Doğu Ekspresi Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından oluşturulmuş bir taşıma hattı ve ana hat trenidir. Faaliyet göstermeye başladığı günden bugüne büyük ilgi gören hat, tren ile seyahat etmeyi sevenlerin mutlaka yapılacaklar listesinde de ilk sıralarda yer alıyor. Ankara ile Kars arasında gidip gelmekte olan Doğu Ekspresi güzergâhı, geçtiği birbirinden harika manzaraları sayesinde de büyüleyici bir seyahat vadediyor. Peki tam olarak Doğu Ekspresi nedir, nasıl yapılır ve kaç gün sürer? İçeriğimizi takip ederek siz de Doğu Ekspresi hakkındaki tüm merak ettiklerinize yanıt bulabilirsiniz.

Doğu Ekspresi Hakkındaki Temel Bilgiler

Doğu Ekspresi Ankara – Kars – Ankara güzergâhı arasında gidip gelen bir taşıma hattı olarak biliniyor. Pandemi şartları nedeniyle hat 28 Mart 2020’de durdurulmuş, 12 Temmuz 2021 itibarıyla tekrar açılmıştı. Pulman, örtülü kuşetli, iki kişilik yataklı ve yemekli vagonlardan oluşan hattın kuşetli vagonlarında 10 adet kompartıman bulunuyor. Her kompartımanında 4 kişinin yolculuk yapabildiği bu vagonlarda çarşaf, pike ve yastık TCDD Taşımacılık AŞ tarafından veriliyor. Ayrıca kompartımandaki koltuklar, istenildiği takdirde yatak olarak da kullanılabiliyor. Yemekli vagonda ise 14 masa, 47 – 52 arasında değişen oturma yeri bulunuyor. 4’er kişilik masalardan oluşan yemekli vagonların içerisinde kahvaltı, çorba, sıcak yiyecekler, sıcak / soğuk içecekler sunuluyor. Restoranın ise belirli bir açılış – kapanış saati bulunmuyor ve yolculara 7/24 hizmet veriyor. İki kişilik yataklı vagonlarda ise bir adet dolap, dolabın içinde mini bir buzdolabı ve lavabo (tuvalet değil) bulunuyor. Doğu Ekspresi durakları ise sırasıyla Ankara – Kırıkkale (Irmak ilçesi) – Kayseri – Sivas – Erzincan – Erzurum – Kars şeklinde. Hat, bu güzergâhı takip ederek İç Anadolu’dan Doğu Anadolu Bölgesi’ne doğru gidiyor ve turistik zenginlikleri ile de bilinen Kars’a varıyor. Yolculuğa Kars’tan başlayanlar da tersten aynı sırayla Ankara’ya ulaşıyor. Doğu Ekspresi kaç saat ya da Doğu Ekspresi kaç gün merak ediyorsanız hattaki yolculuk yaklaşık 25 saat sürüyor. Daha spesifik olarak 1 gün 13 dakika, 1 gün 22 dakika gibi süreler de verilebiliyor.

Doğu Ekspresi Çeşitleri Neler?

Bir Doğu Ekspresi turu yapmadan önce seyahate hangi yolculuk tipi ile çıkacağınıza da karar vermeniz gerekiyor. Çok büyük ilgi görmesi nedeniyle TCDD çareyi Doğu Ekspresi’ni ikiye ayırmakta bulmuştu. Buna göre Doğu Ekspresi Ana Hat Treni (kısaca Doğu Ekspresi) ve Turistik Doğu Ekspresi olarak iki farklı yolculuk tipi bulunuyor. İkisinin arasındaki en temel farklardan biri vagonlarda ortaya çıkıyor. Turistik Doğu Ekspresi, 2’si hizmet, 1’i yemekli ve 6’sı yataklı olmak üzere toplam 9 vagondan oluşuyor. Doğu Ekspresi Ana Hat Treni’nde ise vagonlarda yatak bulunmuyor. Ayrıca Turistik Doğu Ekspresi’nde yaklaşık 29 adet durak varken Ana Hat Treni’nde ise yaklaşık 50 adet durak bulunuyor. Doğu Ekspresi duruyor mu diyorsanız da evet, hatta belli başlı molalar mevcut. Özellikle Turistik Doğu Ekspresi’nde geliş ve gidiş yönlerinde farklı olmak üzere birkaç saatlik molalar veriliyor. Doğu Ekspresi Ana Hat Treni’ndeki molalar ise oldukça kısıtlı. Tabii daha az mola veren Ana Hat Treni sizi 1 gün 13 dakikada götürebilirken birkaç saatlik molalar sunan Turistik Doğu Ekspresi 1 gün 7 saat gibi sürelerde güzergâhını tamamlıyor. Böylece güzergâhı aynı olan ama durak ve mola sistemi farklı olan iki Doğu Ekspresi seyahat hizmeti sunuluyor. Eğer ulaşımdan ziyade turistik bir gezi yapmayı planlıyorsanız ideal yerlerde durup birkaç saatlik molalar sunan Turistik Doğu Ekspresi ile gezmek daha uygun.

Tren Hakkında Bunları da Bilmelisiniz

Doğu Ekspresi tuvalet var mı sorusu da en merak edilenlerden biri. 1 günden fazla süren yolculuk için trende tabii ki tuvalet sistemi bulunuyor. Bunlar her vagon tipinde bulunuyor. Yani pulman, örtülü kuşetli, yataklı ve yemekli vagonların tamamında tuvaletler mevcut. Kuşetli ve pulman vagonlarda genellikle daha fazla kişi yolculuk ettiği için bu vagonlardaki tuvalet trafiği daha fazla olabiliyor. Zaman geçtikçe daha sık kullanılan tuvaletlerin hijyen standartlarından ise TCDD değil, yolcular sorumlu oluyor. Valizler içinse ayrıca bir bölüm bulunmuyor, tüm eşyalarınızı yanınıza almanız gerekiyor. Bu nedenle büyük ve kamplarda kullanılabilen sırt çantaları muhtemelen ayrıca avantaj kazandıracaktır. Doğu Ekspresi evcil hayvanları da kabul ediyor ancak bunun için bazı koşulları sağlamanız gerekiyor. Kuş, kedi, küçük köpek, balık ve benzeri küçük hayvanlar için indirimli biletlerden almanız gerekiyor. Evcil hayvanınızın kafesi ise en fazla dizinizin üzerinde taşınabilecek büyüklükte olmalı. Taşınan evcil hayvanların kimlik kartı ve veteriner sağlık raporu da yanınızda olmalı. Kedi ve süs köpekleri için belediyeler tarafından verilen sağlık karnesi geçerli oluyor. Bu şartları karşıladığınız takdirde örtülü kuşet ve yataklı vagonların dışında kalan vagonlarda evcil hayvanınız ile beraber seyahat edebilirsiniz. Bonus olarak şunu da bilmenizde yarar var: Seyahat edenler trenin en güzel yerlerden sabah saatlerinde geçtiğini söylüyor. Bu nedenle birbirinden harika manzaraları görmek, fotoğraflamak için sabah 07.00 – 07.30 civarında uyanmanız güzel olabilir. Kars’a geldiğinizde burada 1 – 2 gün konaklayarak da Çıldır Gölü, Ani Harabeleri gibi meşhur yerleri keyifle gezebilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler