Türkiye doğal güzellikleri ve kültürel mirası bakımından oldukça zengin bir ülkedir. Doğal güzelliklerin başında yer alan şelaleler akarsu yatağının aniden dike yakın bir şekilde, suların yüksekten akmasına deniliyor. Ülkemizde irili ufaklı yüzlerce şelale bulunuyor ve şelaleler turistik olarak da çokça ilgi görüyor.. İzlemesi oldukça rahatlatıcı ve huzur verici olan şelaleler adeta sizi doğanın içine çekiyor. Şelalelerin derinliğine ve büyüklüğüne göre yüzmenin yasak olmadığı yerlerde yüzebilir veya kartpostallık fotoğraflar çekilebilirsiniz. Şelalelerin etrafında genellikle yürüme ve piknik alanları bulunuyor. Bu sayede gezinizi doğa içerisinde, huzurlu bir şekilde geçirebilirsiniz geçirebilirsiniz. Eğer tatil planı yapıyorsanız Türkiye’nin en büyük şelalelerini görülmesi gerekenler listenize eklemeyi unutmayın!

Tortum Şelalesi

Erzurum’un Uzundere ilçesinde yer alan Tortum Şelalesi Türkiye’nin en büyük şelalesidir. 1700’lü yılların ortasında vadideki bir dağın heyelan sonucunda Tortum Çayı’nı kapatması sonucuyla oluşan Tortum Şelalesi, 48 metre yüksekliği ve 21 metre genişliğiyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Türkçe karşılığı “su dökülen” anlamına gelen şelale yılın her döneminde ziyaret edilebilmektedir. Erzurum’da gidilecek yerler listesinde olan Tortum Şelalesi 1952-1960 yılları arasında hidroelektrik santrali yapılmış ve elektrik ihtiyacında katkıda bulunmaya başlamıştır.. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Tortum Şelalesi içerisinde bulunan taş merdivenler sayesinde alt tarafına inilebiliyor.

Bulut Şelalesi

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde yer alan Bulut Şelalesi Karadeniz ikliminin muhteşem doğası içerisinde yer alıyor. Türkiye’nin en yüksek şelalesi olarak karşımıza çıkan Bulut Şelalesi 250 metre yükseklikten 4 kademede düşüyor. Kademeli olarak düşmesi sebebiyle şelalenin tamamını görmek pek mümkün olmuyor ve şelalenin kaynağı Tar Deresi’nden, derenin kaynağı ise Kaçkar Dağları’ndan olan Altıparmak Dağı’ndan geliyor. Tar Deresi Bulut Şelalesi Tabiat Anıtı Rize’de gezilecek yerler listesi hazırlayanların mutlaka uğraması gereken lokasyonlardan biridir. Alanda yürüyüş yapabilir ve manzarayı tepeden izleyebilirsiniz. Eğer şelalede yüzmek istiyorsanız şelalenin döküldüğü yerden suya girebilirsiniz.

Güzeldere Şelalesi

Türkiye’deki büyük şelaleler arasında yer alan Güzeldere Şelalesi Düzce’nin Gölyaka ilçesine bağlı Güzeldere Köyü sınırları içerisinde bulunuyor. Bıçkı Deresi’nden gelen suyla 130 metre yükseklikten dökülen Güzeldere Şelalesi 2011 yılında açılan Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı sınırları içerisinde bulunuyor. Düzce merkeze 28 kilometre uzaklıkta olan tabiat parkı sınırları içerisinde doğa ile iç içe yürüyüş yapabilir, şelalenin muhteşem manzarasını izleyebilir, yemek yeme ve içme gibi imkanlardan yararlanıp piknik yapabilirsiniz. Aynı zamanda konaklama imkânı da bulunan tabiat parkında bungalov evler de bulunuyor.

Maral Şelalesi

Maral Şelalesi, Artvin’in Borçka iline bağlı Karadeniz bölgesinin en ünlü şelaleleri arasında yer alıyor. Şelale tek bir eğim kırıklığından 63 metre yükseklikten aşağıya doğru akıyor. Maral Deresi üzerinde bulunan şelale Maçahel Deresi’nin bir koludur ve Maçahel Deresi 45-50 km2 genişliği ile havzanın sularını toplamaktadır. Yan kolları ile çevredeki suları toplayarak Gürcistan sınırına girmekte ve oradan da Çoruh Nehri ile birleşerek Karadeniz’e dökülmektedir. Maral Şelalesi’nin düştüğü alanda ise 2,5 metre genişlik ve derinlik oluşturmuştur. Şelale hakkında bilinmesi gereken bir diğer önemli özellik ise UNESCO’nun 2005 yılında düzenlediği “İnsan ve Biyoküre Programı” ile Türkiye’nin ilk biyosfer rezervi olmasıdır.

Mençuna Şelalesi

Artvin’in Arhavi ilçesine 28 kilometre uzaklıkta olan Mençuna Şelalesi 92 metre yüksekliğe sahip. İki aşamada dökülen şelale yılın her dönemi yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğruyor. Mençuna Şelalesi doğa düşkünlerinin ve fotoğrafçıların uğrak noktalarından biridir. Karadeniz ikliminden dolayı, sıkça çevrili ağaçların arasından 1 kilometrelik, 10 dakikalık yürüyüş parkuru ile şelaleye ulaşılabiliyor. Dereler üzerinden geçebilmek için kesme taşlardan yapılan tarihi köprüler görenleri kendine hayran bırakıyor.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler