Uzun veya kısa yolculuklarımızda araçlarımızın içerisinde yer alan birçok özellik konforlu bir deneyim için sunulur. Müzik, aydınlatmalar veya klima gibi özellikler sayesinde uzun süreli yolculuklarda dahi konforlu bir deneyim yaşamak mümkündür. Fakat bu özelliklerin daima çalışmasını sağlayan kaynağın bakımını ve kontrollerini yaptığınız takdirde. Aküler arabalardaki birçok elektronik aksamın çalışmasını sağlar. Bunun için cihazların düzenli olarak kontrol edilmesi ve değiştirilmesi büyük önem taşır. Yoksa arabanızla gerçekleştirdiğiniz yolculuklarda birçok pürüzle karşı karşıya kalabilirsiniz. Peki akülerin tam olarak ne olduğunu ve bakımını nasıl gerçekleştirmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Eğer cevap hayırsa doğru adrestesiniz. Bu yazımızda aküye dair tüm bilinmeyenleri sizin için derledik. Aşağıdaki başlıklarımızı inceleyerek bu cihaz hakkındaki tüm ayrıntıları öğrenebilirsiniz. Ayrıcalıklı Araç Kiralama hizmetiyle konforlu yolculuklar sunan SIXT, araçlara hakkında öğrenmek istediğiniz her konuda sizinle.

İçindekiler

Akü Nedir?

Akü, kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren ve depolayan bir batarya türüdür. Bir aracın aydınlatma, ateşleme ve çalıştırma gibi fonksiyonlarında görev alan bu dev bataryalar kimyasal enerjinin elektrik devresiyle tepkimeye girmesiyle çalışır. Bu süreç temel olarak, pozitif ve negatif elektrotlar arasında kimyasal reaksiyonlarla gerçekleşir. Akülerin ürettiği enerji miktarı genellikle araç modellerine göre farklılık gösterir. Örneğin, bir aracın 12 volt değerinde enerjiye ihtiyacı varsa akünün iç mekanizmasında 6 adet 2 volt enerji üreten aksamları bulunması gerekir. Bunun için akünün bir aracın tüm aksamları için yeterli enerji üretebilmesi oldukça önemlidir. Çünkü aküler aracın kusursuz bir biçimde çalışmasında da önemli rol oynarlar.

Akü Ne İşe Yarar?

Aküler bir aracın birçok fonksiyonun çalışması için gereklidir. İlk olarak aracın motorunun ateşlenmesi ve çalışması için gerekli enerjisi sağlayan cihazlar birçok aksamın da çalışmasını sağlar. Bir aracın akü enerjisiyle çalışan özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Bir aracın marş motorunu veya başlama sistemini çalıştırır.
  • Aracın farlarını, iç aydınlatmasını ve diğer aydınlatma sistemlerinin çalışması için gerekli enerji kaynağını üretir.
  • Araçlarda bulunan ses sistemleri gerekli enerjiyi aküden alır. Radyo, CD çalar ve multimedya cihazlarını kullanabilmek için akü olmazsa olmazdır.
  • Elektrikli pencereleri veya aynaları açma-kapama işlemi için akü enerjisi kullanılır.
  • Teknolojik cihazları şarj etmek için kullanılan USB girişleri akünün enerjisiyle çalışır.
  • Kalorifer ve klima gibi iklimlendirme özellikleri aküyle çalıştırılabilir.

Bunlara ek olarak aküler voltaj ve amperaj dengeleme özelliği sayesinde bir aracın yüksek devirlerde iç mekanizmasının zarar görmesini önler. Bir akünün sunduğu tüm özelliklere bakılacak olursa bu cihazları bir aracın olmazsa olmazı olduğunu söylemek mümkündür. Akülerin öneminden bahsettiğimize göre diğer merak edilen konulara geçebiliriz.

Akünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Tıpkı her batarya çeşidinin olduğu gibi akülerin de kullanım ömrü sınırlıdır. Aracınızın düzenli olarak bakımını yaptığınız takdirde bir akünün ortalama ömrü 4-5 senedir. Eğer bu cihazları daha uzun süre kullanmak istiyorsanız aracınızın düzenli olarak bakımını yaptırmanızda fayda var. Bu konuya daha sonra geleceğiz. Şimdi gelin akünün bittiğini nasıl anlarız sorularına yanıt bulalım. Bir akünün enerjisinin bitip bitmediğini veya azaldığını öncesinde anlamak mümkündür. Bunun için aracınızdaki bazı göstergeleri ve fonksiyonları incelemeniz gerekir. Bir akünün enerjisinin tükendiğini anlamak için şu hususları dikkatle incelemeniz yeterli:

  • Marşa bastığınızda araç çalışmakta zorlanır veya çalışmaz.
  • Araç teklemeye başlar.
  • Motor sesinin gücü azalır.
  • Farlar ve diğer aydınlatmalar giderek sönükleşmeye başlar.
  • Araçların kontrol paneli üzerinde yer alan akü ışığı yanmaya başlar.

Bu tür belirtiler akünün bittiğini gösterebilir. Bu durumların yanı sıra akü enerjisinin hızla tükenmesine sebep olacak problemler de meydana gelebilir. Sülfatlanma, kimyasal bozulma, aşırı şarj, yüksek ve düşük sıcaklık sorunları akü enerjinin normalden daha hızlı tükenmesine sebep olur. Bu durumlarda karşılaşmamak için akünüzü yüzeysel olarak kontrol etmeniz ve problem gördüğünüz durumlarda profesyonel destek almanız gerekir.

Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?

Akünüz bitmesi halinde değişim veya takviye gibi yöntemlere başvurabilirsiniz. Cihazınıza enerji takviyesi yapmak istediğiniz durumlarda bazı adımları sırasıyla uygulamanız oldukça önemlidir. Çünkü yanlış bir uygulama kısa devre gibi sorunlara neden olabilir. Akü takviyesi yapmak için aküsü çalışan başka bir araç, takviye kablosu ve koruyucu eldiven gibi gereçlere ihtiyacınız var. Eğer bu şartları sağlarsanız takviye işlemini gerçekleştirmeniz mümkün. Akü takviyesi işleminde dikkat etmeniz gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Takviye kablosunun kırmızı uçlarını (+ kutbu) boş ve dolu akünün (+) kutbuna bağlayın.
  • Sonrasında siyah uçları (- kutbu) dolunun akünün (-) kutbuna ve boş akünün bulunduğu aracın metal bölümüne bağlayın.
  • Ardından öncelikle dolu aküsü olan aracı çalıştırın.
  • Son olarak aküsü boş olan aracı çalıştırarak takviye işlemini tamamlayabilirsiniz.

Bu işlemi tamamladıktan sonra takviye kablosunu çıkarırken dikkatli olmak oldukça önemli. Aksi takdirde farklı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Sağlıklı bir takviye işlemi için önceliğinizin aracı servise götürmek olması gerekir. Çok zor koşullarda yukarıda belirttiğimiz adımları izleyerek takviye işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler