Araba kullanırken her sürücünün öncelikli endişe sürüş güvenliği oluyor. Araçların düzenli olarak bakımı yapılması ve güvenliğinin ölçülmesi sürüş güvenliği için kritik bir öneme sahip. Güvenli bir sürüş için dikkat edilmesi gerekenlerden biri de volan arızası oluyor. Arabanın temel işlevlerinden bir parça olan volan arızası dikkat edilmesi yerlerden biri. Peki volan arızası nasıl anlaşılır? Volan, direksiyonun hassasiyetini ve tepkisini ayarlayarak sağlıklı bir sürüş deneyimi oluşturulmasını sağlayan araç parçalarından biri olarak bilinir. Bu parçanın hasar alması, sürüş esnasında çeşitli sorunlara neden olabiliyor. Dolayısıyla aracın dilinden anlamak bu noktada oldukça önemli. Bu yazımızda volan arızasının nasıl anlaşıldığından ve neler yapabileceğimize dair detaylara değindik. Merak ettiğiniz soruların yanıtlarına gelin birlikte bakalım.

Volan Nedir?

Volan arızasının detaylarına geçmeden önce volan nedir, ne işe yarar sorusunun yanıtını verelim. Volan, içten yanmalı motorların çalışmasını destekleyen parçalardan biri olarak biliniyor. Yalnızca bu amaçla değil birden fazla görevi bulunan volanlar, aracın ilk çalıştığı anda marş motorunda üretilen enerjinin ilerletilmesi, sürüş esnasında motorun dengeli bir şekilde çalışmaması ve dengede durabilmesi gibi yerlerden de görev alıyor. Disk görünümüne sahip olan volan, aracın marka ve modeline bağlı olarak değişebiliyor. Yaklaşık olarak 30 ila 40 cm boyutlarında olan volan parçası aracın şanzıman boyutuna göre daha büyük ya da küçük olabiliyor. Dolayısıyla volan ve şanzıman birbirleri ile bağlantılı parçalar arasında yer alıyor. Bu bağlamda arızalanan volanın tamiri boyutu ve şanzıman boyutuna bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Günümüzdeki arabalarda daha çok yaylı volan kullanılıyor oluyor olup standart volanlara göre daha işlevsel ve uzun süreli kullanımı bulunuyor. Volan ne iş yarar diye baktığımızda ise içten yanmalı motorların çalışabilmesindeki önemli parçalar arasında olduğunu görüyoruz. Dolaysıyla volan arızası aracın kullanımını olumsuz etkileyecek durumlar arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Şimdi de gelin volan arızası ve belirtilerine bakalım.

Volan Arızası Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Şimdi de sıra geldi volan arızası nedir, sorusunun yanıtına. Volan dişlisi arızası olarak da belirtilen volan arızası, araç sorunları arasında anlaşılması güç durumlar arasında yer alıyor. Çoğunlukla volan dişlilerinin aşınması sonucu ortaya çıkıyor. Volan dişlisinin bozulması balans ayarlarının da hasar almasına neden olabiliyor. Böylece volan arızası dediğimiz durum ortaya çıkıyor. Araçta meydana gelen volan arızası, aracın hareketini kısıtlayan etkenler arasında yer alıyor. Peki volan arızası nasıl anlaşılır? İşte volan arızasını anlayacağınız belirtiler şu şekilde belirtilebilir:

  • Kaportadan rahatsız edici bir ses geliyorsa,
  • Arabayı çalıştırdığınızda ve kalkış esnasında titreme oluyorsa,
  • Kalkış esnasında boğuk ve sert bir ses oluyorsa,
  • Motor stop etse de çıtırtı şeklinde ses gelmeye devam ediyorsa,
  • Debriyajda yumuşama ya da tepki vermesinde bir gecikme yaşanıyorsa volan arızasından şüphelenebilirsiniz.

Bu işaretler sonucunda aracınızı kontrol ettirmeli, soruna yönelik olarak vakit kaybetmeden gerekli önlemleri almalısınız.

Volan Nasıl Değiştirilir?

Araç kullanımında olumsuzluk yaratacağından arızalanan volanın değiştirilmesi gerekebilir. Volan dişlisi değişimi ya da tamiri zor olan parçalar arasında yer alıyor. Bunun için uzman kişilerden yardım almanızda fayda bulunuyor. Değiştireceğiniz volan dişlisinin herhangi bir pası ve kiri olmamasına dikkat etmelisiniz. Doğru çalışabilmesi için pürüzsüz bir yüzeye sahip olması gereken volan dişlisi, aksi takdirde eski belirtilerin devam etmesine neden olabilir. Değişim işleminde ise izlenen yol şu şekildedir:

  • İlk olarak kaporta açılarak şanzıman yerinden çıkarılır ve şaft contasını sökülür.
  • Ardından çıkarılan şaft contası yerine yenisi takılır ve volan bu yere dikkatli bir şekilde yerleştirilir.
  • Çıkarılan şanzıman yerine takılarak kaporta kapatılır.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler