Turistik gezilerde yurt dışı deneyimini kolaylaştırmak adına pasaportsuz gidilen ülkeler çok önemli bir alternatif oluşturuyor. Bu açıdan Türkiye'den pasaportsuz gidilebilen ülkeler arasından bir tercihte bulunabilir ve keyifli mi keyifli yurt dışı seyahatiniz için bir an önce hazırlıklara başlayabilirsiniz. Peki hangi ülkelere pasaport olmadan gidiliyor? Pasaport dışında gereken evrak neler? Sizin için derledik!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Kıbrıs'a pasaportsuz gidilir mi diyorsanız evet, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türk vatandaşlarından pasaport istemiyor. 30 güne kadar vize almaya gerek duymadan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni pasaportsuz, yalnızca kimliğiniz ile giriş yaparak keşfetmeye başlayabilirsiniz. Girişte yeni çipli kimlik kartı göstermek gerektiğini unutmayın. Eski ve fotoğrafsız kimlikler artık Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından kabul edilmiyor. KKTC'nin başkenti Lefkoşa'ya gidebilir, buradan da Girne, Karpaz gibi turistik noktalara kolayca geçiş yapabilirsiniz.

Ukrayna

Pasaportsuz Ukrayna seyahati de mümkün. Ukrayna'ya hem vizesiz hem de pasaportsuz olarak gidebilirsiniz. 180 gün içinde 90 güne kadar giriş izni veren Ukrayna'ya giriş için de yine yeni tip fotoğraflı ve çipli kimliğinizi ibraz etmeniz gerekiyor. Burada tarihî geziler yapmak için Sudak Kalesi, St. Sophia Katedrali, Pechersk Manastırı, Ahşap Kiliseler rotanızı oluşturmanıza yardımcı olabilir. Kış döneminde kayak yapmak isterseniz de Dragovat ve Slavskoe kayak merkezlerine gidebilirsiniz. Kiev, Odessa, Lviv veya Zaporojya Ukrayna seyahatinizde konaklayabileceğiniz en popüler kentler.

Gürcistan

Pasaportsuz hangi ülkelere gidilir sorusunun uzun yıllardır en popüler yanıtlarından biri de Gürcistan. Kimlikle gidilen ülkeler arasında başı çeken Gürcistan'a 1 yıla kadar vizesiz giriş yapabilirsiniz. Gürcistan'a da yine yeni tip fotoğraflı ve çipli kimlik kartı ile giriş yapabileceğinizi bilmenizde yarar var. Tiflis ve Batum ülkedeki en popüler noktalardan ikisi. Örneğin, Batum zengin doğası ve Akdeniz iklimini yaşaması ile de kumsallarıyla, gece eğlenceleriyle ünleniyor. Kalelerden kiliselere, meşhur tiyatrolardan tarihî yapılara kadar Gürcistan gezinizi çok daha kapsamlı hâle getirebilirsiniz.

Moldova

Moldova pasaportsuz gidilecek ülkeler arasında Doğu Avrupa'da yer alması ile de öne çıkıyor. Türk vatandaşları çipli kimlik kartları ile vizesiz olarak ülkeye giriş yapabiliyor. 90 günü aşmayacak seyahatlerinizde vizesiz olarak Moldova'da bulunabilirsiniz. 1991 senesinde SSCB'nin dağılması ile bağımsızlığını kazanan Moldova'nın başkenti Kişinev'dir. Başkent restoranları ile ünlü olduğu için de ülkenin mutfak kültürünü burada deneyimleyebilirsiniz. Yine başkent, yerel ve uluslararası pek çok festivali ile ünlü olduğundan turistleri kendisine çekmesini biliyor.

Azerbaycan

3 Haziran 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan bildiriye göre Azerbaycan, Türkiye'ye vize uygulamasını kaldırmıştı. Böylelikle Azerbaycan'a da vize olmadan, pasaport göstermeden yeni tip fotoğraflı ve çipli kimlik kartınız ile seyahat edebiliyorsunuz. 90 günü aşmamak kaydıyla vize muafiyetinden yararlanabilirsiniz. Tiyatro, opera gibi sahne sanatlarını bünyesinde barındırması bakımından Azerbaycan kültür - sanat üretiminde çokça öne çıkıyor. Ülkenin başkenti Bakü, bir kültür ve ticaret merkezi sayılmaktadır. Mutfağı da bir hayli zengin olan Azerbaycan Türk, İran ve Rus mutfaklarından etkilenmiştir.

Pasaportsuz Yurt Dışına Nasıl Çıkılır?

Sınır kapılarında verilen yurt dışı çıkış formunun eksiksiz doldurulması gerekiyor. Ayrıca yurt dışı harcının da yatırılması gerekmekte. Eski tarz herhangi bir kimlik ile yurt dışına artık gidilemediğini unutmayın. Dolayısıyla yeni tip çipli ve fotoğraflı kimliğinizi girişte ibraz etmeniz gerekiyor. Girdiğiniz ülkenin polisinin damga vurduğu bir form da olacaktır. Bu formu da geziniz boyunca saklayıp Türkiye'ye dönene kadar yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Pasaportsuz girebileceğiniz ülkelerde sorun yaşamamak için kalacak yer bilgilerinizi ve dönüş biletinizin fotokopisini de yanınızda bulundurabilirsiniz. Pasaportsuz seyahatiniz öncesinde gideceğiniz ülkeye dair bilgi almayı, güncel bilgileri takip etmeyi de unutmayın.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler