Arabayla Ege Turu Nasıl Yapılır?

Arabayla Ege turu yapmak sayısız kişinin hayalleri arasında. Yoğun iş temposunun ardından arabaya atlayıp Ege gibi antik, kültürel açıdan zengin ve doğası ile de insana huzur veren bir bölgeye seyahate çıkmak, günler ve haftalarca yollarda olmak kim bilir insana neler katar... Siz de fırsat yaratıp arabayla Ege turu rotası çizmek ve yola koyulmak isterseniz sizin için derlediğimiz içerikten destek alabilirsiniz. Bölgenin popüler rotalarından oluşan yazımızda, başlangıç ve bitiş noktanızı belirleyebilir, bir an önce yola çıkabilirsiniz.

Ege Bölgesi'nin Özellikleri

Özel araçla Ege turu yapacak olanların bilmeleri gereken belli başlı ayrıntılar var. Bunlardan belki de ilki Ege Bölgesi'nin hangi illerden meydana geldiği. Bölgede toplam 8 şehir bulunuyor ve bunların içerisinde de toplam 132 ilçe var. Adını kıyısında olduğu Ege Denizi'nden alan Ege Bölgesi Türkiye'nin en uzun kıyı şeridine sahip bölgesi. Ege Bölgesi illeri şu 8 kendine has kentten meydana geliyor: İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak. Esasen Çanakkale, Marmara Bölgesi'nde yer alıyor fakat Ege'de kalan parçaları da olduğu için Ege turuna Çanakkale de dâhil edilebiliyor. Benzer şekilde Balıkesir de Güney Marmara'da yer alıyor ama topraklarının bir kısmı da Ege Bölgesi'nde. Ege rotanızı oluştururken size en yakın Ege şehrinden başlayabilir ve art arda kentten kente geçebilirsiniz. Araçla seyahat noktasında Ege'nin bu kadar öne çıkmasının nedenlerinden biri ise Akdeniz ve Karadeniz'e kıyasla iç kesimlere ulaşımın daha kolay olması. Tabii ki bir diğer önemli neden de sahip olduğu dillere destan sahil şeridi... Direkt İzmir'e uçakla gidip orada araç kiralamak isterseniz İzmir Araç Kiralama sayfamızı ziyaret edebilir, İstanbul’dan yola çıkacaksanız İstanbul Araç Kiralama sayfamıza ulaşıp erken rezervasyon ile fırsatları yakalayabilirsiniz!

Ege Turuna Nereden Başlamalı?

Arabayla Ege turu gezilecek yerler listesi hazırlarken yaşadığınız ya da o an içerisinde bulunduğunuz kentten bir hesaplama yapabilirsiniz. Örneğin; İstanbul'dan arabayla Ege turu rotası belirlemek istiyorsanız şu sırayı takip edebilirsiniz:

• İstanbul'dan İzmit, Bursa, Balıkesir'i geçebilir ve sonrasında İzmir'e varabilirsiniz. Gideceğiniz rotaya göre İstanbul - İzmir arası araç yolculuğunuz 8 saat veya yaklaşık 5 saat sürebilir.

• Yolculuğa Akdeniz Bölgesi'nden başlayacaksanız; örneğin Antalya'dan direkt Muğla'ya ulaşabilirsiniz. Yan yana bulunan bu iki şehir sayesinde Antalya'dan kısa süreli bir yolculuk ile Ege Bölgesi'ne ayak basabilirsiniz.

• İç Anadolu tarafından gelecekseniz de mesela Ankara'yı, Eskişehir'i geçip akabinde Kütahya'ya varabilir, daha sonra planınıza göre diğer kentlere geçebilirsiniz.

Arabayla Ege sahil turu yapmak isteyenler de kıyı şeridi boyunca yolculuklarına devam edebilirler. Bunun için de; Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Aydın, Muğla illerini gezebilir, Ege Denizi'nin harikalıklarına şahitlik edebilirsiniz. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere; Çanakkale ve Balıkesir esasında Marmara Bölgesi'nde kalan kentler olsa da Ege Bölgesi'nde de parçaları bulunuyor. Bu nedenle Ege turlarında bu iki kenti de sıkça görebilirsiniz.

Çanakkale'den Başlayacaksanız...

Araçla Ege turunun birinci ayağı topraklarının bir kısmı Ege'de bulunan Çanakkale olabilir. Tarihsel ve doğal güzellikleri bir arada bünyesinde barındıran Çanakkale İstanbul'dan yola çıkacaklar için de ilk durak olabilir. Çanakkale Destanı'nın da izlerini bulabileceğiniz kentte milli hisler ile dolup taşabilirsiniz. Çanakkale'de gezebileceğiniz yerlerden bazıları şu şekilde:

• Şehitlikler

• Çimen Kalesi

• Gelibolu

• Truva Atı Heykeli

• Truva Antik Kenti

Çanakkale'den Balıkesir'e Doğru...

Antik, tarihî, doğal güzellikler ile dolu Çanakkale’yi tamamladıysanız sıra Balıkesir’de olabilir. Keşfetmeye doyamayacağınız bu meşhur şehre keyifle gelebilirsiniz. Bu yolculuk arasında karşınıza Akçay da çıkacaktır. Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Akçay plajları, festival alanları, müzeleri ile birbirinden harika yerlere tanıklık edeceğiniz bir yerde. Kaz Dağları ile Ege’nin kesiştiği noktada yer aldığı için de ayrıca değerli. Ege Denizi kıyısında Balıkesir'in meşhur ilçesi Ayvalık da bulunuyor. Yaz aylarının çok kalabalık geçtiği Ayvalık, Türkiye'nin en meşhur tatil bölgelerinden de biri. Biraz daha içgüdüsel davranmak isterseniz de zaten Çanakkale'den İzmir'e doğru inerken karşınıza başka harikalıklar da çıkabilir.

Ege Turunun Olmazsa Olmazı İzmir

Ve geliyoruz Ege’nin incisi İzmir'e... Ayvalık'ı da geçip yavaş yavaş Balıkesir'e veda ederken karşınıza meşhur İzmir Bergama çıkabilir. Şayet tarihe ve kültür turizmine merakınız varsa Bergama tüm beklentilerinizi karşılayacak. Binlerce yıllık tarihi ile öne çıkan Bergama meşhur Bergama (Pergamon) Antik Kenti ile adından söz ettiriyor. Bu muazzam antik kenti gezdikten sonra ise sahile doğru ilerlemek için Dikili'ye gidebilirsiniz. Ege Denizi kıyısında ve Midilli Adası karşısında yer alan Dikili Ege'nin meşhur sahillerini gezmek istediğinizde karşınıza çıkıyor. Dikili Plajı'na gidebilir, halk plajında vakit geçirebilir ve Ege'nin serin sularında yüzebilirsiniz.

İzmir'de Diğer Bölgeler

Araçla Ege turunda İzmir'e varmışken mutlaka gezmeniz gereken yerler var. Bunlardan biri tabii ki Çeşme. Şehrin en gözde tatil bölgelerinden biri olan Çeşme harika plajları, kaplıcaları, şirin mi şirin sokakları ile bir cazibe merkezi. Alaçatı'da yüzebilir, kendinizi serin sulara bırakabilirsiniz. İzmir'in en antik ve bu açıdan çokça popüler bölgesi ise Selçuk (Efes ve Şirince) olarak öne çıkıyor. İzmir'in tarihî ve antik ilçesi olarak kayda geçen Selçuk'ta binlerce sene öncesinin izini süreceğiniz kalıntılar var. Efes Antik Kenti'ni ve Meryem Ana Evi'ni mutlaka görmeniz gerekiyor. Bu bölgeleri gezdikten sonra ise Kuşadası'nda harika bir mola verebilirsiniz. Art arda gezip gördükten sonra Kuşadası'nda dinlenip tatil havasına geçebilirsiniz. Burada Zeus Mağarası'nı da mutlaka görün, deriz. Tabii ki tercihinize göre İzmir’in güzel mi güzel köylerine de girebilirsiniz.

İzmir'den Aydın'a Eşsiz Bir Rota

İzmir'in hemen güneyinde yer alan Aydın da Ege'nin kendine has havasına şahitlik edebileceğiniz eşsiz bir kent. Turizm açısından da çok popüler olan Aydın'da turistik ilçeler açısından öne çıkan Didim sizi bekliyor olacak. Kuşadası'na da yaklaşık 1 saatlik mesafede yer alan Didim'de plajlardan antik miraslara kadar keşfedeceğiniz çok şey var. Burada meşhur Apollon Tapınağı'nı ziyaret edebilir, eşsiz tarihi ile merak edilen Milet Antik Kenti'ne de uğrayabilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra gerek tabelalar yardımıyla gerek keyfinize göre keşfedebileceğiniz pek çok Aydın noktası da bulabilirsiniz.

Başlı Başına Tatil Bölgesi Olan Muğla

Arabayla Ege turu maceranızın bir diğer durağı Muğla olabilir. Aydın Didim'den Muğla Bodrum araçla yaklaşık 2 saat sürüyor. İki bölge arasında giderken mola verebileceğiniz pek çok plaj noktası olduğunu da unutmayın. Yaz tatili denince akla gelen ilk yerlerden biri olan Bodrum, uluslararası şöhreti ile de Türkiye'nin nadide bölgelerinden. Dilerseniz, Bodrum Havalimanı Araç Kiralama sayfamızdan yararlanarak da bölgede araç kiralayıp turunuza başlayabilirsiniz. Burada Bodrum Kalesi, Sualtı Müzesi ve Antik Tiyatro gezip görebileceğiniz eşsiz yerler arasında. Akabinde Muğla'nın havasını solumaya devam etmek için kendinizi Gökova'ya da atabilirsiniz. Bodrum'dan Gökova'ya 2 saatte keyifle varabilirsiniz. Daha sonra rotanızı kendiniz de belirleyebilirsiniz ki yol sizi güzel yerlere çıkarmak için epey istekli olacaktır. Kendinizi Marmaris, Datça, Dalyan, Fethiye gibi ilçe ve bölgelere bırakabilir, antik mirasın izlerini sürerken eşsiz sahil rotanıza da devam edebilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler