Araçlar, bireysel seyahat etmenin ve gün boyunca birçok işi pratik bir şekilde halletmenin vazgeçilmezi. Hasarsız olarak satın aldığınız bir araç, kurallara uygun bir şekilde kullandığını takdirde uzun yıllar seyahatlerinize eşlik etmesi muhtemel. Bunun için belirli bir yaşa gelen herkesin ilk hedefi kaliteli ve uzun ömürlü kullanım sunan bir yol arkadaşı olarak araç satın almaktır. Bir araba her ne kadar uzun yıllar size eşlik edebilse de tıpkı her makina sistemi gibi onların da bir kullanım ömrü vardır. Bu zaman geldiğinde yollara yeni bir araçla devam edilmelidir. Hangi durumlarda aracımın yenileme vakti gelmiş demektir? Eğer kafanız bu tür soru işaretleriyle doluysa cevabı bu yazımızda bulmanız mümkün. Arabanızın yenilenme sinyalleri verip vermediğinden emin değilseniz gelin bu konuya yakından bir göz atalım.

Arabanızın Teknik Aksamlarını İnceleyin

Kullanım rutinlerine göre değişse de bir aracın ortalama 10-11 yıl ömre sahip olduğunu söyleyebiliriz. Fakat kullanım sürecinde periyodik olarak bakımı yapılan kazasız bir aracı 20 yıla kadar kullanabilmek mümkün. Bu süre biraz da aracın teknik aksamlarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bunun için araç yenileme zamanı belirtilerinden bahsetmeden önce arabanızın bakımların düzenli olarak yaptırmanız gerektiğinin de altını çizelim. Böylece yol arkdaşınızı uzun yıllar güvenle kullanabilirsiniz. Şimdi gelelim bir aracın değişim vakti anlamana gelebilecek belirtilerine. Bir aracın kullanım ömrü bittiğini gösteren unsurları şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Frenlerin çalışması zorlaşır ve pedal hissi kaybolur. Bununla birlikte bu aksamlar kulanım sırasında sesler çıkarır.
  • Lastik basıncının ayarlanmasına rağmen düzgün bir şekilde çalışmaması.
  • Direksiyon sisteminin ağırlaşması ve kullanımın zorlaşması.
  • Motorun zorlanması ve motor performansının azalması.
  • Yakıt tüketiminin artması.
  • Elektrik sistemindeki sorunların artış göstermesi.
  • Egzoz gazının rengindeki değişimler.

Bu tür sorunların yoğunluklu olarak yaşanması değişim vaktinin geldiğini gösterebilir. Çünkü bu tür arızaları sürekli olarak tamir ettirseniz dahi sizi maddi açıdan yorar. Bununla birlikte sürekli teknik serviste zaman geçirmek zorunda kalırsınız. Bu duruma düşmemek için belirli bir noktadan sonra araç değiştirme fikrini gözden geçirmenizde yarar var. Fakat bu arızaların direkt araç değişimi sinyali olarak da yorumlamak doğru olmayabilir. Yukarıdaki maddelerde belirttiğimiz arızaları net bir şekilde değerlendirebilmek için ilk olarak arabanızı teknik servise götürmenizi öneririz. Bu süreçte geçici bir yol arkadaşı edinmek isterseniz SİXT'in araç filosunu tercih edebilirsiniz.

Kullanım Rutininde Değişimler

Aracınızın göze batan teknik bir sorunu olmasa bile kullanım düzeninizdeki değişimlere cevap veremiyor olabilir. Unutmayın; aracınız sadece bir yol arkadaşı değil, aynı zamanda yaşamınızın da bir parçası. Örneğin bireysel yaşamınızda kullandığınız bir spor araç aile kullanımına uygunluk göstermeyebilir. 3-4 kişilik geniş ailelerin konforlu bir şekilde yolculuk yapabilmesi için sedan modeller daha uygundur. Buna ek olarak seyahat rutininizdeki değişimler de araba değişimi ihtiyacı hissettirebilir. Mesela uzun seyahatler için navigasyon sistemi gelişmiş ve yüksek güvenlikli arabalar öne çıkar. Yaşamınızdaki bu tür değişimlere uygun bir aracınızın olması konforunuzu olumlu yönde etkiler. Arabaların uzun yıllar kullanımı sonucunda daha fazla yakıt tüketebileceğini önceki başlığımızda belirtmiştik. Bu durum uzun vadede yakıt maliyetinizin katbekat artmasına sebep olacaktır. Artan yakıt maliyetleriyle bütçenizi sarsmak yerine yeni bir araçla yol maceralarınıza tasarruflu bir başlangıç yapabilirsiniz. Eğer araç değiştirmeyi düşünüyorsanız "Araç İnceleme" kategorimizdeki içerikleri incelemeden geçmeyin!

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler