Büyüleyici Doğasıyla Bosna Hersek

Konumu ve doğal güzellikleri sebebiyle popüler Balkan ülkelerinden biri olan Bosna Hersek, aynı zamanda vizesiz gezebileceğiniz ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından, 90 güne kadar yapacakları seyahatler için vize istenmiyor. Bu sebeple yalnızca kimliğinizi alıp yollara düşebilirsiniz. Coğrafi yakınlığı sebebiyle araç veya karavan seyahati için de sıkça tercih edilen bu ülke, Sırbistan ve Karadağ gibi birbirinden güzel ülkelere komşu. Siz de tarihin izlerini sürebileceğiniz ve doğasıyla günlük dertlerinizden sıyrılacağınız bu ülkeyi, gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz. Dilerseniz şimdi bu şirin Balkan ülkesi hakkında daha fazla ayrıntıya göz atalım.

Bosna Hersek'te Gezilecek Yerler

Bosna Hersek denilince ilk akla gelen yer başkent Saraybosna oluyor. Pek çok turistik nokta ve ziyaret edilecek yer bu bölgede bulunuyor. Ayrıca dünyaca üne sahip olan yüksek köprüsüyle Mostar şehri de Hersek bölgesinin en büyük şehri. Uzun yıllar Osmanlı İmparatorluğu tarafından yönetilen bu ülkede hala pek çok Osmanlı eseri bulunuyor. Diğer Avrupa ülkelerine olan coğrafi yakınlığı sebebiyle de mimarisinde farklı milletlere dair izler görülebiliyor. Aslında Bosna Hersek, Adriyatik Denizi'ne kıyısı olan yüzölçümü büyük ülkelerden biri olsa da sahil şeridi 24 kilometrelik bir alanla sınırlı. Neum şehrinden bir kanal ile açık denize bağlanan bu bölge, ülkenin tek deniz bağlantısı. Bu sebeple önemli şehirlerinin birçoğu iç bölümde yer alıyor. Fakat Bosna Hersek'in yüzmeye elverişli nehir ve göllerinin yanı sıra izlemeye doyamayacağınız şelaleleri de bulunuyor. Yeşiliyle, mavisiyle ve küçük şehirleriyle bu ülke sizi sevimli bir masal diyarına davet ediyor. Bosna Hersek'te mutlaka görmeniz gereken bazı yerleri birkaç başlıkta sıralayacak olursak;

Saraybosna

Konaklamak ve gezmek için merkez olarak kabul edebileceğiniz Saraybosna şehri, ülkenin başkenti ve en gelişmiş şehri. Saraybosna nerede diye merak ediyorsanız bu şehrin ülkenin ortasında konumlandırıldığını söyleyebiliriz. Doğu ve batı sentezi olan bu başkent oldukça zengin bir kültürü yansıtıyor. Camiler, kiliseler ve farklı dinleri bir araya getiren ibadethaneler Saraybosna'nın kimliğini oluşturan öğelerden. Ayrıca savaş sonrası kalıntılar, müzeler ve gezinizi keyifli hale getirecek pek çok farklı mekan Bosna Hersek başkentinde sizi bekliyor.

Mostar

Ülkenin Hersek bölgesi olarak kabul edilen kısmındaki en büyük şehir ise Mostar. Bu şehir, yılın belirli dönemlerinde turistler tarafından büyük ilgi görüyor. Bunun sebebi ise yüksekliği ve hakkında anlatılan efsanelerle tanınan Mostar Köprüsü. Şehrin iki yakasını birleştiren bu köprü, Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından inşa edilmiştir. Kanuni Sultan Süleyman’ın istediği doğrultusunda inşa edilen ilk köprü ise maalesef iç savaş döneminde ayakta kalamamıştır. Günümüzde UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu yapı, sonrasında tekrar inşa edilerek eski güzelliğine tekrar kavuşmuştur. Temmuz aylarında köprüden, aşağıda hızla akan nehre atlama yarışları yapılıyor. Büyük üne sahip olan bu aktivite, köprünün 24 metre yüksekliğe sahip olması ve nehrin debisi sebebiyle büyük cesaret gerektiriyor. Siz de Bosna Hersek gezisi planlarınızı bu mevsimlere denk getirerek Mostar'ı ziyaret edebilir ve bu ilginç aktiviteyi yakından izleyebilirsiniz.

Latin Köprüsü

1. Dünya Savaşı'nın çıkış sebeplerinden biri olan ve tarih kitaplarında yer alan Avusturya - Macaristan veliahdının öldürülmesi olayı bu köprüde gerçekleşmiştir. Siz de Saraybosna ziyaretinizde, dünya tarihine büyük iz bırakmış olan bu konumu görmeden geçmeyin.

Umut Tüneli

Savaş dönemine ait bir başka yer ise Sarajevski Ratni Tüneli olarak da bilinen Umut Tüneli. Bu tünel, savaş döneminde gıda ve cephanelik yardımı için inşa edilmiştir. Şehrin tarihinde önemli bir yere sahip olan tünel hattı, savaşın seyrini değiştirme noktasında büyük rol oynamıştır. Günümüzde müze olarak ziyarete açılan Umut Tüneli'nin içerisinde askeri malzemeleri, mermi izlerini, önemli savaş belgelerini ve fotoğrafları görebilirsiniz.

Bosna Hersek Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bosna Hersek vizesiz bir ülke alternatifi olmasından dolayı ekonomik yurt dışı seyahatleri için sıkça tercih ediliyor. Başkent içerisinde Türk bankaları da yer aldığından para çekme noktasında problem yaşanmıyor. Bosna Hersek para birimi ise en çok merak edilen konulardan biri oluyor. Bölgede Bosna Hersek Markı kullanılıyor. Yürüyerek dolaşılabilen Saraybosna'da tarihi tramvay hattı, önemli ulaşım alternatiflerinden biri oluyor. Diğer yandan, gezi için planladığınız tarihlerin resmi tatillere denk gelmemesine dikkat etmeniz önemli. Ülkede farklı dinlere mensup pek çok insan yaşadığı için Kurban ve Ramazan bayramlarının yanı sıra Paskalya gibi özel günler de resmi tatil olarak kabul ediliyor. Ayrıca 1 Mart Bağımsızlık Günü ve 25 Kasım Milli Devlet Günü de sabit resmi tatiller arasında yer alıyor.

Yazımızı beğendiyseniz daha fazla vizesiz seyahat alternatifi için buraya göz atabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler