Günümüzde Karabük iline bağlı olan, evleri ile meşhur Safranbolu aslında tarihsel olarak birbirinden farklı pek çok statüye sahipti. Milattan öncelere kadar giden tarihi, tarih boyunca çeşitli uygarlıklar arasında el değiştirmesi de ilçenin köklü bir maziye sahip olmasını sağlıyor. Peki Safranbolu nasıl bir yer ve bölgede gezilecek yerler neler? Bu hayranlık verici ilçeye dair tüm merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz.

Safranbolu Tarihçesi

Safranbolu'nun bilinen tarihi kayıtlara göre M.Ö. 3000 yıllarına kadar götürülebiliyor. Anadolu'nun kuzey tarafında Paflagonya (Paphlagonia) adı ile bilinen bölgede yer alan Safranbolu, bulunduğu konum itibarıyla pek çok medeniyet ve uygarlık görmüştür. Safranbolu'nun bulunduğu bölgede Hititler, Firigler, dolaylı yoldan Lidyalılar, Persler, Helenistik Krallıklar (Pondlar), Romalılar, Selçuklular, Çabanoğulları, Candaroğulları ve Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliği yaşamıştır. Türkler ile Bizanslılar arasında da el değiştiren ilçenin Osmanlı Devleti tarafından ilk alınışı ise muhtemelen 1300'lere rastlıyor. 1927 yılında Zonguldak vilayetine bağlanan Safranbolu'nun Karabük'e bağlanması ise 1995 yılında gerçekleşiyor. O yıl Türkiye’nin ilk ağır demir sanayinin Karabük’te kurulması ile kent hızlı gelişme göstermiş ve Karabük 1995 yılında Türkiye’nin 78. ili olunca Safranbolu da bu kente bağlanmıştır.

Meşhur Safranbolu Evleri

Safranbolu Evleri başlı başına tarih kokan, yerli - yabancı turistlerin, gezginlerin bölgede ilk uğradığı yerlerden biri. Türk kent kültürünün önemli bir parçası kabul edilen Safranbolu Evleri, yaklaşık 2000 Türk evi barındırıyor. Evler ise "Şehir" ve "Bağlar" adları ile olmak üzere ikiye ayrılıyor. Şehir bölgesindeki evler, kışlık olarak kullanılan kesimdeyken bağlar bölümünde yazlık olarak kullanılan evleri görebilirsiniz. Evlerin birbirine yakın, sokakların ise dar olduğu bu bölgede mimariyi etkileyen üç önemli faktör olmuş. Bunlar; geniş aile yapısı, yağışlı iklim ve kültürel - maddi zenginlik. On sekizinci ve on dokuzuncu yüzyıl Osmanlı kent mimarisini günümüze yansıtması ile de Safranbolu Evleri ayrı bir tarihi öneme sahip. Eğer bölgeye gidecekseniz, Safranbolu gezilecek yerler listenizin başına evleri yazabilirsiniz.

Safranbolu'da Gezilecek Yerler

Safranbolu'da gezilecek yerler listenizin başına bölgenin meşhur evlerini eklemenizi önermiştik fakat bu tarihi bölge bununla sınırlı değil. Kapsamlı bir Safranbolu gezi rehberi hazırlamak istiyorsanız, bu Arnavut kaldırımlı şirin bölgeyi iyice araştırmanız elzem. Turistik açıdan zengin olan Eski Çarşı, büyük bir çarşıya sahip. Kültürel tarihi takip etmek isterseniz Kent Tarihi Müzesi'ni, doğal güzellikler arasına karışmak için Tokatlı Kanyonu'nu, kanyonun iki yakasını bir araya getiren İncekaya Su Kemeri'ni gezmenizi tavsiye ederiz. Bunlardan bazılarına şimdi beraber bakalım.

Safranbolu Kent Tarihi Müzesi

1904 ila 1906 yılları arasında Safranbolu Tepesi'ne inşa edilen Hükümet Konağı, 1976 yılına dek idari işler için kullanılmıştır. Yangın sonrası kullanılamaz hâle gelince de 2006'da restore edilen konak, Kent Tarihi Müzesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Osmanlı döneminden kalma eserleri görebileceğiniz müzede Cumhuriyet devrinden de pek çok eser bulunuyor. Ek olarak Roma ve Bizans dönemine ait çeşitli madeni paraları da burada keşfedebilirsiniz.

Tokatlı Kanyonu

Safranbolu denildiğinde akla gelen ilk unsur meşhur evler ise hemen ardından meşhur kanyonlar da geliyor. Evet, bölge evleri kadar kanyonları ile de popüler. Dünyanın sayılı kanyonlarından biri sayılan Tokatlı Kanyonu, 9 km olup bir ucu ile Tokatlı Köyü'ne diğer ucu ile Gümüş Eski Çarşı'ya bağlanıyor. Yaklaşık 2 saat sürecek kanyon yürüyüşünüz esnasında birbirinden harika fotoğraflar çekebilir, manzaranın eşsiz havasına kapılıp büyülenebilirsiniz. Üstelik pek çok gezgin ve kamp tutkunu da kanyon içerisinde çadır kurabiliyor. Sincap, at, kaz gibi hayvanları görebileceğiniz; paintball, at binme gibi deneyimleri yaşayabileceğiniz kanyon, binlerce yıllık oluşum evrelerinin ardından doğanın sunduğu bir mucize gibi orada durmaya devam ediyor...

İncekaya Su Kemeri

Mimari değeri ile de adından söz ettiren İncekaya Su Kemeri, Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış olup 116 metre uzunluğa sahip. Görkemi ile hafızalara kazınan İncekaya Su Kemeri, Tokatlı Kanyonu bölgesinde bulunuyor ve devasa bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Kemerin yerden yüksekliği ise yaklaşık 60 metre.

Bulak Mencilis Mağarası

Eşsiz doğal güzellikleri ile ünlü bölgede Bulak Mencilis Mağarası'nı da gezebilirsiniz. Bulak Köyü sınırları içerisinde yer alan Bulak Mencilis Mağarası'nın girişi dik kayalar üzerindedir ve mağara toplam 6,5 kilometre uzunluğunda. Giriş izni olan kısım ise yaklaşık 400 metre olup elektrifikasyonu ve yürüyüş parkuru yapılarak ziyaretçilere açılmıştır. Mağaranın içinde dikitler, sarkıtlar, göletler ve yeraltı su kaynağı bulunuyor.

Safranbolu Ulaşım Bilgileri

Safranbolu nerededir merak ediyorsanız, ilçe Karabük iline bağlı olup Türkiye'nin kuzeyinde yer alıyor. Yenice, Ovacuma gibi ilçelere komşu olan Safranbolu'ya uçakla gitmek isterseniz Kastamonu Havalimanı'nı kullanabilirsiniz. Kastamonu Havalimanı'na indikten sonra ise otobüs ile Karabük'e varabilirsiniz. Dilerseniz, uygun fiyat avantajı ve hızlı rezervasyon ile araç kiralamak için de bizi tercih edebilirsiniz. İstanbul'dan Ankara'ya, İzmir'den Trabzon'a kadar pek çok kentte bulunan kiralama noktalarımızı inceleyerek hemen rezervasyona geçebilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler