Ülkemiz jeolojik konumu sayesinde termal su bakımından oldukça zengin. İnsan sağlığı açısından oldukça yararlı olduğu bilinen kaplıcalar romatizma, kas, böbrek, kemik, cilt, şeker ve solunum rahatsızlığı gibi birçok hastalığa iyi geliyor. Havaların soğumasıyla birlikte kaplıca tatili, tatil planlarının vazgeçilmez lokasyonlardan biri oluyor. Şehrin stresinden uzaklaşmak ve dinlenmek isteyenler için soğuk havalarda sıcacık termal sulara girmek oldukça iyi gelecektir. Kaplıca olarak adlandırılan sıcak suyun yeryüzüne çıktığı yerlere kurulan tesislerde termal sulardan yararlanabilirsiniz. Türkiye’deki popüler kaplıcalar nerde diye düşünüyorsanız oldukça fazla seçeneğimiz var. Afyonkarahisar Sandıklı Kaplıcaları, Balıkesir Gönen Kaplıcaları, Ankara Kızılcahamam Kaplıcaları gibi birçok kaplıca bulunuyor. Evinizden uzaklaşmak istemiyorsanız size en yakın kaplıcalar için yola çıkabilirsiniz.

Afyonkarahisar Sandıklı Kaplıcaları

Kaplıca tatili denildiğinde akla ilk gelenlerden biri olan Afyonkarahisar ilimizde birçok kaplıca bulunmaktadır ve bunlardan en popüler olanı ise Sandıklı Kaplıcaları olarak karşımıza çıkıyor. Sandıklı Kaplıcalarına her yıl yerli ve yabancı turistler şifalı sulardan yararlanmak için geliyor. Tarihi Frigyalılar’a kadar uzanan Sandıklı Kaplıcaları yüksek kükürt oranına sahip ve bu sayede cilt ve romatizma hastalıklarına iyi geliyor. Bu bölgede termal suyun sıcaklığı 42-53 dereceleri arasında değişiyor. Konaklama için birçok tesisin bulunduğu Sandıklı Kaplıcalarında çamur banyosu, kaplıca havuzu gibi seçenekler de bulunuyor.

Bursa Oylat Kaplıcaları

Türkiye kaplıcaları deyince akla ilk gelen destinasyonlardan birisi Bursa Kaplıcalarıdır. Bursa lokasyon olarak da İstanbul’a yakın olduğundan kaplıca tatilleri için oldukça fazla tercih ediliyor. Çekirge, Eski Kaplıca, Bademli Bahçe ve Oylat Kaplıcaları bulunuyor. Oylat Kaplıcası bölgenin en popüler ve Türkiye’nin en iyi kaplıcalarından bir tanesidir. Bu bölgedeki doğal kaynak suları da termal sular kadar ilgi çekiyor. Ağrılı sinir hastalıklarına iyi geldiği bilinen Oylat Kaplıcalarının su sıcaklığı ise 40 derecelerde seyrediyor. Çevresi yeşilliklerle dolu kaplıcaların etrafında yıkandıktan sonra doğa yürüyüşleri yapıp huzur dolu bir gün geçirebilirsiniz.

Balıkesir Gönen Kaplıcaları

Balıkesir termal su kaynağı bakımından oldukça zengindir. Sındırgı ve Emendere Kaplıcaları, Susurluk Kaplıcaları, Gönen Kaplıcaları gibi birden fazla gidilecek seçenek bulunuyor. Balıkesir’de Gönen Kaplıcaları biraz daha ön plana çıkarak özellikleriyle dikkat çekiyor. Gönen Kaplıcalarının suyu 275 metre derinlikten çıkıyor ve suyun temizlik, saflık seviyesi oldukça yüksek. Tarihi boyunca şifalı su olduğu bilinen ve sularından yararlanılan Gönen Kaplıcalarının sıcaklığı 73 derecedir. Kaplıca tatillerinin vazgeçilmezi olan Gönen Kaplıcaları’nın yapılan araştırmalara göre fibromiyalji hastalığına ve diğer kas, kemik, romatizma gibi pek çok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir.

Ankara Kızılcahamam Kaplıcaları

Türkiye’deki kaplıcalar listemizde bulunan bir diğer kaplıca ise Ankara Kızılcahamam Kaplıcalarıdır. Selçuklular dönemine kadar uzandığı tahmin edilen Kızılcahamam Kaplıcaları İç Anadolu Bölgesi’ndeki en çok tercih edilen kaplıcalardandır. Suyunun sıcaklığı 36 ile 50 dereceleri arasında değişen termal su birçok hastalığa şifa oluyor. Dolaşım bozuklukları, romatizma, safra kesesi hastalıklarına iyi geliyor. Kızılcahamam Kaplıcaları doğal maden suyu olduğundan içime de uygun. Bu sayede mide ve bağırsak rahatlatma sağlayıp sindirimi de kolaylaştırıyor. Eğer Kızılcahamam Kaplıcalarını tercih etmek istiyorsanız bölgedeki tesislerde konaklayabilirsiniz.

Ağrı Diyadin Kaplıcaları

Doğu Anadolu Bölgesi’nin önemli termal kaynaklarından olan Diyadin Kaplıcaları Ağrı’nın Diyadin ilçesinde yer alıyor. Kaplıcalar şehir merkezine 60 kilometre uzaklıkta yer alıyor ve ulaşım şahsi araçlarla veya otobüslerle yapılıyor. Suyunda bulunan yüksek mineral oranından dolayı sinir iltihaplarına, kadın hastalıkları, romatizma ve kireçlenme gibi birçok hastalığa şifa veriyor. Etrafında birçok konaklama tesisi bulunan Diyadin Kaplıcalarında soğuk havalarda dahi rahat rahat suyun keyfini çıkarabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler