Türkiye'nin büyüleyici şehirlerinden biri olan Kapadokya eşsiz doğal güzellikleriyle ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor. Mistik özelliğiyle de bilinen bu şehir, tarihi kalıntıları ve doğal oluşumları ile ünlü yerler arasında. Türkiye'de görülmesi gereken yerlerden biri olan Kapadokya ile siz de eşsiz bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Doğal güzelliği, tarihi ve mistik yapısı ile ünlü bu şehri nasıl gezeceğiniz hakkında bilgiye ulaşmak istiyorsanız da doğru yerdesiniz. Haydi gelin Kapadokya gezi rehberinizi birlikte oluşturalım.

Kapadokya Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Nevşehir iline bağlı olan Kapadokya, İç Anadolu Bölgesi'nde yer alıyor. Bu bölgenin tarihi 60 milyon yıl öncesine dayanıyor olup Erciyes, Hasandağı ve Göllü Dağı tarafından püskürtülen lavlar sonucunda şekillenmeye başlıyor. Bu lavlar zamanla yağmur ve rüzgârın etkisiyle aşınarak ortaya Peri Bacaları gibi doğal güzellikleri çıkarıyor. Bu bölge her ne kadar Nevşehir'e bağlı olsa da Kayseri, Aksaray, Kırşehir ve Niğde illerini içene alan bir konumda şekillenmiş tarihi bir bölge. Jeojik oluşumları tarihi bir anlam da katıyor. Tarih boyunca farklı uygarlık ve kültürlere ev sahipliği yapan Kapadokya bölgesinin adını da M.Ö. 6. yüzyıl sonlarında Pers İmpatorluğuna dayanıyor. Persçe'de Kapadokya için "İyi Atlar Ülkesi" anlamına gelen "Huv-aspa" adı kullanılmış olup günümüzde de bu bölge hala İyi Atlar Ülkesi olarak anılıyor. Tarih, kültür ve doğal güzellikleriyle kendine hayran bırakan bir bölge olan Kapadokya UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor olup bu mistik ve kültürel bu bölge hakkında daha çok merak uyandırıyor.

Kapadokya’ya Nasıl Gidilir?

Eğer bir Kapadokya turu planlıyorsanız fakat nasıl gideceğiniz sizi düşündürüyorsa endişe etmenize gerek yok. Çünkü Kapadokya’ya gitmenin birçok yolu var. İster bir tur paketi satın alarak bu tarihi bölgeyi gezebilir isterseniz de kendi imkanlarınızla kolaylıkla gelebilirsiniz. Kendi imkânlarınızla Kapadokya gezisi için araba tercih etmeniz en doğru seçenek oluyor. Gezilecek birden fazla yer olması açısından bu alanlar arasında bir araç yardımıyla hem kolay hem de keyifli bir şekilde gezebilirsiniz. Kişisel bir araca sahip değilseniz Araç Kiralama Noktalarımız üzerinden seyahat süreniz boyunca dilediğiniz arabayı kiralayabilir, kesintisiz bir gezi rotası oluşturabilirsiniz. İstanbul ile 730 km, Ankara ile 310 km bir yol mesafesine sahip olan Kapadokya’ya gelirken çevre illeri de görebilirsiniz. Dilerseniz de havayoluyla gelerek de Kapadokya gezi turuna başlayabilirsiniz.

Kapadokya'da Gezilecek Başlıca Yerler

Geniş bir bölge olan Kapadokya doğal güzellikleri ve eşsiz manzaraları ile beğenileri topluyor. Doğal oluşumları, yer altı şehirleri ve daha pek çok detaya rehberlik eden Kapadokya görülmesi gereken yerler arasında. Dünya çapında ün salmış destinasyona sahip olan bu yeri siz de ziyaret etmeyi planlıyorsanız yola çıkmaya hazırlanın. İşte Kapadokya gezisi sırasından mutlaka görülmesi gereken o yerler:

Peri Bacaları

Kapadokya gezi haritasının ilk sırasında yer alan peri bacalarını sizi eşsiz manzarası ile karşılıyor. Göreme, Ürgüp ve Uçhisar'da karşılaşabileceğiniz peri bacaları size en güzel örneklerini sunuyor. Kapadokya'nın simgesi olan bu doğal oluşumlar 60 milyon yıllık bir geçmişe de sahip. 60 milyon yıl öncesinde aktif volkanların patlaması sonucu volkanik tüf kayalarının doğal erozyon, rüzgar ve yağmur sonucu günümüzdeki halini alıyor. Tarihsel süreç içerisinde yerleşim yeri olarak da kullanılan bu alan 10 bin yıl öncesinde Hristiyanların kayaları oyarak kilise yaparak yerleşik bir hayat yaşadıklarını da gözler önüne seriyor. Bu bölgenin en meşhur peri bacası olan Üç Güzeller, anne baba ve çocuk olarak adlandırılıyor. Bu oluşum diğer peri bacalarından ayrı durdukları ve 3 farklı boyutta olmaları açısından ünleniyor.

Göreme Açık Hava Müzesi

Kapadokya'nın turistik yerlerinden biri olan Göreme Açık Hava Müzesi, Dünya Mirası listesinde yer alıyor. Bu müze tarihi kilise ve manastırları ile ünlü olup Kapadokya'nın tarihi ve kültürel geçmişine ışık tutuyor. Bu açık hava müzesi içerisinde Göreme ilçesinin 2 kilometre ilerisinde yer alan kaya yerleşim yeri olarak biliniyor. Kayaların içene oyulan evler eski dönemlerdeki yaşam biçimlerini gözler önüne sererken günümüzde hayran bırakan bir alan yaratmıyor. Uzaktan görülebilen bu oyukların içine girilip gezilebiliyor.

Yer Altı Şehirleri

Kapadokya gezilecek yerler arasında yer alan bir diğer rota ise yer altı şehirleri. Kapadokya bölgesinde iki yer altı şehri bulunuyor olup bunlar; Derinkuyu ve Kaymaklı yer altı şehirleri. Derinkuyu Yer Altı Şehri; bu bölgenin en dikkat çekici yerleri arasında. Kayalara oyularak inşa edilmişi bir şehir olan Derinkuyu içerisinde gezmek de hiç kolay değil. Dünyanın en büyük yer altı şehri olarak da bilinen Derinkuyu'nun geçmişi M.Ö. 3000'li yıllara dayanıyor. 8 katlı bir şehir olan Derinkuyu yer altı şehrini mutlaka görmelisiniz.

Bir diğer yer altı şehri olan Kaymaklı, Derinkuyu'ya göre daha rahat yürüyüş alanlarına sahip. Kaymaklı da 8 katlı bir şehir olmasına karşı yalnızca ilk 4 katı ziyaretçilere açık. İçerisinde şarap mahzenleri, kiler, su depoları, mutfak ve odalar yer alıyor. Siz de antik dönemde birçok medeniyetin ev sahipliği yaptığı bu yerleşim yerlerini görmeden geçmeyin.

Avanos

Kapadokya gezi rotasında olmazsa olmaz yerlerden biri de Avanos. Kapadokya'nın önemli noktalarından biri olan Avanos, çömlek atölyeleri ile öne çıkıyor. Avanos aslında bir bölge olup burada gezebileceğiniz çeşitli yerler bulunuyor. Müze, çömlek atölyeleri, Paşa Bağı, kiliseler ve vadiler gibi pek çok alan yer alıyor. Dolayısıyla belki de bir gününüzü kültürel ve doğal güzelliklerin olduğu alana ayırabilirsiniz.

Balon Turu

Kapadokya gezisi denildiğin akla gelenler arasında olan balon turu es geçilmemesi gereken detaylar arasında. Kapadokya'nın dikkat çeken bir başka simgesi olan balon turları size bu bölgeye bambaşka bir noktadan bakmanızı sağlıyor. Özellikle Kızılçukur Vadi'sinden manzaraya bakıldığında inanılmaz bir görüntü sunan balonlar sizleri adeta gökyüzüne davet ediyor. Kapadokya bölgesinde her yeri görmek imkansız gibi görünse de balon turları ile 2 saat içerisinde gökyüzünde süzülürken her yeri görebilir ve bu eşsiz deneyimin tadını çıkartabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler