Sürüş sırasında aracın düzgün bir şekilde ilerlemesi tüm sürücülerin dikkat ettiği konular arasında yer alıyor. Ancak kimi durumlarda direksiyonda beklenmedik titremeler meydana gelebiliyor. Bu da sürüş deneyimini olumsuz etkileyebiliyor. Bu durum sürücülerin aklına direksiyon neden titrer, sorusunu getiriyor. Direksiyon titremesi birçok farklı faktörden kaynaklı olabiliyor. Titremeler genellikle araç hareket halindeyken karşılaşılan bu durum pek çok sürücü için de endişe verebiliyor. Sorunun neden kaynaklandığını anladıktan sonra çözümü de mevcut olup direksiyon titremesini basit yoldan çözebilirsiniz. Peki direksiyonun titreme nedenleri nelerdir? Sizin için bu yazımızda direksiyon neden titrer soruna odaklandık. İşte merak edilenler.

İçindekiler

Direksiyon Titremesi Neden Olur?

Sürüş sırasında direksiyon titremesi, birden farklı nedene bağlı olarak yaşanabiliyor. Genellikle bu titreşim eskimiş motor takozlarından kaynaklanabileceği gibi arabanın farklı parça ve alanlarında da kaynaklanabiliyor. Direksiyonun titremesine neden olabilecek hatalar şu şekilde sıralanabiliriz:

Lastik Problemleri

Direksiyon titremesi neden olur sorusunun en basit cevaplarından bir tanesi lastik problemleri olabiliyor. Lastik balans ayarlarının bozulması sonucu direksiyon titremesi yaşanabiliyor. Çukura girmek, ani fren yapmak, aracı yüksek hızda kullanmak gibi çeşitli faktör balans ayarlarının bozulmasına neden olabiliyor. Bu da lastiklerde dengesizliklerin yaşanmasını sağlıyor. Dengelenmemiş ve aşınmış lastikler de direksiyon titremesi yaratabiliyor. Bunun yanında lastik basıncının düzgün olması durumlarında da direksiyonda titreme yaşanabilen durumlar arasında yer alıyor.

Fren Sisteminde Yaşanan Sıkıntılar

Araçlarda frene basınca direksiyon titremesi sık karşılaşılan durumlardan bir diğeri. Fren diskleri ve balataları üzerinde gerçekleşen aşınma ve deformasyon olması durumunda direksiyon titremeleri yaşanabiliyor. Eğer direksiyon titremesinden şikayetçiyseniz fren sisteminin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisiniz. Fren kalibreleri arızalı ise fren pabuçlarını sağlıklı bir şekilde tutamayabilir. Bu da direksiyonun titremesine yol açabilir ve yanık kokusuna neden olabilir. Fren sisteminde yaşanan bir diğer sorun ise fren rotorları oluyor. Zaman içerisinde aşırı ısınma sonucunda rotorlar eğri bir hale gelebiliyor. Bu da frenlerin kullanılmasıyla beraber direksiyonun titremesine neden olabiliyor. Önüne geçebilmek için uzman bir otomotiv tamircisine götürebilir, fren rotorlarını inceletebilirsiniz.

Süspansiyon Sorunları

Direksiyon niye titrer sorusuna verilecek yanıtlardan bir diğeri de süspansiyonda yaşanan sorunlar oluyor. Uzun yıllardır kullanılan araçlarda sıklıkla karşılaşılan süspansiyon sorunlarından en çok karşılaşılan ise aşınmış rot kolu. Zaman içinde kullanımla beraber aşınan rot kolları direksiyon titremesine neden olur. Süspansiyon bileşenlerinin gevşemesi de direksiyonun titremesine yol açabiliyor. Süspansiyon sorunları genellikle araç hızlanınca direksiyon titremesi yapıyor. Hızlanmadan herhangi bir titreme oluyorsa bu aşamada araç balanslarınızı da kontrol etmenizde fayda var.

Direksiyon Sistemini Sorunları

Yolda giderken direksiyon titremesi yaşanmasının nedenlerinden biri de direksiyon sisteminde yaşanan sorunlar olabiliyor. Özellikle direksiyon kolonu, pompası ve kutusunda zamanla meydana gelmiş olan arızalardan kaynaklanabiliyor. Tüm bu parçaların düzgün bir şekilde çalışmaması sürüş esnasında direksiyonun titremesine yol açabiliyor. Durum bir otomotiv tamircisi veya servis tarafından değerlendirildikten sonra sorunlu parçaların değişimi ile sorun giderilebiliyor.

Rulman Hasarı

Direksiyonun titremesi pek çok sorundan karşılaşabileceği gibi rulmanların hasarlarından da kaynaklanabiliyor. Rulman hasarından kaynaklanan direksiyon titremeleri daha çok dönüş yaparken karşılaşılıyor. Tekerlerin sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlayan bu parçalar, yeteri düzeyde yağlanmadığı veya bir hasar aldığında direksiyon titremelerine neden oluyor. Direksiyon titremesinin yanında gaza basıldığında motordan ses de gelmeye başlayabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşırsanız rulmanları kontrol etmelisiniz.

Motor Kulağında Hasar

Direksiyon titremesinin nedenlerinden biri de motor kulağında hasarın olmasından kaynaklanabilir. Motor bağlantısında bulunan parçaların hasar görmesi direksiyon titremesine neden olabiliyor. Motor kulağı olarak bilinen bu parçalar, motor titremelerini ve yoldaki sarsıntılarını emmeye fayda sağlıyor. Fakat araç rölantideyken direksiyonda titreme sorunu varsa motor kulaklarını kontrol etmenizde fayda var.

SİXT araç filosu yol boyunca güvenli sürüş gerçekleştirebilmeniz için düzenli olarak bakımdan geçerek size en iyi sürüş imkanını sağlar. Siz de araç ihtiyaçlarınızı araç filomuz üzerinden karşılayabilir, kısa veya uzun süreli kiralama seçeneklerinden yararlanabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler