Özel Tüketim Vergisi ÖTV muafiyeti, araç vergilerinde engelli bireylerin ödemediği veya indirimli bir şekilde ödediği durumları kapsar. Bunun için farklı pek çok şartın karşılanması beklenir. Bunun yanı sıra ÖTV muafiyeti içerisinde araç miktarı açısından da çeşitli sınırlamalar söz konusudur. İçeriğimizi takip ederek siz de ÖTV muafiyeti nedir, şartları nelerdir, nasıl alınır gibi soruların yanıtlarına ulaşabilirsiniz.

İçindekiler

ÖTV Muafiyeti Nedir?

Öncelikle ÖTV muafiyeti nedir bakmak gerekirse; araç vergisinde engelli bireylerin ödemediği ya da indirimli olarak ödediği bir uygulamadır. Belirli mal veya ürünler üzerinden alınan bir harcama vergisi olan ÖTV, engelli olduğu ispatlanan kişilerce ödenmez. Buna "ÖTV muafiyeti" denir. Böylece engelli bireyler, ÖTV'yi ödemeden kendilerine araç satın alabilirler. Bu açıdan ÖTV muafiyeti kimlere verilir bakıldığında da yanıt engelli bireylerdir.

Engelli Raporu ile Araç Alımı Şartları Nelerdir?

ÖTV muafiyeti şartları engellilik yüzdelerine göre değişkenlik gösterir. Buna göre;

  • Engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri olan engelli bireyler, sıfır araç alırken ÖTV'den muaf tutulurlar. Ayrıca eğer %90 ve üzeri bir birey için araç satın alınacaksa, aracı alacak kişinin 18 yaşından büyük olması şartı da aranmaz. Bu durumlarda bireyin aile yakınları, ilgili aracı satın alabilir. Ek olarak %90 engelli bireylerin H sınıfı ehliyete (engelli ibaresinin yer aldığı A ve B sınıfı ehliyete) sahip olması gerekir.
  • Bireyin engellilik yüzdesi %40-89 arasında ise sıfır araç alımında ÖTV indirimi yüzde 26.3 oranında, KDV ödemesi ise yüzde 15.24 uygulanır. Yüzde 40 engelli birisinin ÖTV indirimli araç alması için 18 yaşından büyük olması gerekir. Sürücü belgesine de sahip olunması beklenir.

ÖTV'siz araç alma şartları nelerdir bakıldığında ana iki madde bu şekildedir. Bununla beraber alınacak engellilik raporunda da "sürücü belgesi alabilir" veya "ÖTV istisnalı araç kullanabilir" ibaresinin bulunması gerekir.

Engelli Raporu İle Araba Almak İçin Nereye Başvurulur?

Engelli raporu ile araç satın almak isteyen vatandaşların, ilk olarak bu raporu Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği tam teşekküllü hastanelerden almaları beklenir. Alınacak engelli raporunda, engelli arabası satın alınabileceğine yönelik hakkın açıkça belirtilmesi gerekir.

Engelli Raporu Başvurusu İçin Gerekli Evrak

  • Engelli kişinin nüfus cüzdanı, nüfus cüzdanı fotokopisi ve 5 adet vesikalık fotoğrafı
  • Vasi kararının belgesi (Engelli birey 18 yaşından küçükse başvuruyu ebeveynleri yapar. Aksi halde bireyin vasisi olanlar için mahkemenin verdiği vasi belgesi gerekir.)
  • Engellilere özel başvuru formu
  • İmzalı ve onaylı muayene belgesi (engellilik oranı için)
  • Engelli Sağlık Kurulu Raporu'na başvurmak için hastane tarafından verilen dilekçe

Engelli Raporu İle Araç Alımı İçin Gereken Evrak

  • Engelli bireye ait engel raporu
  • ÖTV ödeme belgesi (Vergi dairesinden alınır.)
  • Sürücü belgesi

ÖTV Muafiyeti İle Alınabilecek Araçlar

ÖTV muafiyeti ile alınacak araç tiplerinde herhangi bir sınırlama yoktur. Yani, raporu alan ve şartları karşılayan engelli bireyler, arazi aracı, ATV, Panelvan, Pickup, Jeep, Binek Otomobil vb. araçlar fark etmeksizin muafiyetten yararlanabilir. Bununla beraber, motor hacmi gibi teknik konularda çeşitli sınırlandırmalar vardır. Motor hacmi 1.6 litreyi geçmeyen binek otomobiller, motor silindir hacmi 2800 cm³'ü geçmeyen panelvan, pick-up gibi açık ya da kapalı kasalı kamyonetler ve motor silindir hacmine bakılmaksızın tüm ilgili motosikletler için ÖTV indiriminden yararlanmak mümkündür.

ÖTV Muafiyetiyle Alınan Araç Satılabilir mi?

ÖTV muafiyeti ile satın alınan araç, 5 sene içerisinde satılırsa daha önce muaf olunan ÖTV'nin ödenmesi gerekir. Bu nedenle satın alındıktan sonraki 5 sene içerisinde satılan engelli araçlarda ÖTV istisnası hakkı kaybedilir ve geri ödenmesi beklenir. Ek olarak bu 5 yıl içinde ikinci kez ÖTV’siz araç alınamaz. Fakat 5 yıl tamamlandı ise araç herhangi bir ÖTV ödemesi yapılmadan satılabilir. Ek olarak; bir doğal afet ya da kaza sonucu araç hurdaya ayrıldı ise satın alma tarihi üzerinden 5 yıl geçmese de başka bir araca ÖTV muafiyetiyle sahip olmak mümkündür.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler