Aracın performansını, sürüş keyfini ve sürüş güvenliğini etkileyen temel faktörlerden biri de lastik seçimi hiç kuşkusuz. Yaz aylarında kullanılan yaz lastiği, Türkiye’deki yasal düzenleme gereği 1 Aralık itibarıyla 1 Nisan tarihine kadar yerini kış lastiğine bırakıyor. Dolayısıyla sürücülerin yılda 2 kez lastik değişimi yapmaları gerekiyor. Bununla uğraşmak istemeyen sürücülerin tercihi ise dört mevsim lastiklerden yana oluyor. Adından da anlaşılacağı üzere yılın dört mevsimi kullanıma uygun olan bu lastikler, yaz ve kış koşullarında iyi performans gösterebilmek için özel olarak tasarlanıyor. Herhangi bir lastik değişimi yapma ya da mevsime uygun olmayan lastikleri bir yerde saklama gibi süreçleri tamamen ortadan kaldıran dört mevsim lastik çeşitleri, pratiklik açısından da sürücülerin tercihi oluyor. Eğer siz de dört mevsim lastik almayı düşünüyor ve kafanızda birtakım soru işaretleri barındırıyorsanız, tüm sorularınızın yanıtını bu içerikte bulabilirsiniz. Gelin dört mevsim lastik nedir ve dört mevsim lastik nasıl anlaşılır gibi soruların yanıtına birlikte bakalım!

İçindekiler

Dört Mevsim Lastik Nedir?

Hem yaz aylarında hem de kış aylarında kullanıma uygun olan lastik çeşitlerine dört mevsim lastik denir. Çoğunlukla ılıman iklimlerde, hafif kış koşullarında ve ılıman yaz koşullarında iyi performans gösteren dört mevsim lastikler; sürücüleri ikinci bir takım lastik kullanma zahmetinden kurtarıyor. Ancak sürücülerin kafasında dört mevsim lastik nasıldır ya da dört mevsim lastik kışın kullanılır mı gibi sorular takılabiliyor. Sert kış koşullarında özellikle yoğun kar ve buzun olduğu yerlerde dört mevsim lastikler, elbette kış lastikleri kadar etkili olamıyor. Bunun yanı sıra yazın, sıcaklığın çok yüksek olduğu yerlerde de dört mevsim lastiklerden, yaz lastiği performansı beklememek gerekiyor. Dolayısıyla dört mevsim lastikler her iki mevsiminde aşırı düzeyde hissedilmediği ılıman yerler için daha uygundur demek yanlış olmaz. Hatta dört mevsim lastikler bu yerler için son derece avantajlıdır. Dört mevsim lastikler sayesinde sürücüler, tek bir takım lastikle tüm yılı geçirebilirler.

Lastiğin Dört Mevsim Olduğunu Nasıl Anlarız?

Bir lastiğin dört mevsim lastik olup olmadığını anlamanın birden fazla yöntemi bulunur. Bu yöntemlerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz: Etiketleme ve Üzerindeki İşaretlemeler: Dört mevsim lastiklerin yanağında genellikle “All Season” (Tüm Mevsim) veya "M+S" (Mud and Snow - Çamur ve Kar) işareti bulunan bir etiket olur. Semboller: Eğer bir lastikte “M+S” ifadesi ile birlikte “3PMSF - 3 Peak Mountain Snow Flake” (Üç Tepeli Dağ Ortasında Kar Sembolü) bulunuyorsa o lastiğin dört mevsim lastiği olduğundan emin olabilirsiniz. Desen: Dişleri genelde orta seviyede olan dört mevsim lastikler, aynı zamanda orta derece açılı sırt desenine sahiptir. Bu desen sayesinde hem sıcak yaz aylarında iyi yol tutuşu sağlar hem de hafif kış koşullarında çamur ve karla başa çıkabilir. Dört mevsim lastiği ilk bakışta anlamanın yolları bunlar. Ancak kullanım aşamasında dört mevsim lastikten emin olmanın yöntemi ise -5 dereceye kadar beklentilerinizi kusursuz şekilde karşılıyor olmasıdır.

4 Mevsim Lastik Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Ülkemizde sadece ticari amaçla kullanılan araçların kış lastiği takma zorunluluğu bulunduğu için dilerseniz aracınıza dört mevsim lastiği taktırabilirsiniz. Dört mevsim lastiklerden tatmin edici bir performans alabilmek içinse doğru seçim yapmak elbette ki çok önemli. Peki 4 mevsim lastik alınır mı, alırken nelere dikkat etmek gerekir? Dört mevsim lastik sunduğu avantajlar sebebiyle cezbedici. Ancak “alınır mı” sorusuna net bir yanıt vermek zor. Yaşadığınız bölge, bu bölgedeki yollar, hava şartları, aracı kullanma amacınız, aracınızın modeli gibi faktörler bu sorunun yanıtını değişken kılıyor. Eğer ılıman iklim koşullarının olduğu bir bölgede yaşıyorsanız ve aracınız ticari amaçlı kullanılmıyorsa elbette dört mevsim lastiği güvenle tercih edebilirsiniz. Dört mevsim lastik seçimi yaparken şu noktalara dikkat etmenizde yarar var: ● Dört mevsim lastiğin hem yazın hem kışın iyi performans sunduğundan emin olmak için, lastik yanağında özellikle dikkat etmeniz gereken iki işaret vardır. Biri "M+S" sembolü diğeri ise "3PMSF". Bu sembollerin bulunduğu dört mevsim lastikleri tercih etmelisiniz. ● Dört mevsim lastik seçiminde marka elbette ki çok önemli. Sektörde lider, güvenilir markaların lastiklerini tercih edebilirsiniz. Bunlar arasından karar verirken ise üreticilerin web siteleri, kullanıcı yorumları ve bağımsız lastik değerlendirme kuruluşlarının incelemeleri gibi kaynaklardan faydalanabilirsiniz. ● Lastik etiketlerinde yer alan yakıt verimliliği değerlerini de mutlaka inceleyin. Daha düşük yakıt tüketimi sağlayan dört mevsim lastikler, uzun vadede tasarruf için önemlidir. ● Lastiklerin gürültü seviyelerini gösteren etiketlere bakmayı da ihmal etmeyin. Çünkü düşük ses seviyesine sahip lastikler, sürüş konforunuzu artıracaktır. ● Lastiği sadece satın alırken değil kullanım sonrasında alacağınız hizmet de belirleyici olmalıdır. Bu yüzden ilgili lastik üreticisinin sunduğu garanti ve satış sonrası hizmetleri inceleyin. İyi garanti koşulları, olası sorunlarla başa çıkmanızı kolaylaştıracaktır. ● Ve bütçe! Lastik seçimini yaparken elbette belirlediğiniz bütçeye uygun en iyi seçenekleri değerlendirmek durumundasınız. Bunun için de fiyat-performans araştırması yapmayı unutmayın! Güvenli sürüşler dileriz!

Egzozdan su gelmesi ne anlama gelir, ne yapmak gerekir? Hemen inceleyin!

İçindekiler