Türkiye’ye yakın konumda olan Azerbaycan vizesiz seyahat edilebilecek ülkeler arasında bulunuyor. Farsçada ülkenin adı “Azer” ateş anlamına ve “Pāyegān” da muhafız/koruyucu anlamına geliyor. Hazar Denizi’nin batı kıyısında bulunan Kafkas ülkesi olan Azerbaycan önemli konumu sayesinde tarihte Arap, Rus ve Osmanlı egemenliği altında geçirdiği yıllar sonucunda kültürel ve tarihi anlamda oldukça zenginleştirmiştir. Petrol bakımından oldukça zengin olan Azerbaycan 87.000 metrekare yüz ölçümüne sahip, gelişmişlik ve okur yazar oranının oldukça yüksek olduğu bir ülkedir. Azerbaycan’da gezilecek yerlerin çoğunluğu başkent Bakü’de bulunuyor.

Azerbaycan’da Gezilecek Yerler

Azerbaycan gezilecek yerler denildiğinde ilk olarak UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Şirvanşahlar Sarayı geliyor. Bakü’de bulunan bu saray külliyesi 15. yüzyıldan kalmadır ve içerisinde mezar tonozları, divan haneden, hamam gibi birden fazla bölümden oluşuyor. İki katlı olan sarayın üst katında şah ve ailesi, alt katında ise misafirlerin kaldığı sarayın içerisinde günümüzde tarihi eserler sergileniyor. Halısı ile dünya çapında ünlü olan Azerbaycan’da 1967 yılında Azerbaycan Halı Müzesi kurulmuştur. Dünyanın ilk ve tek halı müzesi olma özelliğini taşıyan müzede 6 binden fazla halı sergileniyor. 2014 yılında Azerbaycan Halı Müzesi, Bakü Bulvarı devamındaki Mikayil Hüseynov Caddesi’nde yeni binasına taşınmıştır. Bakü’nün simgesi haline gelen ve şehrin en yüksek yapıları olan Alev Kuleleri (Flame Towers) gezilecek yerler listemizde yer alıyor. Kulelerin yapımına 2007 yılında başlanmış ve 2013 yılında ise inşası tamamlanmıştır. Ofis, konut ve otel olarak kullanılan kulelerin dış tasarımı 10 bin LED armatürle kaplanmıştır. Alev Kuleleri gece şehre kattığı muhteşem görüntüsü ile görenleri oldukça etkiliyor. Başkent Bakü yakınlarındaki Apşeron Yarımadası’nda bulunan “Yanar Dağ”, altında bulundurduğu gaz rezervlerinden dolayı asla sönmeyen bir ateştir. 1950’li yıllarda bir çobanın ateş yakmaya çalışırken kazayla keşfettiği düşünülen bu bölgede alevler zaman zaman 3 metreye kadar yükselebiliyor.

Azerbaycan’ın Geleneksel Lezzetleri

Anadolu Türk mutfağına oldukça benzeyen Azerbaycan mutfağı etli, sebzeli ve hamur işli yemekler kültürlerinin temelidir. 100 çeşitten fazla pilav türü, dolma ve sarmanın da 30’dan fazla türü yapılmaktadır. Azerbaycan’ın meşhur yemekleri arasında Düşbere bulunuyor. Mantıya benzer şekilde yapılan yemek suda pişiriliyor ve sonra sirke ve sarımsak soslarıyla yeniliyor. Pilav çeşitlerinin oldukça fazla olduğu Azerbaycan’da en bilinen pilav çeşidi ise şah pilavıdır. Kuru kayısı, kuzu eti, kuru üzüm, kuru erik, kestane gibi malzemeler ile yapılan pilav Osmanlı mutfağı ürünüdür. Dışı sert bir tabaka ile çevrili olan pilavın yapım aşaması da oldukça zahmetli, yemesi ise lezizdir. Azerbaycan yemekleri arasında bulunan piti oldukça tüketilen yemekler arasında yer alıyor. Piti kuzu eti, nohut, patates, erik kurusu ve baharatlarla yapılan bir yemek türüdür. 8 saat kadar pişirilen yemek özel tasarlanmış güveçlerde servis edilir.

Azerbaycan’a Nasıl Giderim?

Azerbaycan’a nasıl giderim diye düşünüyorsanız uçakla gitmek daha kısa ve zahmetsiz bir tercih olacaktır. Uçak ile İstanbul’dan Bakü Haydan Aliyev Uluslararası Havaalanı’na uçuş 2 saat 45 dakika sürmektedir. İniş yaptığınızda havaalanından şehir merkezine ulaşım da oldukça rahat. Taksi ve 06.00-22.00 saatleri arasında yarım saatte bir kalkan havaalanı otobüslerini kullanabilirsiniz. Eğer Bakü’ye otobüs ile seyahat etmek istiyorsanız İstanbul’dan yaklaşık 16 saat sürmektedir. Otobüs ile seyahatinizde İran, Türkiye ve Tifliz üzerinden geçerek ulaşabilirsiniz.

Vizesiz Seyahat Edilir mi?

Vizesiz seyahat edilecek ülkeler arasında bulunan Azerbaycan 1 Nisan 2021 tarihi itibariyle girişlerde vize gerekmiyor. Türk vatandaşlarının Azerbaycan’ 90 gün vizesiz seyahat yapılabiliyor ancak yeni tip çipli kimliklerin olması gerekmektedir. İki dilli “Giriş-Çıkış formu” üzerine ülkeye giriş ve çıkış damgası basılıyor ve ülkede 15 günden fazla konaklamak istiyorsanız adres beyanı şartını yerine getirmeniz gerekiyor. Vize evrakları hazırlamak istemiyor ve Türkiye’ye yakın bir yurt dışı tatili yapmayı planlıyorsanız Azerbaycan tarihi, yemekleri ve gezilecek yerlerini doyasıya keşfedebilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler