Kış aylarının zorlu şartları düşünülerek tasarlanan kış lastiği yağmurlu, karlı yollarda arabanın yola çok daha iyi tutunmasını, böylece güvenli bir yolculuk yapabilmenizi sağlıyor. Güvenli ve gereken malzemeler ile donatılmış bir araba ile seyahat yolculuğunuzu çok daha emniyetli bir şekilde tamamlamanızı sağlayacağından kış aylarında arabanızın tekerleklerini kış lastikleri ile değiştirmeniz elzem. Kış mevsimi için optimum performans gösterebilen kış lastikleri, kar yağışı ve yağmurun yanı sıra buzlanma gibi durumlar karşısında da önem kazanıyor. Peki kış lastikleri ne zaman kullanılmalıdır? Kullanılmadığı takdirde bir cezası var mıdır? İçeriğimizi takip ederek siz de konu hakkındaki tüm merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Kış Lastiği Neden Kullanılır, Zorunlu mu?

Kış lastiği ne işe yarar, nedir diye bakıldığı zaman bu lastik tipleri kış şartlarına uyum sağlamak üzerine belirli teknolojiler ile tasarlanıyor. Dişleri yaz lastiklerine göre daha derin olan kış lastikleri, böylece karın lastikte birikmesini engelliyor. Ayrıca bunların sırt desenleri de kar, sulu kar, yağmur suyunu dışarı atacak şekilde tasarlanıyor. Buzlanma gibi yol şartları da lastikleri, diğer mevsimlerde olmadığı kadar zorlayabiliyor. Bu zorluklara karşı direnç gösterebilen kış lastikleri, sırt kauçuğu, diş derinliği gibi noktalarda da diğer lastiklerden ayrılıyor. Örneğin, kış lastiklerinde sırt kauçuğu esnekliklerini koruyacak şekilde dizayn ediliyor. Bu sayede lastik yola daha iyi tutarken yeterince çekiş sağlayabiliyor. Özellikle her kış buzlu yolların problem çıkaracağı bir bölgede yaşıyorsanız ve bu sizin için bir sürpriz değilse dört mevsim lastikler yerine kış lastiklerini kullanmanız gerekebilir. Peki kış lastiği zorunlu mu? Evet, bir kış lastiği zorunluluğu birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de bulunuyor. Peki kış lastiği hangi ayda takılıyor? Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği zorunluluğu her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Aralık 2021’de başlıyor ve 1 Nisan 2022’de sona eriyor. Bu açıdan şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği ne zaman takılmalı sorusunun yanıtı bu şekilde.

Kış Lastiği Hangi Araçlar İçin Zorunlu?

Kış lastiği uygulamasının zorunlu olduğu belli başlı araç tipleri bulunuyor. Kamyon, çekici, tanker, otobüs gibi büyük araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastikleri ve kamyonet, minibüs, ticari otomobillerin arabaya monteli tüm lastikleri için kış lastiği zorunlu. Bunun yanı sıra seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine de kış lastiği takılması gerekiyor. Kış lastiği takma zamanı 1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında olduğu için 2021 – 2022 döneminde de aynı zaman aralığı geçerli. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca da yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan arabaların kış lastiği kullanması zorunlu. İllerin hava ve iklim şartlarına göre de yılın belirli bir döneminde ilgili araç tipleri için kış lastiği zorunlu kılınıyor. Adı geçen araç tiplerinin dışında, ticari olmayan şahsi araçlar içinse kış lastiği uygulaması zorunlu değil. Bununla beraber can ve mal güvenliği, emniyetli bir seyahat açısından ticari olmayan şahsi araçlarda da kış şartları bastırdığında kış lastikleri takılması öneriliyor. Ayrıca valilikler, hava sıcaklıklarını göz önünde bulundurarak şahsi araçlar için de kış lastiğini zorunlu kılma yetkisine sahip. Kış lastiği cezası ise uygulamanın zorunlu tutulduğu araç tipleri için geçerli. Buna göre ceza için her yıl belirli bir ödeme tutarı belirleniyor. 1 Aralık 2021 – 1 Nisan 2022 tarihleri arasında kış lastiği takmama cezası 835 TL olarak belirlendi.

Hangi Kış Lastiğini Almalısınız?

Her şeyden önce kış lastiği seçerken mutlaka araç üreticisinin önerdiği lastik ölçüsü kullanılmalı. Bu konuyla ilgili bilgiler kullanıcı el kitaplarında ya da araçlar üzerinde yazıyor. Daha kapsamlı bilgi için araç üreticisinin yetkili servisleri ile de iletişime geçerek önerilen ölçüyü öğrenebilirsiniz. Alınacak kış lastiğinin kuru ve ıslak yolda fren, karda fren, karda çekiş özelliklerine de dikkat edilmeli. Üzerinde mutlaka “Kış Lastiği” işareti olanlarını tercih etmelisiniz. İklim koşulları dikkate alınarak da kış lastiği seçimi yapılabilir. Yaşanan bölgenin, coğrafyanın hava durumu ve kış şartlarına göre lastik seçimi değişkenlik gösterebiliyor. Son 5 yıl içerisinde üretilen kış lastiklerini tercih etmek de avantajınıza olacaktır. Seçim esnasında kış lastiği markalarının testlerine de göz gezdirebilirsiniz. Fiyatların düşük olmasına aldanmamalı, testlerde üst düzey başarı gösteren kış lastiklerini ve ilgili markaları tercih edebilirsiniz. Alacağınız kış lastiklerinin garanti şartlarını da öğrenebilir, yakıt tasarrufu sağlayan uzun ömürlü olanlarını tercih edebilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler