Araçların kışlık bakımı çetin kış şartları baş gösterdiğinde, hatta hemen öncesinde yapılması gereken bir dizi işlemden meydana geliyor. Kışın yol ve doğa şartlarına karşı hangi marka ve model araç olursa olsun ciddi riskler söz konusu olabiliyor. Bir araç kışlık bakım programı oluşturmak bu açıdan hayati bir önem dahi taşıyabiliyor. Üstelik yapılan küresel çaplı araştırmalar, sürücülerin kış aylarında daha çok arıza ve kaza yaşadığını gösterdiğinden araç kış bakımı da şakaya gelmemesi gereken bir uygulama. Peki araçların kışlık bakımı nasıl yapılır ve bunun için ne gibi işlemleri devreye sokmak gerekiyor? Hepsi ve daha fazlası içeriğimizde!

Kış Lastiğini İhmal Etmeyin

Araçlarda kışlık bakım denildiği zaman akla ilk gelen işlemlerden biri kış lastiklerini takmak oluyor. Kış şartlarına uyum göstermek üzere özel birtakım teknolojiler ile üretilen kış lastikleri kar, sulu kar, yağmur suyunu dışarı atacak şekilde dizayn ediliyor. Ayrıca buzlanma gibi yol şartları da aracın lastiklerini, diğer mevsimlere kıyasla daha çok zorlayabiliyor. Daha esnek sırt kauçuğuna sahip kış lastikleri ise yola daha iyi tutunmayı sağlıyor. Tüm bunlara ek olarak belirli araç tipleri için de kış lastikleri zorunlu kılınıyor. Genellikle aralık – nisan ayları arasında geçerli olan kış lastiği takma zorunluluğu kamyon, çekici, tanker, otobüs gibi büyük araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastikleri ve kamyonet, minibüs, ticari otomobillerin arabaya monteli tüm lastikleri için geçerli. Ayrıca ticari olmayan şahsi araçlar için bir zorunluluk olmasa da güvenlik için kış lastiğine geçiş öneriliyor.

Kışlık Antifriz Kullanımı da Önemli

Kışın arabanın donmaması için ne yapılır denildiğinde en önemli konulardan biri de antifriz kullanımı oluyor. Araca kışlık bakım uygularken antifriz kullanımı listenin başlarında yer alıyor. Kışın bazı şartlarında radyatör suyunun donması nedeniyle arabaların motorları ciddi ölçüde zarar görebiliyor. Bunu önlemek, radyatör suyunun donmasını engellemek içinse mutlaka antifriz kullanılması gerekiyor. Radyatör bildiğiniz üzere içten yanmalı motorları soğutmak için kullanılan ısı eşanjörleri olarak biliniyor. Aracın motorunun hararet yapmasını engellemek için kullanılan radyatörlerin kış şartlarına karşı donmasını engellemek de dolayısıyla en önemli bakım işlemlerinden biri. Radyatör sistemindeki suyun donmaması için antifriz oranını kontrol etmeniz / ettirmeniz bu nedenle elzem. Genellikle önerilen, kış aylarına girerken aracın su deposunun %50’sinin su, %50’sinin antifriz olması yönündedir. Camlardaki donmayı engellemek içinse cam suyu antifrizlerini kullanabilirsiniz.

Far ve Aydınlatma Bakımınızı Yapın

Türkiye şartlarında akşam 21.00’lere kadar Güneş’in batmadığı yaz ayları geride kalırken artık daha uzun gecelerin, daha fazla karanlığın zamanı geliyor demektir. Bu da aracınızın aydınlatma sistemine yazın olduğundan çok daha fazla ihtiyaç duyacağınız anlamına geliyor. Ön far, arka fren ve sis lambalarının temiz olduğundan emin olursanız içiniz rahat bir şekilde yola çıkabilirsiniz. Gerekirse ampulleri değiştirerek de araç aydınlatmasından üst düzeyde verim alabilirsiniz. Genellikle araçların kışlık bakımı denildiğinde motor, lastik akla hemen gelse de far ve aydınlatma grubu da önemini her seferinde hissettiriyor.

Kış İçin Akü Bakımı Nasıl Yapılır?

Akü, aracın motorunun çalışabilmesi için marş motoruna elektrik akımı veriyor. Araç motorunun çalışabilmesi için gerekli olan marş basma gücü, akünün verdiği elektrik akımı sayesinde gerçekleşiyor. Bu açıdan araç akülerinin yaz – kış demeden bakımı oldukça önemli. Birçok çeşidi bulunan akülerin kışlık bakımı ise bir dizi işlemden oluşuyor. Hava sıcaklıkları azaldığı zaman, araçların marş akımı ihtiyacının artması ile beraber akünün enerjisi de azalabiliyor. Bu da kışın yola sağlam bir akü ile çıkmanızı gerektiriyor. Soğuk bir motoru çalıştırmak için ekstra enerji harcayan akülerin şarjı zayıf ise şarj etme işlemi yapılması gerekiyor. Takviye yönteminde kablo ile şarj etmek için aküsü dolu olan bir araçtan yardım almak gerekiyor. Çevrede araçların olmadığı şartlarda ise akü şarj cihazları imdada yetişiyor. Akünün kutup başlarında oksitlenme olup olmadığını da kontrol etmeniz gerekiyor. Oksitlenmeleri araç çalışmıyorken sıcak su dökerek gidermeniz mümkün. Kışın akü bakımında akünün su seviyesini kontrol etmek de önemli. Yeterli su yoksa kaynamış ya da normal su ile takviye yapılabiliyor. Bu gibi önlemler ile kışın aracınız zorlanmadan çalışabilir.

Dizel ya da Benzinli Araba Donar mı?

Dizel araç donar mı ya da benzinli araba donar mı gibi spesifik sorular da olabiliyor. Bu gibi durumlarda bu yakıt tiplerinin donma eşiğini bilmekte yarar var. Örneğin, Türkiye’de henüz görülmemiş bir sıcaklık derecesi olsa da benzin eksi 45 derece havalarda donabiliyor. Dizel ile ilgili ise Türkiye özelinde kesin bir bilgi bulunmamakla beraber bu yakıt tipi de eksi 20’den sonra donma riski ile karşı karşıya kalabiliyor.

Araç Kışlık Bakım Seti Alın

Araçların kışlık bakımında dört dörtlük bir uygulamaya sahip olmak için araç kışlık bakım seti ürünlerini de arabanızda bulundurmanız avantajınıza olacaktır. Yağmur kaydırıcı, buğu önleyici, hızlı buz çözücü, yıkama süngeri, oto cam suyu, buz kazıyıcı gibi pek çok üründen oluşan kışlık bakım setleri, özellikle uzun kış yolculuklarında sürücülerin işlerini kolaylaştırırken daha güvenli bir yolculuğu da mümkün hâle getiriyor. Dilerseniz Kiralama Noktaları sayfamızdaki şubelerimizi inceleyebilir ve tüm mevsim şartlarına göre hazırlanan araçlarımızdan kiralayarak yolculuğunuza güvenle çıkabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler