ÖTV muafiyetli araçlar her yıl olduğu gibi yeni dönemde de merak konusu. Özel Tüketim Vergisi'nden muafiyet anlamına gelen ÖTV muafiyeti ile belli başlı araçlar satın alınabiliyor. Bunun için ise tabii ki Engelli Sağlık Kurulu raporunda belirtilen engel oranını karşılamak gerekiyor. Kişiler, bu kritere göre belli bir oranda engeli olduğunu raporlayabildikleri takdirde ÖTV muafiyeti olan araçları satın alıp kullanabiliyor. Peki ÖTV muafiyeti olan araçlar hangileridir? Bu haktan yararlanmak için gerekenler nelerdir? ÖTV muafiyeti ile satın alınan araçları kimler kullanabilir? Tüm sorularınızın yanıtlarını içeriğimizde bir araya getirdik.

İçindekiler

ÖTV Muafiyeti Nedir?

Öncelikle kısaca ÖTV muafiyeti nedir ona bakalım. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) pek çok mal ve hizmetin satışında ödenmesi zorunlu bir vergidir. Ancak devlet tarafından belirlenen çeşitli koşulları karşılayan vatandaşlar, ÖTV ödemesi yapmadan araba satın alabilir. ÖTV muafiyeti ile araç satın almak isteyenlerde belli oranda fiziksel engel şartı aranıyor. ÖTV muafiyeti için engellik kriteri ise Engelli Sağlık Kurulu raporunda belirtilen engel oranıdır. Bu oran ise güncel olarak %90 ve üzeridir. Yani ÖTV istisnası engellilik oranı %90 veya üzerinde olan yetişkinler içindir. Ayrıca Özel Gereksinim Raporu'nda (ÇÖZGER) “Özel Koşul Gereksinimi Vardır (ÖKGV)” ibaresi bulunan 18 yaş altı engelliler de ÖTV istisnasından yararlanabilir. Bu raporu almak için ise Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş hastanelere gitmek gerekiyor. Buna ek olarak, şehit yakını olan kişiler de ÖTV indiriminden faydalanabiliyor.

Hangi Araç Türleri İçin ÖTV İstisnası Vardır?

ÖTV muafiyetiyle alınabilecek araçların sıklıkla yalnızca motor silindir hacmi 1.6'yı geçmeyen binek otomobiller olduğu düşünülüyor. Fakat ÖTV istisnasının olduğu araç türleri sadece bunlar değildir. 18.04.2015 tarihli Resmî Gazete'deki tebliğde ÖTV istisnasından yararlanılacak taşıtlar açıkça tarif ediliyor. Tebliğ şu şekildedir:

  • 87.03 tarife pozisyonunda yer alan, 1600 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, jeep, steyşın vagon, vb. taşıtlar
  • 87.04 tarife pozisyonunda yer alan, eşya taşımaya mahsus, 2800 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip van, panelvan, kamyonet, pick-up, vb. taşıtlar
  • 87.11 tarife pozisyonunda yer alan, motor silindir hacmine bakılmaksızın motosikletler

Daha açıkça ifade etmek gerekirse 1.6 motora kadar olan binek otomobiller ve eşya taşımacılığında kullanılan ve motor hacmi 2.8'i geçmeyen araçlar ÖTV muafiyetli olarak alınabiliyor. Bunun yanı sıra motor hacmine bakılmaksızın tüm motosikletler de ÖTV istisnası ile satın alınabiliyor.

ÖTV Muafiyetiyle Hangi Araçlar Alınabilir?

ÖTV muafiyeti ile yani bir diğer deyişle %90 engelli raporu ile hangi araçlar alınabilir bakıldığında farklı pek çok araç markası ve model öne çıkıyor. Buna göre 2024 ÖTV muafiyeti araç listesi aşağıdaki gibidir:

Renault Clio, Renault Taliant, Renault ZOE, Renault Captur (R.S Line 1.3 Mild Hybird EDC hariç), Renault Megane Sedan, Dacia Yeni Sandero, Dacia Yeni Sandero Stepway, Dacia Yeni Duster, Dacia Yeni Jogger, Fiat Yeni Egea Sedan, Fiat Yeni Egea Hatchback, Fiat Yeni Egea Cross, Fiat Yeni Egea Cross Wagon, Fiat 500, Hyundai i10, Hyundai İ20, Hyundai Elentra, Kia Stonic, Kia Yeni Cerato, Kia Ceed HB, Kia Ceed SW (Mild Hybird hariç), Kia XCED (Mild Hybird ve Prestige hariç), Citroen AMI, Citroen C3, Citroen C3 Aircroos SUV, Citroen C4, Citroen C-Elysee, Citroen C4 (Shine Bold Hariç), Peugeot 208, Peugeot Yeni 308 (GT 1.2 hariç), Peugeot SUV 2008 (GT 1.2 -GT 1.5 hariç), Peugeot Rifter, Peugeot Paetner Van, Peugeot Expert Van, Peugeot Expert Combi Van, Peugeot Expert Traveller, Hyundai Bayon, Hyundai Kona, Toyota Corolla, Toyota Corolla Hybird (1.8 Hybird Pasion X-Pack e-CVT hariç), Toyota Yaris Cross, Toyota Yaris Cross Hybird (Dream, Flame, Passion X-Pack hariç), Toyota Yaris, Toyota Proace Ctiy, Toyota Proace Ctiy Cargo, Honda Jazz, Honda City, Skoda Fabia, Skoda Scala, Skoda Kamiq, Kia Picanto, Kia Rio, Kia Stonic, Nissan Qashqai (Sadece düz vites Tekna), Nissan Juke (Platinum Premium hariç), Seat Yeni Ibiza, Seat Yeni Arona, Opel Corsa, Opel Corsa-e, Opel Yeni Astra (GS hariç), Opel Crossland, Opel Mokka (GS ve Ultimate hariç), Opel Mokka-e, Opel Combo Life, Opel Combo Cargo, Opel Vivaro City Van, Opel Vivaro Cargo, Volkswagen Polo, Volkswagen T-cross

ÖTV Muafiyeti İle Alınan Aracı Kimler Kullanabilir?

Engellilik derecesi %90 ve üzeri olan kişiler adına ÖTV’den muaf olarak yurt içinden alınan ve özel tertibatı bulunmayan araçların araç sahibi dışında birisi tarafından kullanılması konusunda mevzuatta herhangi bir kısıtlayıcı hüküm bulunmuyor. Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 53. maddesi, 3. fıkrası uyarınca; özel tertibatı olmayıp, engellilik derecesi %90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından ÖTV'den muaf olarak bizzat ithal edilen araçların; araç sahibi engelli kişinin eşi, kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılabiliyor.

ÖTV Muafiyeti Nedir, Nasıl Alınır? başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler