Akaryakıt harcamalarını kontrol altına almak için ortaya çıkan bir sistem olan Taşıt Tanıma Sistemi (TTS), akaryakıt tüketimi ve filo kontrolünü sağlama noktasında önemlidir. Özellikle kurumsal araca sahip olan büyük işletmeler ve lojistik firmaları bu sistemi tercih etmektedir. Taşıt Tanıma Sistemi ile amaçlanan yakıt tüketimini kontrol altına alırken aynı zamanda operasyonel maliyetlerin de düşürülmesini sağlayarak yakıt güvenli konusunda da bir güvence oluşturmasıdır. Dijitalleşmenin de artmasıyla beraber ortaya çıkan bu sistemler geleneksel yöntemlere yakıt tüketimi takibindeki yetersizliği ortadan kaldırarak daha etkili bir sistem ortaya koyar. Peki tam anlamıyla taşıt tanıma sistemi nedir, bu sistem nasıl çalışmaktadır? Bu yazımızda sizin için son zamanların öne çıkan gelişmelerinden olan taşıt tanıma sistemi hakkında bilmeniz gerekenlere değiniyoruz.

İçindekiler

Taşıt Tanıma Sistemi (TTS) Nedir?

Taşıt tanıma sistemi ya da diğer bir adıyla Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi nedir? Taşıt tanıma sistemi kısaca araçlara ait verilerin otomatik olarak tanımlanması ve takip edilmesini sağlayan bir teknolojidir. Akaryakıt dolumu sırasında araç bilgilerini sistem tarafından otomatik olarak tanır ve sisteme kaydedilmesini sağlar. Böylece yakıt alımlarında herhangi bir ücret ödemesi, fiş alımı gibi detaylarla uğraşmadan yakıt alımını kolaylaştırmaktadır. Taşıt tanıma sistemi sayesinde hangi aracın ne zaman, ne kadar yakıt aldığı gibi bilgiler otomatik olarak sisteme kayıt edilerek takip edilmesini kolaylaştırır. Sistem daha çok filo yönetimi yapan şirketler, akaryakıt istasyonları ve lojistik firmaları gibi birden fazla araca sahip olan yerlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Yakıt harcamalarını kontrol altına almak için ideal bir çözüm olmasının yanında tasarruf sağlamak açısından da tercih edilmektedir. Şeffaf sistem, yakıt yönetimi konusunda da hataların ve usulsüzlüklerin önüne geçilmesine yardımcı olur.

Taşıt tanıma sistemi, taşıtmatik olarak da bilinir. Taşıtmatik nedir?, bakıldığında ise en genel ve sade ifadeler akaryakıt istasyonlarında yakıt alımı yaparken nakit ya da kart ile ödeme yapmadan, fiş ve fatura alma gereksinimi duymadan yakıt alımını kolaylaştıran sistem olarak özetlemektedir. Bu sistemle birlikte dolum bilgileri elektronik bir şekilde kayıt altına alınır ve raporlama süreci dijitalleşmektedir.

Taşıt Tanıma Sistemi Nasıl Çalışır?

Merak edilen detaylardan bir diğeri de taşıt tanıma sistemi nasıl çalışır, sorusu oluyor. Taşıt tanıma sisteminin çalışma prensibi tamamen dijitaldir. Bunun için araç üzerine bir bir cihaz monte edilir. Taşıt tanıma cihazı olarak adlandırılan bu cihaz, aracın kimlik bilgilerine sahiptir. Yakıt dolumu sırasında pompa ile iletişime geçerek bilgiler aktarılır ve plakaya ait ne kadar ve ne zaman yakıt dolumu yapıldığı kayıtlara geçmektedir. Araçlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) olarak bilinen takılırken yakıt pompalarına Taşıt Okuyucu cihazı takılarak bu iki cihaz yakıt dolumu sırasında birbiriyle bağlantı kurmaktadır. Akaryakıt istasyonlarındaki bu özel okuyucu, aracın bilgilerine alarak yakıt dolum işleminiz başlamaktadır. Araç akaryakıt istasyonuna geldiğinde Taşıt Okuyucular, merkezi bir yazılım sayesinde taşıt tanıma sistemindeki bilgileri alır ve Gelir İdaresi veri tabanı üzerinden doğrular. Bu şekilde işlem kayıt altına alınır. Böylece bu dijital tabanlı sistem raporlama süreçlerini kolaylaştırarak yakıt harcamalarını optimize edebilir ve usulsüz yakıt tüketiminin önüne geçebilmektedir.

Taşıt Tanıma Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Taşıt tanıma sistemi araç filosuna sahip işletmeler başta olmak üzere birçok avantaj sağlamaktadır. Ulusal taşıt tanıma sistemi avantajlarına baktığımızda ise bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Taşıt tanıma sistemi yetkisiz ve gereksiz yakıt tüketiminin önüne geçerek yakıt tasarrufu sağlar. Aynı zamanda maliyet avantajı da sunmaktadır.
  • Sahte ya da usulsüz kesilen faturaların önüne geçmektedir.
  • Hata payını azaltarak yanlış veri girişini ortadan kaldırır.
  • Yakıt alım sürecini hızlandırır. Böylece zamandan tasarruf ederek daha verimli kullanmayı sağlar.
  • Şeffaf bir sistem olmasından dolayı denetim konusunda da kolaylık sunar. Aynı zamanda raporlama süreci de daha eksiksiz bir şekilde ilerler.

Dilerseniz Yanlış Yakıt Kullanmanın Araç Üzerindeki Etkileri yazımıza da göz atabilir, yakıt dolumu hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler