Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte araçlardaki sürüş deneyimleri de gelişiyor. Sürücülerin en çok zorlandığı konulardan biri dik yokuşlar ve eğimler oluyor. Yokuş kalkış desteği bu konuda sürücülere sürüş deneyimlerini iyileştirmek için yardımcı oluyor. Dik yokuşlarda aracın geriye kaymasının önüne geçmek için tasarlanan yokuş kalkış desteği, sürücülere büyük bir rahatlık sağlıyor. Yokuş kalkış desteği yeni nesil araçların pek çoğunda olsa da kimi zaman yokuş kalkış sistemi çalışmaya biliyor. Bu durum yokuş kalkış desteği neden çalışmaz sorularını sürücülerin aklında canlandırır. Peki yokuş kalkış desteği neden çalışmaz? Haydi gelin birlikte inceleyelim.

İçindekiler

Yokuş Kalkış Desteği Nedir, Ne İşe Yarar?

Araçlar hakkında merak edilenlerden biri de yokuş kalkış desteği nedir, sorusu oluyor. İngilizce Hill Holder olarak bilinen yokuş kalkış desteği, arabalar için şimdiye kadar yapılmış en iyi gelişmelerden biri. Öyle ki aracınız yokuşta duruyor veya yokuş çıkıyor olsa dahi arkaya kaçmaz. Yokuş kalkış desteği, yeni nesil pek çok arabada bulunan gelişmeler arasında yer alır. Otomobillerde sıkça kullanılan bu sürüş destek sistemi olarak karşınıza çıkar. Bu sistem aracı sabit bir konumda sürerken eğimli ya da yokuş yollarda yukarı doğru çıkarken arabanın geriye kaymasını önleyen bir sistemdir. Böylece sürüş sırasında sürücüye bu zorlu yollarda büyük bir kolaylık sağlar. Yokuş kalkış desteği aynı zamanda sürücünün aracı kullanması sırasında fazla kontrol edebilmesine ve rahatlığı için tasarlanmış bir teknolojidir. Yokuş kalkış desteği olmayan araçlarda aracı yukarı doğru hareket ettirmek için fren ve debriyaj bırakıp gaza basıldığı zaman araç geriye doğru hareket eder. yokuş kalkış desteği ise fren ve debriyaj bırakılsa dahi araç geriye doğru hareket etmeden eğimli yoldan kolay bir şekilde yola devam etmektedir.

Yokuş Kalkış Desteğinin Çalışmamasının Nedenleri

Birçok otomobilde bulunan yokuş kalkış sistemi desteği çeşitli nedenlere bağlı olarak çalışamayabilir. Teknolojik olarak bazı özellikleri beklenen performansı gösteremeyebilir. Bu da sürücülerde endişeye neden olabilir. Peki yokuş kalkış desteği arızası neden olur? Gelin şimdide yokuş kalkış desteğinin çalışmadığı durumların nedenlerine bakalım.

Sensör Arızaları

Yokuş kalkış desteğinde karşılaşılan sorunlardan ilki sensör arızaları oluyor. Elektronik kontrol ünitesi tarafından yönetilen yokuş kalkış sisteminde elektronik bileşenler arasında oluşan iletişim hataları sensörlerin sağlıklı bir şekilde çalışmasını engelleyebiliyor. Genel yokuş kalkış sisteminin de düzgün çalışmasını etkiliyor. bu gibi durumlarla karşılaşmamak için sürücülerin teknik sorunlarla ilgili olması ve en ufak bir arıza tespit edildiğinde müdahale edilmesi sürüş açısından sağlıklı olacaktır.

Çekiş Kontrol Sistemi Arızaları

Yokuş kalkış desteği çalışmıyor yakarışlarının bir diğer sorunu ise çekiş kontrol sisteminde meydana gelen arızalar olabilir. Bu durum aracın düşük çekiş gücüne sahip olduğundan kaynaklanabileceği gibi ilerlenmek istenen yolun kayalık ve buzlu yollar olabileceğinden de kaynaklanabilir. Bu gibi durumlar motor gücünü eğimli bir yolda ani bir fren yapıldığında yeteri kadar uygulamadığında da gerçekleşebilir. Dolayısıyla yazılım sisteminin güncellenmesi sorunun giderilmesinde etkili olacaktır.

Yüzey Koşullarına Karşı Duyarlılık

Yokuş kalkış destekleri yol üzerindeki değişken koşullara karşı duyarlı olabilir. Yolların karlı veya buzlu olması zeminin olumsuz koşullarından dolayı yokuş kalkış sisteminden beklenen performans gerçekleşmeyebilir. Bu gibi durumda sürücülerin manuel bir şekilde müdahale etmesi gerekir.

Yokuş Kalkış Desteği Nasıl Çalışır?

Yokuş kalkış desteği nasıl çalışır sorusu bu alanda merak edilen bir diğer konulardan biridir. Yokuş kalkış desteğinin neden çalışmadığını anlayabilmek için öncelikle nasıl çalıştığı konusunda bilgi sahibi olmak gerekir. Yokuş kalkış desteği sensörler yardımıyla çalışır. Sensörler aracın yokuşta olup olmadığını algılayarak devreye girer. Fren sistemine entegre edilmiş olan bu sistem, sürücü yokuşta durup tekrar hareket etmeye karar verdiğinde fren pedalını bırakarak hareket edebilmesini sağlar. Bu sistem belirli bir süre boyunca aracın geriye kaymasını engelleyerek aracın durmasını sağlar. Böylece sorunsuz bir şekilde hareket sağlanır. Kısacası sürüş esnasında frenden gaz pedalına geçiş yaparken birkaç saniye boyunca fren basıncını korur. Gaza basıldığında ise fren serbest bırakılarak aracın yokuş yukarı devam etmesi sağlanır. Böylece bu sistem ile araba yokuş yukarı giderken geriye kay

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler