Orta Doğu’nun kuzeyinde Arabistan ile İsrail’i ayıran sınır noktasında yer alan Ürdün, son yıllarda popülerliğini her geçen gün biraz daha arttırmaya başlayan turistik lokasyonlar arasında kabul edilmektedir. Ürdün seyahat kısıtlaması olmadığı için her yıl yabancı turistlerin ilgi odağı noktasındadır. Uçsuz bucaksız uzanan çöllerinde geceleri yıldızları izlemek, UNESCO mirasındaki Petra’yı, Ölüdeniz’i ve başkenti ziyaret etmek isterseniz seyahat planınızı hazırlayarak yola çıkabilirsiniz. Yılın büyük bir bölümünde sıcak olan bölgede şeriat hakim olduğu için özellikle kadınların kıyafet seçimlerine dikkat etmelerinde fayda var.

Ürdün’e Vizesiz Seyahat Etmek Mümkün mü?

Ürdün’e vize gerekiyor mu diye merak ediyorsanız, seyahatinizi vize almadan sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. En az 6 ay geçerliliği olan bordo, gri, diplomatik pasaport alarak da bilinen siyah ya da yeşil pasaportunuzun olması Ürdün için yola çıkabilmeniz adına yeterli. Vize almadan nasıl seyahat ederim diye düşünüyorsanız Ürdün, Orta Doğu’da yer alan mutlaka ziyaret edilmesi gereken turistik lokasyonların başında geliyor. Ülkeye sorunsuz bir şekilde giriş yapabilmek adına pasaportunuz ve uçak biletiniz ile konaklama yeri belgelerinizi gümrük kapısında belirtmeniz yararlı olacak. Ürdün’ün yönetim şekli şeriat olduğu için tatil öncesi aklınızda soru işaretleri olabilir. Ancak problem yaşamamak için eşinizle, ailenizle ya da kız kıza arkadaşlarınızla turistik bölgeleri tercih edebilirsiniz. Turistik amaçlı bölgeyi ziyaret eden kadınların kapanma zorunluluğu olmadığı gibi kendinizi güvende hissetmek isterseniz yerel acentelerin günübirlik turlarına katılabilir ya da konaklamak için orta ve üst seviye otelleri tercih edebilirsiniz.

Ürdün’e Nasıl Gidilir?

Yolculuk rotanızı hazırladıysanız ve pasaportunuz varsa Ürdün’e seyahat etmek son derece kolay. Türkiye’den Amman’a gerçekleşen direkt uçuş seferleri ile yolculuğunuzu kısa sürede planlayabilirsiniz. Ürdün’e nasıl gidilir konusunda araştırma yapıyorsanız uçak tercih etmeniz hem seyahatinizin kısa sürmesi hem de güvenli ulaşım açısından yararlı olacaktır. Uçak yolculuğunuz sonrasında ise araç kiralamanız, bölgeyi ve turistik yapıları ziyaret edebilmeniz açısından daha da pratik. Kiralık aracınızla uçuş sonrası Amman’ı gezebilir sonrasında Ölüdeniz’de keyifli vakit geçirip Petra, Wadi Rum gibi lokasyonlara doğru yola çıkabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında daha çok tercih edildiği için seyahatinizi erken planlamanızda ve uçak biletlerinizi birkaç ay öncesinde almanızda yararınıza olacaktır.

Ürdün Güvenilir Mi?

Amman ve Ürdün seyahati öncesinde güvenlik konusunda tereddütleriniz olabilir. Jeopolitik konumu nedeniyle Orta Doğu’da yer alan ülke şeriat ile yönetildiği için özellikle kadınların seyahat etmeden önce güvenilir lokasyonları tatil listelerine eklemeleri, bilinir ve sorunsuz otelleri seçmeleri gerekiyor. Kıyafet seçiminize de dikkat etmeniz halinde herhangi bir sorun yaşanmazsınız. Güvenle turistik mekanları gezebileceğiniz gibi bölgenin yöresel lezzetlerini tadarak tatilinizi en iyi şekilde değerlendirebilirsiniz.

Ürdün’de Görülmesi Gereken Yerler

Ürdün’de gezilecek yerler listesi oldukça kabarık. Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olması nedeniyle arkeolojik kanıtlar M.Ö.13. yy. başlarına kadar dayanıyor. Herkül Greko- Romen Tapınağı, Ürdün Müzesi ve M.S. 8.yy’dan kalma Emevi Sarayı şehir turu sırasında mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Seyahatiniz sırasında serinlemek isterseniz Akabe sahilini tercih edebilirsiniz. Kızıldeniz’e kıyısı olan şehirde keyif yapabileceğiniz denize sıfır otellerin sayısı oldukça fazla. “Indiana Jones” filminin unutulmaz sahnesinin çekildiği Petra ise görmeden dönmemeniz gereken yerlerden biri. İslam’ın kayıp şehri – Petra M.Ö. 400 ile M.S. 106 yılları arasında Nebatilerin başkenti olarak bilinen antik şehirlerden biridir. Zamanla deprem ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle unutulan Petra, yüzyıllar sonra İsviçreli gezgin Johann Burckhardt tarafından yeniden keşfedilmiştir. Tiyatro, tapınak, yerleşim alanı gibi birbirinden farklı yapılardan oluşan antik kent, Dünyanın Yedi Harikası listesinde yer aldığı gibi El- Hazne ise ikonik yapılardan biridir.

Yöresel Ürdün Lezzetleri Neler?

Ürdün’ün geleneksel yemekleri Osmanlı mutfağı ile benzer tatlar taşıdığı için aşina olduğumuz lezzetler olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle şiş kebabı ve humus yörenin en popüler yemekleri olarak gösteriliyor. Yolunuz Ürdün’e düşerse Falafel, mansaf ve maklube gibi alternatifleri de tatmadan dönmemenizi öneririz. Yöresel lezzetler yerine bildiğiniz tatlardan şaşmak istemezseniz merkezde ya da yakın şehirlerde dünya mutfağından tercih edebileceğiniz yiyeceklerin sayısı oldukça fazla.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler