Macaristan coğrafi konum olarak Orta Avrupa’da Karpatlarda bulunuyor. Batısında Slovenya ve Avusturya, doğuda Romanya ve Ukrayna, güneyde Sırbistan ve Hırvatistan, kuzeyinde ise Slovakya bulunuyor. Denize kıyısı olmayan Macaristan resmi dil olarak Macarcayı kullanıyor. Gelir seviyesinin yüksek ve ekonomik bakımdan gelişmiştir. 2004 yılında Avrupa birliğine girer Macaristan nüfusu yaklaşık 10 milyondur. Tatil planlarınızın arasında Macaristan var ise ülkede birçok koruma altına alınan kültürel ve doğal yerler bulunuyor. Gezilecek yerlerin oldukça fazla olduğu Macaristan’da tatil için en uygun zamanı arıyorsanız yılın he dönemi gidebilirsiniz. Yazları sıcak, baharları serin ve kışları da soğuk geçen ülke her mevsim gelen turist çekiyor.

Tarihi Buda Kalesi

Macaristan başkenti Budapeşte’de yer alan Buda Kalesi gezilecek yerler listemizin başında yer alıyor. Kalenin yapımına ilk olarak 1265 yılında yapılmıştır ancak günümüzdeki Barok mimarisine 1749-1769 yılları arasında yapılan çalışmalarla gelmiştir. Kale kiliseler, kamu binaları 19. Yüzyıl evleri ile ünlü Castle Bölgesinde yer alıyor. Döneminde Kraliyet sarayı olarak kullanılan kale günümüzde ise müze olarak kullanılıyor. UNESCO Dünya Miras Listesinde olan kale ülkenin en turistik ve popüler lokasyonlarından biri olma özelliğini taşıyor.

Aziz Stefan Bazilikası

Macaristan, sahip olduğu önemli yapılar arasında bulunan Aziz Stefan Bazilikası 1851 yılında yapımına başlanmıştır. Ancak bazilika 1868 yılında yapının kubbesinde meydana gelen çökme nedeniyle yapımı 1906 yılında tamamlanabilmiştir. 96 metre yüksekliğinde olan bazilika 1920 yılından öne ülkedeki en büyük altıncı kiliseydi. 1867 yılında yapının tasarımı yapan Jozsef Hilfd vefat edince Miklos Ybl yapımını üstlenerek çalışmalara devam edilmiştir. Dini yapının içerisinde bulunan Neo-Rönesans stilli tavan süslemeleri görenleri kendine hayran bırakıyor. Şehri tepeden izlemek isteyenler için ise asansörle kubbenin tepesine çıkma imkânı bulunuyor.

Zincir Köprü

Tuna Nehrinden Buda ve Pest’i birbirine bağlayan bir köprüdür. 1840 yılında yapımına başlanılan köprü 20 Kasım 1849 yılında açılmıştır. Köprü 2. Dünya savaşında ağır hasar görmüş ve yapılan yenileme çalışmaları 1949 yıla kadar sürmüştür. Köprü, Pest kısmında Széchenyi (eski adıyla Roosevelt) Meydanı'na demirlenmiş, Buda tarafında ise Adam Clark Meydanı'na demirlenmiştir. Tasarım olarak incir asma köprü şeklindedir ve köprü ferforje, taş malzemelerinden yapılmıştır. Toplam uzunluğu 375 metre olan köprü William Tierney Clark tarafından tasarlanmıştır. Köprünün her iki tarafından girişlerde aslan heykelleri bulunuyor.

Parlamento Binası

Macaristan gezilecek yerler denildiğinde “Parlamento Binası” karşımıza çıkıyor. Macaristan Ulusal Meclisi’nin oturumlarının yapıldığı Parlamento Binası ihtişamlı tasarımıyla dikkatleri kendine çekiyor. Tuna nehri kıyısında yer alan Parlamento Binası 1885-1902 yılları arasında yapılmıştır. Parlamento Binası din ve devlet işleri arasındaki dengeyi sembolize etmek adına Aziz Stefan Bazilikası ile aynı yükseklikte inşa edilmiştir. Bu muhteşem yapının tasarımındaki süslemelerde yaklaşık 40 kilogram altın bulunuyor. Neo-Gotik tarzda olan Parlamento Binası 18 bin kilometrelik geniş bir alana kuludur. Bu alanın en büyük kısmını 691 odada 233 heykel bulunuyor. Parlamento Binasının içerisinde bulunan Korint stili sütunları, tavan boyamaları, yaldızlı süslemeleri, kraliyet hazinesi gibi bölümleri görebilirsiniz.

Balıkçı Tabyası (Fisherman’s Bastion)

Kentte Neo-Gotik tarzının hâkim olduğu yapıların arasında Balıkçı Tabyası’da bulunuyor. Mimar Frigyes Schulek gözetiminde 1899-1905 yılları arasında inşa edilmiştir. Dış görünüş olarak kaleyi andıran Tabya ancak kente estetik bir görünüş katmak için yapılmıştır. 876 yılında Karpat Havzası’na gelen Macar Kavimlerinin liderini temsil etmek adına 7 kule eklenmiştir. Kulelerde 140 kilometre uzunlukta büyük balkonlar bulunuyor ve bu balkonlardan şehrin Tuna nehrine olan muhteşem manzarasını izleyebilirsiniz. Macaristan seyahatiniz sırasında tarihi ve doğasını keşfetmek istiyorsanız Macaristan gezi rehberi hazırlamayı unutmayın.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler