.

Sağ Yönlü Trafik Akışının Özellikleri:

  • Öndeki aracı geçmek için sol şerit kullanılır.
  • Dönüş trafiği sol yönden akar. Sürücülerin olası tehlikeleri gözlemleyebilmesi için her zaman tersine akış şeklinde bir düzen mevcuttur.
  • Trafik işaretlerinin geneli sağ tarafa konumlandırılır.
  • Dönel kavşaktan geçen yolcular saat yönününün tersine ilerler.
  • Şöför koltuğu soldadır.
  • Yayalar karşıya geçerken ilk olarak sol yönü kontrol eder.
  • Kaldırımın olmadığı durumlarda yayalar yolun solundan ilerlemelidir.

Trafiğin Soldan Aktığı Ülkeler

Trafiğin soldan aktığı ülkeleri sıraladığımızda aslında araba direksiyonu sağda olan ülkeleri de aktarmış olacağız. Çünkü daha önce bahsettiğimiz gibi araba direksiyonları trafik akışına göre konumlandırılmakta. Bu ülkeleri incelemek için aşağıda tabloya göz atabilirsiniz:

Birleşik Krallık İrlanda
Kuzey Kıbrıs Türkiye CumhuriyetiHindistan
AvustralyaPakistan
Japonya Endonezya
Güney AfrikaJamaika 
Amerika Birleşik DevletleriMalezya
Malta Nepal 
SingapurHong Kong

 

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler