Araç kullanmak kimi zaman kolay gibi gözükse de bazı durumlarda sürücüleri bilinmezliğe sürükleyebilen bir aktivite. Çünkü araba arızalarını tespit etmek ve anlamlandırmak için araçların mekanizmalarını ve parçalarını bilmek gerekir. Bunun için motor, şanzıman ve akü devresi gibi araçların çalışma sürecinde öne çıkan sistemleri öğrenmenizde fayda var. Rölanti de araçların çalışma süreçlerine ait bir terimdir. Her sürücünün bu terimi mutlaka duyduğundan eminiz. Eğer siz de rölanti devri nedir gibi sorularla mücadele ediyorsanız doğru adrestesiniz. Araç kiralama hizmetiyle yolları aşan SIXT araç bakımına dair özel bilgilerle karşınızda! Yazımızı detaylı olarak inceleyerek rölanti hakkındaki tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

İçindekiler

Rölanti Ne Demek?

Rölanti aslında bir aracın çalışma durumunu ifade etmektedir. Bu durum aracın çalışır durumda olduğu ancak hareket etmediği noktalarda meydana gelir. Diyelim ki aracınız park halinde veya trafik ışıklarında durmakta. Eğer aracınızın motoru bu tür bir konumda çalışmaya devam ediyorsa bu noktada rölantide olduğunu söylemek mümkündür. Rölanti, motordan gelen minimum güçle çalışırken, aracın hareket etmesi için gerekli olan minimum enerjiyi sağlar. Bu durumda, gaz pedalına basmadığınızda veya debriyajı bıraktığınızda aracınız rölanti durumunda çalışmaya devam eder. Rölanti aynı zamanda aracın stop etmesini de önleyen bir durumdur. Rölanti sayesinde aracınız boştayken stop etmeden kalkışa geçebilir. Bunun için aracınızın rölanti ayarının her daim ideal seviyede olması gerekir.

Rölanti Ayarı Nedir?

Rölanti ayarı, bir aracın motorunun boşta çalışma devrinin kontrol edilmesini ifade eder. Motorun rölanti devri, birçok faktöre bağlı olarak belirlenir. Bu devir genellikle otomobil üreticisi tarafından belirli bir aralık içinde önceden ayarlanmış olur. Ancak bazı durumlar sonucunda bu ayarda değişmeler meydana gelebilir. Bu durumlarda rölanti ayarının manuel olarak veya bir teknik servis yardımıyla yapılması gerekir. Çünkü rölanti ayarının araçtaki birçok aksamın verimini etkiler. Rölanti ayarının etkilediği unsurları şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Motorun güçlü ve verimli bir şekilde çalışmasını destekler.
  • Doğru rölanti ayarı yakıt verimliliğini artırır.
  • Emisyon seviyesinin kontrol edilmesini sağlar.
  • Doğru rölanti ayarı araç motorunun içerisinde yer alan aksamların aşınmasını ve arızalanmasını önler.

İşte doğru bir rölanti ayarının aracınıza olumlu etkileri bunlar. Eğer pratik bir şekilde rölanti ayarını nasıl yapacağınız merak ediyorsanız, gelin bu konuyu yakından inceleyelim.

Rölanti Ayarı Nasıl Yapılır?

Rölanti ayarını yapmak araçtan araca değişen bir durumdur. Bu soruyu eski tip araçlar için cevaplayacak olursak bir vida yardımıyla gerçekleştirebileceğinizi söylememiz mümkündür. Eski tip benzinli araçlarda yer alan karbüratör üzerinden rölanti ayarını gerçekleştirebilirsiniz. Fakat öncelikle motor üzerinde yer alan ayar vidasını bulmanız gerekli. Sonrasında araç üreticinizin tavsiye ettiği devir değerini ayarlayarak rölanti durumunu dengeleyebilirsiniz. Enjeksiyonlu araçlarda rölanti ayarını yapmak içinse ilk olarak yakıt enjeksiyon pompasına bakmanız gerekir. Bu aksamda yer alan ayar vidasını kullanarak rölanti devrini dilediğiniz değere getirebilirsiniz. Rölanti ayarı her ne kadar kolay bir işlem gibi görünse de dikkat ve beceri gerektiren bir işlemdir. Eğer otomobil bakımı konusunda tam anlamıyla bilgi sahibi değilseniz, rölanti ayarı için profesyonel bir servise başvurmanızı öneririz. Gördüğünüz gibi otomobil bakımı dünyası bilinmeye terimlerle ve parçalarla dolu. Eğer bu alanda daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız Lastik Ebatları ve Anlamları gibi içeriklerimizi de incelemeden geçmeyin!

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler