Tarihin İzleriyle Dolup Taşan Şehir: Çanakkale

Asya ve Avrupa'nın bağlantı noktasında yer alan Çanakkale, her sene binlerce turisti ağırlıyor. Tarih kokan topraklara sahip olan Çanakkale şehri, yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapıyor. Tarihsel anlamda oldukça önemli yerler arasında bulunan Çanakkale sahil şeridi ve tarihi geçmişinin yanında doğası, adaları ile de sizlere eşsiz yerler sunuyor. Siz de Çanakkale sokaklarında ve sahilinde yürüyüşe çıkmak, geçmişin izlerini yakından görmek istiyorsanız haydi gelin birlikte gezelim.

Geçmişten Günümüze Çanakkale Şehir Merkezi

Upuzun sahil şeridi ile çevrili Çanakkale şehir merkezinde dolaşmaya başladığınız andan itibaren tarihi dokuyu hissetmeye başlayacaksınız. Sahilde dolaşırken eşsiz Çanakkale Boğazı'nı ve tarihi Gelibolu Yarımada manzarasını seyredebilirsiniz. Gün batımları sahil şeridi üzerinde enfes bir görüntü oluşturuyor olup seyretmeden geçmeyin. Şehir merkezinin ortasında yer alan Truva Atı sizi aniden MÖ 2. Yüzyıl’a, Grek döneme götürüyor. Filmlere konu olan bu efsanevi tahta at, yüzyıllar önce yaşanmış Truva Savaşı'nın bir simgesi olarak Çanakkale'de yer alıyor. Aynı zamanda Çanakkale'nin de bir simgesi olmuş durumda. Şehrin merkezinde sizi karşılayan Truva Atı, şehre tarihi bir hava da katıyor. Bu tarihi dokunun yanında şehir merkezinin girişinde yer alan Çimenlik Kalesi, Çanakkale Boğazı'nın kenarında yer alıyor. Kale-i Sultaniye olarak da bilinen bu kale Fatih Sultan Mehmet döneminde inşa ediliyor. Merkezin tarihi dokusuna katkıda bulunan bu kalenin hemen yanında Çanakkale Deniz Müzesi yer alıyor. Çimenlik Kalesi ziyaretiniz sırasında Deniz Müzesi’ni de gezebilirsiniz. Çanakkale Arkeoloji Müzesi, Kent Müzesi ve Seramik Müzesi de merkezde ziyaret edebileceğiniz diğer müzeler arasında yer alıyor. Böylece yıllar boyunca farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış ve uğruna kanlar dökülmüş Çanakkale’nin tarihine siz de şahitlik edebilirsiniz. Çanakkale türküsünde geçen Aynalı Çarşı'yı da ziyaret etmeyi unutmayın. Bu çarşı 1890 yılında inşa edilmiş olup Çanakkale Savaşı sırasında aldığı hasarlar nedeniyle 1967 yılında restore edilerek bugünkü haliyle karşınıza çıkıyor. Adına türküler yazılmış bu çarşıdan sevdiklerinize hatıra alabilirsiniz.

Tarihi Gelibolu Yarımadası

Muharebelerle dolu Gelibolu Yarımadası tarihi açıdan büyük bir önem taşıyor. Çanakkale'nin en güzel yerlerinden biri olan bu tarihi yarımadada ziyaret edebileceğiniz pek çok yer bulunuyor. Yarımadaya şehir merkezinden kalkan arabalı feribotlar ile geçiliyor. Gelibolu Yarımadası, tarihi anlamda önemli olayların yaşandığı bir alan olması açısından sit alanı olarak koruma altında. Aynı zamanda bu bölge gezilirken rehber veya alan kılavuzları eşliğinde gezilmesi tavsiyesi ediliyor. Böylece tarihi anlamda daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Bu yerde gezebileceğiniz yerler arasında ilk sırada Çanakkale Şehitler Abidesi geliyor. 1. Dünya Savaşı sırasında şehit olmuş Türk askerleri anısına yapılan bu abide yarımadanın en etkileyici yapılarından biri olarak karşınıza çıkıyor. Şehitliğin ardından Seyit Onbaşı Anıtı'nı ziyaret edebilir, oradan da 57. Piyade Alayı Şehitliği'ni ziyaret edebilirsiniz. Son olarak Conkbayırı Atatürk Zafer Anıtı’nı da ziyaret ettikten sonra Gelibolu Yarımadası’nda tarihi turunuzu bitirebilirsiniz. Ardından Gelibolu Çarşısı’na gidebilir, buranın meşhur peynir helvasının tadına bakabilirsiniz. Gelibolu’ya gelmişken Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı da görmeden ayrılmak olmaz. 33 bin hektarlık alana sahip olan tarihi Gelibolu Yarımadası, tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle sizlere unutulmaz görüntüler sunuyor. Bu alan içerisinde mezarlar, anıtlar, gemiler, siperler, toplar ve kaleler görülebiliyor. Arkeolojik sit alanı ilan edilen bu Milli Park ile tarihin ve doğanın pek çok anına tanık olabilirsiniz.

Antik Kent ve Assos’u Görmeden Gitmeyin

UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Truva Antik Kenti, Çanakkale'ye gelmişken görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor. Kaz Dağları'nın eteklerinde yer alan bu antik kent İlyada Destanı'nda adı geçen yerler arasında. 3000 yıllık tarihin yattığı bu yerin en önemli parçalarında biri Athena Tapınağı olarak karşınıza çıkıyor. Geçmişten günümüze kadar gelen bu doku eşsiz bir tarihi değere sahip. Burada Tevfikiye köyü sınırlarında yer alan Truva Müzesi'ni de gezebilirsiniz. Çanakkale'nin bir diğer tarihi dokularından olan Assos, bu sefer sizi Orta Çağ'a götürüyor. Helenistik ve Roma döneminden günümüze kadar gelen bu tarihi dokular eşsiz bir manzara oluşturuyor. Behramkale Köyü'ne bağlı olan Assos Antik Kenti coğrafi açıdan önemli olduğu kadar felsefi açıdan da büyük bir öneme sahip. Volkanik tepenin zirvesi ve yamaçlarına kurulmuş olan bu antik kent inanılmaz bir manzaraya sahip. Burada Helenistik dönemin tarihini iliklerinize kadar hissederken tarihi dokunun da keyfini sürebilirsiniz. Burada aynı zamanda Roma dönemine ait antik tiyatro, agora ve surları da görebilirsiniz. Ulaşımı kolaylaştırmak için SIXT araba kiralama noktalarımız üzerinden seyahatiniz boyunca araç kiralayabilir, rahat bir şekilde yolculuk yapabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler