Batı Avrupa’nın kuzeyinde, İskandinav Yarımadası’nda bulunan Norveç doğasıyla, özenli ve temiz sokaklarıyla, refah seviyesi yüksek halkıyla dünyanın en yaşanılabilir ülkeleri arasında yer alıyor. Suç oranlarının oldukça düşük olduğu Norveç’te üniversitelerin de ücretsiz olması ülkenin sevilen özelliklerinden biri. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri olan Oslo, tipik bir liman şehrinden daha fazlasına sahip. Başkent tarihi boyunca 14 büyük yangın yaşamasına rağmen her defasında gelişmeye devam etmiştir. Dar ve derin koylar, bitki örtüsü ve UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan fiyortlarıyla Norveç doğa sporlarının önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor.

Balıkçı Kasabası, Lofoten Adaları

Kutup dairesinin üzerinde, Norveç’in Nordland bölgesinde yer alan Lofonten Adaları 1425 kilometrelik bir alana sahip. Adacık şeklinde bulunan bu bölgede Gulf Stream akıntısı nedeniyle oldukça yumuşak bir hava var. Okyanusla karışan gölleri ve nehirleri, sivri tepeleri, renkli şirin evleriyle ve küçük balıkçı kasabalarıyla cennetten bir köşe gibi görünüyor. 28 bin nüfuslu Lofonten halkı genellikle adanın güney kısmında yaşıyor ve ekonomisini balıkçılıkla sağlıyor. Norveç’te gezilecek yerler listesinin başında yer alan Lofonten Adaları’nın muhteşem doğasını görmeyi unutmayın.

Preikestolen Uçurumu

Preikestolen uçurumu Norveç’in Rogaland ilçesinde yer alan ve ziyaret edilen doğal turistik noktalarından biridir. Bundan 10 bin yıl önce buz kütlelerinin genişlemesi ve kırılması nedeniyle günümüzdeki halini alan Preikestolen 604 metre (1,982 ft) yüksekliğinde dik bir uçurumdur. Dik uçurumun üzerinde 25 x 25 metrelik (82 ft × 82 ft) düz bir genişlik vardır. Preikestolen’in tepesine ulaştığınızda ayaklarınızın altındaki muhteşem manzaranın görüntüsü özellikle gün batımında gitmeyi tercih ettiyseniz gözlerinizi kamaştıracaktır. Preikestolen’i ziyaret etmek istiyorsanız Stavanger merkezden kalkan otobüsleri tercih edebilir veya aynı yerden kalkan feribotları kullanabilirsiniz.

Vigeland Heykel Parkı

Norveç’te gezilecek yerler listemizin bir diğer durağı ise Vigeland Heykel Parkı. Bu park dünyanın en büyük heykel parkı olma özelliği taşıyor. Ziyaretçileri şaşırtan heykelleri, yıllık 1 milyon ziyaretçi ile turistlerin en çok ziyaret ettiği lokasyonlar arasında yer alıyor. Yapım çalışmaları 5 yılda tamamlanan parkta 200’den fazla heykel bulunuyor. Heykellerin tamamı sanatçı Gustov Vigeland (1869–1943) tarafından yapılmıştır. Parkta monolit, köprü ve çeşme bölümleri görülmesi gereken önemli yerlerdendir. Monolit parkın içerisinde bulunan 17 metre yüksekliğinde heykeldir ve parkın en yüksek noktasında yer alıyor.

Oslo Opera Binası

Norveç’in başkentinde bulunan ve simgesi haline gelen Oslo Opera Binası 49.000 m2’lik alana kurulu, 1.100 odaya sahiptir. Yapımı 2007 yılında tamamlanan opera binası 2 Nisan 2008 tarihinde kapılarını ziyaretçilere açmıştır ve bu yıl 1,3 milyon kişi ziyaret etmiştir. Ziyarete açıldığı yıl Dünya Mimarlık Festivali Küldür Ödülü’nü ve 2009 yılında Mies van der Rohe Ödülü’nü kazanmıştır. Ana oditoryumda 1.364 koltuk bulunmakta, diğer iki salon ise 200 ve 400 koltuk kapasitelidir. Oslo fiyordunun kıyında yer alan Opera binasının dış tasarımı da oldukça dikkat çekici. Metal, mermer ve ahşap gibi malzemelerle inşa edilen binada 17 farklı sanatçının sergilenen eserlerini de görebilirsiniz.

Akershus Fortress

Kral 5. Haakon tarafından 1299 yılında yaptırılan Akershus Fortress Kalesi Norveç gezi rehberi listemizde yer alıyor. Bir orta çağ kalesi olarak ziyaretçilerini karşılayan Akershus Fortress Oslo Norveç’in başkenti olduktan sonra düşmanlara karşı korunmak amacıyla yapılmış ve ilk başlarda tek bir binadan oluşuyordu. Zaman içerisinde kraliyet ikametgâhı ve hapishane olarak da kullanılan kale 17. yüzyılda yenilenmiş ve Rönesans mimarisinden etkilenmiştir. Daha sonrasında günümüzdeki görünümüne gelerek Norveç Silahlı Kuvvetler ve Norveç’in Direnişi Müzesi olarak kullanılmaktadır. Norveç seyahatiniz için zaman kaybetmeden uçak biletlerinizi alıp yolculuğa çıkabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler