Doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve kendine has kültürü ile Türkiye'nin etkileyici bölgelerinden biri olan Karadeniz Bölgesi, pek çok turiste ev sahipliği yapıyor. Arabayla Karadeniz turu bu bölgenin her bir köşesini keşfedebilmek için ideal fikirlerden biri. Yeşilin ve mavinin buluştuğu bu coğrafya üzerinde kendinize adete bir masalımsı bir gezi oluşturabilirsiniz. Peki arabayla Karadeniz turu nasıl yapılır, sorusu aklınızı kurcalıyorsa Karadeniz'in mistik atmosferine doğru bir yolculuğa nasıl çıkacağınıza gelin birlikte bakalım.

Karadeniz Turunuzun Rotasını Belirleyin

Karadeniz kendine özgü kültürü, güzellikleri, doğası ve tarihi dokusuyla ziyaretçileri büyüleyen eşsiz yerler sunuyor. Trakya’nın Kuzeydoğusundan Gürcistan'a kadar uzanan bu bölgede toplam 18 il bunuyor. Dolayısıyla bir uçtan diğer uca dolaşmak için uzunca bir vakte ihtiyacınız var. Bu eşsiz güzelliklerle dolu bölgenin her bir detayını görmek istiyorsanız gezinizi iki bölüme ayırabilmeni mümkün. Batı ve Doğu Karadeniz olmak üzere bir tercih yapabilir ve rotanızı bu istikamette oluşturabilirsiniz. Dilerseniz de görmek istediğiniz yerleri önceliğinize alıp bir rota oluşturabilir ve kendinize özel bir tur yaratabilirsiniz. Arabayla Karadeniz turu rotası oluşturmanın en güzel yerlerinden biri de güzergâhınızı kendinizin oluşturması. Turunuza ilk olarak Batı Karadeniz kıyılarında başlayabilir, adım adım Doğu Karadeniz’e doğru yol alabilirsiniz. Eğer kendinize ait bir aracınız yoksa ve İstanbul'dan yola çıkacaksınız İstanbul Araç Kiralama sayfamız üzerinden erken rezervasyon fırsatlarını inceleyebilirsiniz. Dilerseniz de Araç Kiralama Noktalarımızı da inceleyebilir gittiğiniz yerlerde araç kiralayabilirsiniz.

İlk Durak: Batı Karadeniz Kıyıları

Arabayla Karadeniz turu güzergahının ilk durağı haliyle Batı Karadeniz oluyor. Aracınızla yolculuğunuz esnasında ilk molanızı Düzce Akçakoca’da verebilirsiniz. Doğal güzellikleri ve plajları ile öne çıkan bu yeri gün içinde gezebilir ve güzel bir öğle yemeği ile taçlandırdıktan sonra bir sonraki durağınız için yola çıkabilirsiniz. Sahil şeridinden yolunuza devam ederken 41 km ötedeki Ereğli'ye vardınız bile. Zonguldak’ın görülesi ilçelerinden biri olan Ereğli, mağara ve efsaneleri ile sizi karşılıyor. Doğal güzellikleri ve efsaneleri ile şaşırıp kalacağınız Cehennemağzı ve Ayazma Mağaraları sizlere farklı kapılar aralıyor. Buraları da gördükten sonra Zonguldak şehir merkezi üzerinden Bartın'a doğru yol alabilirsiniz. Son zamanların gözde şehirleri arasında yer alan Bartın özellikle İnkumu plajı ile Karadeniz’de Ege sahili havası yaşatıyor. Doğal güzellikleri ile kendine hayran bırakan Batın'da bir yüzme molası verebilirsiniz. Dilerseniz kıyı güzergahından Sinop'a doğru yola çıkabilir veya küçük bir mola için yaklaşık 77 km uzaklıkta bulunan Safranbolu’ya geçebilirsiniz. Burada doğal güzellikler içerinde bulunan tarihi evlerini ziyaret edebilir, bu nostaljik evlerde konaklayabilirsiniz.

İkinci Durak: Sinop ve Doğru Karadeniz'e Giriş

Özel arabayla Karadeniz turu yapmanın avantajı dilediğiniz yerde mola verebilmeniz. Gezilen yerleri detaylıca gezebilmek, dilediğiniz yerde konaklayabilmek ve tarihi doku bütünleşmek açısından oldukça kıymetli. Safranbolu'daki konaklamanın ardından ilk durağınız Sinop. Batı ile Doğru Karadeniz'in ortası olan Sinop, denize uzanan burnu doğal güzellikleri de beraberinde getiriyor. Geçmişten günümüze pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan bu şehir tarihi açıdan da önemli eserlere ev sahipliği yapıyor. Burada Sinop Arkeoloji Müzesi'ni gezebilir, Hamsilos Koyu'nu ziyaret ederek bu şehirde küçük bir mola verebilirsiniz. Ardından Samsun'a doğru yola çıkardan Bafra'da yer alan Derbent Barajı ortasında yükselen minareyi de görmeden geçmeyin. Samsun'a vardıktan sonra sizi kültürel bir gezi bekliyor. Kurtuluş Savaşı’nın simgelerinden olan Samsun’da sahil şeridini de dolaştıktan sonra Amasya’ya geçebilirsiniz. Orta Karadeniz’de yer alan Amasya, iki dağ arasında konumlandırılmış bir şehir olarak yer alıyor. Burada bir gece geçirebilir ve yalı boyu evlerinde konaklayabilirsiniz. 1 gecelik konaklamanın ardından arabayla Doğu Karadeniz turunun ilk durağı olan Ordu için yola çıkabilirsiniz. Burada Ünye ve Fatsa'da pide yiyerek, doğanın ve temiz havanın tadını varabilir şehrin tüm yükünü bırakabilirsiniz. Ordu şehir merkezine geldiniz de teleferikle Boztepe'ye çıkmayı da unutmayın.

Üçüncü Durak: Temiz Doğası İle Doğru Karadeniz

Arabayla Karadeniz turu rotasının en sakinleştirici noktalarına sıra geldi. Buralar; Trabzon, Rize ve Artvin. Doğa ile iç içe olacağınız bu yerlerde temiz havayı iliklerinize kadar hissedebilirsiniz. Yeşil ile mavinin buluştuğu bu yerlerde büyülenmemek elde imkânsız. Trabzon'a doğru yola çıkarken yol üzerinde Giresun'a uğrayabilir ve Giresun kalesini gezebilirsiniz. Trabzon’a geldiğiniz de ise gezeceğiniz yerler çoğalıyor. Eski uygarlıklara ev sahipliği yapan Trabzon, dağın kenarına kurulmuş Sümela Manastırı ile dikkatleri üzerine çekiyor. Trabzon’un simgelerinden biri olan Sümela Manastırı hikayesi ile de bir o kadar hayran bırakıyor. Buraya kadar gelip bu benzersiz yapıyı ziyaret etmeden ve hikayesini öğrenmeden geçmeyin. Trabzon'da yer alan Uzungöl de gezi rotanız üzerinden yer almalı. Trabzon turu da bittikten sonra son durağınız olan Rize yaylaları ve Artvin'in eşsiz doğası, temiz havası ile başınızı döndürebilir. Ayder ve Elevit Yayları Karadeniz turu için en güzel duraklardan. Dilerseniz burada konaklayabilir, doğanın ve yaylanın temiz havasını içinize çekebilirsiniz. Buraya kadar gelmişken Hopa’ya uğramayı ve mis gibi Karadeniz çayı içmeyi unutmayınız.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler