CVT şanzıman nedir ve nasıl çalışır, özellikle bu şanzımana sahip araçlara geçiş yapacak sürücüler için merak konusu. Açılımı "Continuously Variable Transmission" olan CVT, Türkçeye ise "Sürekli Değişken Şanzıman" ismi ile geçiyor. Her ne kadar otomatik şanzıman sınıfı içerisinde yer alsa da CVT şanzıman geleneksel otomatik şanzımanlardan ayrılan özelliklere sahip. Peki CVT şanzıman nasıl çalışır ve hangi araçlarda bulunur? Konu hakkındaki tüm merak edilenleri içeriğimizde bir araya getirdik.

İçindekiler

CVT Şanzıman Nedir?

CVT şanzıman (Continuously Variable Transmission - Sürekli Değişken Şanzıman) otomatik şanzıman sınıfı içerisinde yer alan, kendine has bir şanzıman türü. Geleneksel otomatik şanzımana kıyasla CVT'nin verimlilik açısından en iyi teknik değerleri sağladığı öne sürülüyor. CVT, adından da anlaşılabileceği üzere sürekli değişken bir şanzımandır. Bu da motor hızının sabit olmadığı, aracın hızı ile sürekli değiştiği anlamına geliyor. Ayrıca CVT şanzımanlarda dişli değil, kayış bulunuyor. CVT kayış nedir? bakmak gerekirse; bu eleman çoklu çelik şeritlerin üzerine dizilen pek çok çelik bakladan meydana geliyor. Hareketin sağlanması da bu çelik kayış üzerinden sağlanıyor. CVT şanzımanlarda dişli yerine kayışın bulunması, daha verimli bir iletim sağlıyor. Bu nedenle pek çok uzman görüşüne göre CVT şanzımanlı araçlar verimlilik açısından rakiplerinin önüne geçiyor.

CVT Şanzımanın Öne Çıkan Özellikleri

  • CVT şanzıman, manuel ya da yarı otomatik bir kullanım sunmuyor ve yalnız otomatik araçlarda bulunuyor.
  • Vites oranı, araç hızına göre bir bilgisayar tarafından kontrol ediliyor.
  • Bu kontrol sistemi sayesinde CVT şanzımanlar, yumuşak bir vites değiştirme sağlıyor.
  • Akıcı ve verimli bir sürüş deneyimi isteyen sürücüler için idealdir.
  • CVT şanzımanda vites küçültme ünitesi yoktur.
  • CVT şanzıman yakıt tasarrufu ve yüksek performans sunuyor.
  • CVT şanzıman günümüzde sadece arabalarda değil; traktör, motosiklet ve elektrikli scooterlarda da kullanılıyor.

CVT Şanzıman Nasıl Çalışır?

CVT şanzımanın çalışma prensibine bakıldığında öncelikle karşımıza kasnaklar çıkıyor. Bu kasnak sistemi, en düşük ve en yüksek vitesler arasında kayma olmadan sınırsız değişkenlik sağlıyor. Birbirine zincir veya kasnak ile bağlı giriş ve çıkış kasnaklarının hareketlerine bağlı olarak çalışıyor. Bu kasnak sistemi CVT şanzımanı, diğer şanzıman tiplerinden önemli ölçüde ayırıyor. Çünkü bu sayede CVT şanzımanlı araçlarda motor devir değişmeksizin aracın hızının artması mümkün. Bu sistem sürüş esnasında duruma uygun olarak küçülebiliyor ya da büyüyebiliyor. Böylece mevcut vites belirleniyor. En basit şekli ile; CVT şanzımanda gaza basıldığında devir yükseltilmiyor. Bunun yerine kasnak sistemi devreye giriyor ve aynı devir sayısında dahi daha fazla hareket gücü elde ediliyor. Ayrıca CVT şanzımanlı araçlarda sanal vites kademeleri de bulunabiliyor. Yani sürücüler vites kolunu hareket ettirerek ya da direksiyondaki vites değiştirme kulaklarını kullanarak vites artırıp azaltabiliyor.

CVT Şanzımanın Ömrü Ne Kadar?

En merak edilenlerden biri de CVT şanzıman ömrü kaç km sorusudur. CVT üniteleri, geleneksel otomatik şanzımana kıyasla genelde daha kısa ömürlüdür. Çeşitli uzman görüşlerine göre CVT ünitelerinin 150 -200 bin km veya daha az dayandığı iddia ediliyor. Bu bağlamda CVT şanzımanlar, geleneksel bir otomatik şanzıman kadar verimli olmasa da genelde manuel şanzımandan çok daha iyidir. Bununla beraber CVT ömrü, kullanıma bağlı olarak da değişkenlik gösterebilir.

CVT Şanzımanın Avantajları Nelerdir?

  • Akıcı bir sürüş deneyimi sunması en büyük artılarından biridir.
  • Ayrıca yüksek performans ve verimlilik de öne çıkan avantajlar arasındadır.
  • CVT şanzıman yokuşta kaydırır mı bakılırsa genelde CVT şanzımanlarda yokuş kalkış desteği vardır. Ayrıca yokuş inerken iyi bir motor freni de sunuyor.
  • Kasnak sistemi sayesinde CVT şanzımanlar kesintisiz güç aktarımına ve sonsuz çevirim oranına da sahiptir.
  • Motor devirlerinde dalgalanma olmadığı için motor devir bandı da her zaman ideal aralıkta kalıyor.
  • CVT şanzımanlar yakıt tasarrufu ve düşük egzoz gazı emisyonu da sağlıyor.
  • Son olarak hafif bir yapıda olması kullanıcı deneyimini de olumlu yönde etkiliyor.

CVT Şanzımanın Dezavantajları

CVT şanzımanlar, diğer şanzıman türlerine göre daha çabuk yıpranabiliyor. Bu nedenle daha düşük kullanım ömrü ortaya çıkabiliyor. Ayrıca yedek parça ihtiyacı doğarsa CVT şanzımanlarda yedek parça bulmak da zor. Ek olarak gaz tepkisi de diğer şanzımanlara kıyasla daha yavaştır.

CVT Şanzıman Hangi Araçlarda Var?

CVT şanzımanlı araçlar arasında Honda Jazz, Honda City, Honda Civic, Nissan Micra, Nissan Pulsar, Subaru Forester, Subaru Impreza, Toyota Yaris, Toyota Corolla, Toyota Auris, Renault Koleos gibi modeller yer alıyor. Dilerseniz, istediğiniz şanzıman tipindeki bir aracı kiralamak için Araç Filomuz sayfasını ziyaret edebilir, seyahatlerinizde güvenli ve konforlu bir sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler