Egzozdan su gelmesi aslında sıklıkla yaşanan bir durum olsa da sürücüler için endişe verici olabiliyor. Egzozdan gelen suyun bir sorunu gösteriyor olup olmaması suyun rengine ve kokusuna bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Aracınızın ya da kiraladığınız aracın egzozundan su geliyorsa bunun, her zaman endişelenmeniz gereken bir durum olmadığını söyleyebiliriz. Peki egzozdan su gelmesi ne anlama gelir dediğinizi duyar gibiyiz. Gelin bunun nedenlerine yakından bakalım!

İçindekiler

Egzozdan Su Gelmesinin Nedenleri

Egzozdan su gelmesinin sebepleri şunlar olabilir:

Yoğuşma: Arabada egzozdan su gelmesinin en yaygın sebebi yoğuşmadır ve eğer gelen su yoğuşma kaynaklıysa bu normal bir durumdur, endişelenmeye gerek yoktur. Egzoz sisteminin içerisinde yer alan sıcak egzoz gazlarıyla soğuk hava arasındaki sıcaklık farkı yoğuşmaya neden olabilir. Egzozdan su gelmesi en çok soğuk havalarda yaşanır. Çünkü özellikle soğuk havalarda egzoz sistemindeki buhar soğuyarak suya dönüşebilir ve bu su da damlalar halinde egzozdan dışarı akar. LPG’li araçta egzozdan su gelmesi sıklıkla yaşanır çünkü LPG’li arabalarda egzozdan daha fazla su buharı, dolayısıyla da daha fazla su gelir.

Adblue Sıvısı: Dizel araçta egzozdan su gelmesi durumuyla karşı karşıyaysanız bunun sebebi adblue sıvısı olabilir. Çünkü adblue sıvısı ve atık gazların tepkimeye girmesi neticesinde saf azot ve su meydana çıkar. Elde edilen bu saf azot ve su da atık gazlarla birlikte egzozdan su olarak atılır.

Kısa Mesafe Sürüşü: Egzozdan su gelmesinin pek bilinmeyen sebeplerinden biri kısa mesafe sürüşüdür. Arabayı kısa mesafelerde kullandığınızda motor yeterince ısınmaz. Bunun sonucunda da egzoz sisteminin tam olarak çalışması engellenebilir ve egzozdan su gelebilir.

Egzoz Sistemi Sorunları: Egzozdan su gelmesi her zaman bir sorun olmadığı anlamına gelmez. Özellikle suyun kokusunda ve renginde birtakım farklılıklar varsa bu, bir soruna işaret edebilir. Eğer egzoz sisteminde oluşan bir tıkanıklık varsa ya da sistemde bir hasar meydana geldiyse egzozun normal çalışması engellenir ve suyun egzozdan dışarı atılmasına sebep olabilir. Silindir kapak contası hasarı da egzozdan su gelmesinin hasar kaynaklı ilk nedenlerindendir.

Aracın Yağ Seviyesi: Eğer aracın yağ seviyesiyle ilgili bir sorun varsa bu, yanma işlemi sırasında oluşan su buharının normalden fazla oluşmasına neden olabilir. Dolayısıyla egzozdan su gelebilir.

Egzozdan Siyah Su Gelmesi Ne Anlama Gelir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi egzozdan su gelmesi bazı durumlarda normal iken; bazı durumlarda ise araçta bir hasar olduğu anlamına gelir. Örneğin eğer egzozdan siyah su gelmesi durumuyla karşı karşıyaysanız bu, pistonda hasar olduğunun işaretidir. Piston hasarı sebebiyle egzozdan atılan su aynı zamanda kötü bir kokuya sahiptir. Eğer böyle bir durumla karşı karşıyaysanız aracın tamir edilmesi gerekir.

Öneri: Eğer araç kiralayacaksanız ve kiralayacağınız aracın egzozundan su geldiğini fark ettiyseniz bu suyun rengine, kokusuna dikkat edin. Şeffaf su renginde değilse ve kötü bir kokuya sahipse, araçta herhangi bir hasar olabilir.

Soğuk havada egzozdan su gelmesi normaldir. Soğuk havalarda egzozdan su gelmesinin temel sebebi yoğuşmadır. Eğer kötü bir koku ya da farklı bir renk yoksa endişelenmeyin. Eğer egzozdan gelen su çok fazlaysa, kötü kokuyorsa ve renkliyse mutlaka bir uzman desteğine başvurun. Akü hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Akü nedir, neden biter diye merak ediyorsanız Akü Rehberi yazımızı mutlaka okuyun!

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler