Yunanistan zengin tarihi ve kültürü Antik Yunan’a kadar uzanan bir ülkedir. Antik Yunan döneminde birçok dalda (felsefe, edebiyat, tiyatro, matematik ve siyaset) dünyaya öncülük eden buluşlar yapmışlardır. Büyük İskender’in fethetmesiyle birlikte Helenistik döneme girmiştir. Helen Uygarlığı’nın devamı niteliğinde olan Yunanistan doğal güzellikleriyle de oldukça ilgi çekiyor. 3 bini bulan ada ve kayalıklarıyla yaz tatili yapmak isteyenlerin tercih ettiği ülkelerdendir. Dünyaca ünlü adaları, başkenti Atina ve Selanik ülkenin popüler turizm noktalarıdır. Yurt dışı seyahat planlarınızda Yunanistan var ise yaz aylarında seyahat etmeniz gereken antik kentleri gezmeniz ve denizin, kumun, Güneş’in keyfini çıkarmanız açısından oldukça avantajlı olacaktır.

Başkent Atina

Atina, ülkenin başkenti ve en büyük şehri olma özelliğini taşıyor. Şehir adını Savaş Tanrıçası Athena’dan alıyor ve ülkenin eğitim, ekonomi, bilim ve kültür merkezi olarak öne çıkıyor. Yunanistan gezilecek şehirler listesinin başında yer alan Atina her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor ve Avrupa’nın en çok turist çeken şehirlerinden biri olma özelliğini taşıyor. Başkent Atina birçok müze ve antik kent bulunuyor. Bunlardan bir tanesi ise Akropolis Tapınağı’dır. Kentin simgesi olan Akropolis Athena’ya adanmıştır. Günümüzden yaklaşık 2400 yıl önce yapıldığı düşünülen tapınak, döneminde tapınak ve kamu binası olarak kullanılıyordu. Şehrin yüksek noktasına inşa edilen tapınaktan Atina’nın eşsiz manzarasını izleyebilirsiniz. 1923 yılında halka açılmış olan 160 bin metrekarelik alana kurulu Ulusal Bahçe, kentin en eski yerleşim yerlerinden olan Plaka’yı ve Parlamento binasını Atina seyahat planınıza eklemeyi unutmayın!

Selanik

Atina’dan sonra ülkedeki en büyük ikinci şehir olan Selanik, uzun yıllar Osmanlı Devleti’nin egemenliği altında kalmıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün doğum yeri olan Selanik, Balkanların da en önemli şehirlerindendir. Atina’dan daha fazla kozmopolit bir yapıya sahip olan Selanik, içerisinde Osmanlı’dan yapıtlar da barındırıyor. Selanik’te gezilecek yerler başında Atatürk’ün doğduğu ev yer alıyor. Daha sonrasında Selanik ve çevresinde kazı çalışmalarında elde edilen eserlerin sergilendiği 1962 yılında kurulan Selanik Ulusal Müzesinde sergileniyor. Osmanlı döneminde inşa edilmiş Beyaz Kule, Galerius Zafer Kemeri (Kamara), Rotunda ve Bizans Medeniyetleri Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Kiklad Adaları

Dünya’nın ünlü adalarının bulunduğu Kiklad Adaları Yunanistan için oldukça önemlidir. 3,700 yıl önce merkezinde oluşan volkanik patlama sonucu oluşan adalar irili ufaklı yaklaşık 200 adadan oluşmaktadır. Ada kümesinin güneyinde yer alan Santorini, mavi beyaz evlere sahip ve bu evlerin tepesinden gün batımı manzarası izlemek oldukça etkileyici! Kiklad Adalarından ismi en popüler olanı Mikonos Adası. Sayısız plajıyla, gece hayatıyla, ödüllü restoranlarıyla, su sporlarıyla ve lüks otelleriyle mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir. Adada tatil yapılacak yerler dışında ziyaret edilecek müzeler ve kiliseler de bulunuyor. Naxos Adası da Kiklad Adalarının popüler olanlarındandır. Tüm yıl boyunca kuzeyden esen meltem rüzgarları sayesinde sörf yapmak için oldukça popüler bir lokasyondur. Muhteşem sahillere sahip olan Naxos Adası’nın aynı zamanda tarihi dokusu da oldukça ön planda. Orta Çağ’dan kalma köyleri, Zeus Dağı ve terk edilmiş kiliseleri bulunuyor.

İyon Adaları

Yunanistan’ın İyon Denizi üzerinde bulunan gökyüzü mavisi sulara sahip olan İyon Adaları tarihte Osmanlı egemenliğine girmemiş sayılı topraklarındandır. İyon Adaları Birleşik Devletleri ve Venedik Cumhuriyeti olarak İngiltere’nin idaresine alınmıştır ancak daha sonrasında İngiltere Yunanistan’a İyon Adalarını hediye etmiştir. İyon Adalarından biri olan Lefkada Adası, tatil yapmak isteyenler için oldukça uygun lokasyonlardandır. Porto Katsiki, Egremni ve Kathisma adanın oldukça popüler plajlarıdır. İyon denizinin en büyük adası olan Kefalonya Adası plajlarıyla ünlüdür. Hollywood’un “Corelli’nin Mandolini” filminin çekildiği yer olarak da biliniyor. Adada gezilecek orta çağ kaleleri, köyler ve manastırlar bulunuyor. Bir diğer İyon Adası ise Korfu Adasıdır. Yunanistan’ın güney batısında bulunan Korfu Adası mitolojik hikayelere ve antik kalıntılara sahiptir. Ada 2007 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine eklenmiştir.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler