Avrupa'nın Az Bilinen Hazinesi: Baltıklar

Avrupa'nın kuzeyine doğru gittiğimizde bizi karşılayan Baltıklar, birbirinden güzel üç farklı bağımsız devletten oluşuyor. Polonya’nın hemen üzerinde yer alan Baltık devletleri, doğuda da Belarus ve Rusya'ya komşu. Stratejik konumu sebebiyle tarihi yakınlıkları da bulunan bu devletler pek çok benzerlikler taşıyor. Yürüyerek dolaşılabilecek küçük şehir merkezleri, Orta Çağ havasına sahip binaları ve iyi korunmuş turistik noktalarıyla her bir Baltık ülkesi görülmeye değer. Güneyden kuzeye çıkarken Litvanya, Letonya ve Estonya olarak üst üste sıralanan bu devletler Baltık Denizi kıyısında yer alıyor. Baltık Denizi nerede diye soracak olursanız bu iç denize kıyısı bulunan devletleri saymamız yeterli olacaktır. Kuzeyde bulunan Baltık Denizi; İsveç, Finlandiya, Danimarka, Polonya, Almanya, Rusya ve Baltık ülkeleri ile çevrili. Kışları soğuk bir iklimin hakim olduğu Baltıklar hem karlar altında hem de yazın güneşli havalarında görmeye değer manzaralar sunuyor. Siz de bu üç küçük ülkeyi keşfe çıkmayı düşünüyorsanız bilmeniz gerekenlere gelin birlikte göz atalım.

Baltıkların En Güneyindeki Litvanya

Baltık ülkeleri arasında en kalabalık nüfusa sahip ülke Litvanya’dır. Yaklaşık 2,700 milyon nüfusa sahip olan bu ülke sakinliği ve doğal güzelliğiyle görenleri büyülemeyi başarıyor. Litvanya nerede merak edenler için Polonya ve Belarus ile kara sınırına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Dilerseniz keyifli bir araba yolculuğu ile Polonya gezinizi Litvanya ile birleştirebilirsiniz. Üstelik ülkenin başkenti Vilnius, Belarus sınırına yakın olduğu için vizesiz olarak başkent Minsk'i de ziyaret edebilirsiniz. Baltıklar, Schengen bölgesinin içinde yer aldığı için diğer Avrupa ülkelerinden seyahatler oldukça kolay. Litvanya'nın içerinde ise öne çıkan üç büyük şehir bulunuyor. Bunlardan ilki elbette başkent Vilnius. Kendinizi bir zaman tünelinden geçmiş gibi hissedeceğiniz old town sokaklarında son derece iyi korunmuş mimarisi ile bu şehir gönlünüzü kolayca kazanacak. Her köşede yeşil bir alana rastlayacağınız ve doğa ile adeta iç içe geçmiş bu başkentte son derece şık restoranlar, kafeler ve dünya mutfağı seçeneklerini de kolayca bulabilmeniz mümkün. Şehrin 28 km batısında yer alan Trakai'yi ziyaret etmeyi de unutmamalısınız. Bu bölgeye eski dönemlerde göçmüş ve hala varlıklarını sürdüren Karay Türklerinin izini sürebilirsiniz. İkinci büyük şehir olan Kaunas ise ülkenin eski başkenti. Son derece gelişmiş olan Kaunas, basketbol takımıyla da dünya çapında bilinirliğe sahip. Ülkenin Baltık kıyısında ise Klaipėda şehri oldukça seviliyor. Litvanya'nın tek limanı bu şehirde bulunuyor. Böylece Almaya ile İsveç'ten bölgeye feribot seferleri yapılabiliyor.

Baltıkların Kalbi Letonya

Baltık ülkeleri hangileri diye merak edenlerin sıkça Litvanya ile karıştırdığı Letonya, iki Baltık ülkesinin arasında yer alıyor. Başkenti Riga olan ülkenin Belarus ve Rusya ile de kara sınırı bulunuyor. Letonya nüfusu güncel hesaplamalara göre yaklaşık 1,900 milyon olarak biliniyor. Tıpkı diğer Baltık ülkelerinde olduğu gibi Letonya'da da yüz ölçümünün büyük bir bölümünü yeşil alanlar oluşturuyor. Nüfusu az olan başkent Riga ise sakin yaşamı ve şirin old town binalarıyla turistlerin uğrak mekanlarından biri oluyor. Bu bölgede görülecek pek çok tarihi bina ve eser mevcut. Gotik mimari örneklerinden Aziz Peter Kilisesi, Özgürlük Anıtı, Baltık ülkelerinin en büyük Orta Çağ katedrali olan Riga Katedrali ve UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan Riga Central Market bunlardan yalnızca bazıları. Ayrıca Baltık Denizi ülkelerinde sık sık karşınıza çıkabilecek kehribar taşından yapılan hediyeliklere de göz atabilirsiniz. Dünyanın bilinen en eski kehribar yatağı olan Baltık bölgesinden çıkarılan bu değerli taşlar; kahverengi, sarı ve hardal renginin tonlarını taşıyor. Baltık kehribarı, 45-50 milyon yıllık tarihi geçmişiyle günümüzdeki en eski kehribarları olarak biliniyor.

Kuzey Sınırındaki Estonya

Baltık devletleri arasında en kuzeyde yer alan Estonya, yaklaşık 1,330 milyonla en az nüfusa sahip Baltık ülkesi. Estonya nerede diye soracak olursanız Finlandiya'nın komşusu olduğunu söyleyebiliriz. Buradan yalnızca 2 saatlik bir feribot yolculuğu ile Finlandiya'ya geçebilmeniz mümkün. Aslında Estonya'nın, parçası olduğu Baltık ülkelerine kıyasla kültürel yönden Finlandiya ile daha yakın olduğunu söyleyebiliriz. İki ülkenin coğrafi olarak da birbirine bu kadar yakın olması sebebiyle Finlandiya-Estonya arası günübirlik geziler oldukça fazla. Mevcut nüfus az olsa da ülkedeki turist oranında her mevsim yoğunluk görüldüğünü söyleyebiliriz. Estonya'nın başkenti Tallinn, masallardan fırlamış gibi görünen şirin mimarisiyle oldukça etkileyici bir silüete sahip. Geniş old town meydanı, şehir surları, St. Olaf’s Kilisesi ve St Catherine’s Passage gibi bir film platosundan fırlamış gibi görünen noktalarda tarihin izlerini yakından görebilirsiniz. Muhteşem fotoğraflar ve anılarla eve dönmenizi garantileyen bu ülkede başkent Tallinn'in yanı sıra Tartu, Viljandi ve Pärnu gibi farklı şehirleri de ziyaret edebilirsiniz.

Birbirinden etkileyici manzaralara ve tarihi güzelliklere sahip Baltık ülkeleri keşfetmek için sizi bekliyor. Siz de ister yaz isterseniz kış tatili olarak Baltıkları ziyaret edebilirsiniz. Eğer yazımızı beğendiyseniz Macaristan’da Gezilecek Yerler başlıklı gezi rehberimize de göz atabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler