Araç bakımınızı aracınıza düzenli olarak yaptırmanız gerekmektedir. İşinize giderken, çocuğunuzu okula bırakırken, uzun yola çıkarken… Yolda aracınızla ilgili sorunlar yaşamamak ve keyifle seyahat edebilmek için belirli periyotlarla araç bakımlarınızı tamamlamanızda fayda var. Araç kullanırken herhangi bir sorun fark etmeyebilirsiniz. Bu gibi durumlara aldanmayıp araç bakımınızı ihmal etmemeniz büyük önem taşır. Araç parçalarının değişmesi, filtrelerin bakımı, egzoz bakımı, lastik bakımı, motor sıvılarının kontrol edilmesi gibi işlemlerinin tamamı periyodik araç bakımı başlığı altında değerlendirilir. Araç performansınızı artırmak, daha dinamik bir sürüş deneyimi sağlamak için düzenli olarak araç bakımınızı yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Aracınızın Günlük ve Haftalık Kontrollerine Dikkat!

Aracınıza bindiğinizde ilk olarak aracınızın günlük kontrollerini yapmalısınız. Araç günlük bakımı sürüş esnasında problem yaşamasını engeller. Motoru çalıştırdıktan sonra beklenmedik durumların yaşanmaması adına yakıt kontrolünüzü yapmayı unutmayın. Ardından lastik hava basınç kontrollünüzü yapın. Motor yağı, far ve aydınlatma sistemi kontrolü, soğutma sistemi suyu kontrolü, fren kontrolleri gibi günlük bakımınızı ihmal etmemenizi öneriyoruz. Günlük bakımlar kadar aracın haftalık kontrollerinin yapılması da son derece önemlidir. Periyodik bakım kadar önem taşıyan haftalık bakıma akü kontrolü ile başlayabilirsiniz. Sonrasında motor yağlarının seviyesini kontrol edin. Vantilatör kayışı gerginlik kontrolü yapabilir ve yakıt filtresi su ayırıcısındaki suyu boşaltabilirsiniz. Haftalık bakımdan sonra yolunuzu ve aynalarınızı daha rahat görebilmeniz için aracınızın içini ve dışını temizlemenizi öneririz.

Periyodik Araç Bakımında Nelere Dikkat Etmeliyim?

Arabanızı bakıma götürmeden önce yetkili servisinizle iletişime geçip aracınız için hazırlanan araç bakım formunuzu doldurmalısınız. Formunuzda bir önceki bakımınızda yapılanların listesi bulunduğundan kolayca periyodik bakım süreniz belirlenir. Bu sayede bakım tarihinizi kaçırmamış olursunuz. Araç bakımınızı iyi bir yetkili serviste yaptırmanız son derece önemlidir. Aracınıza bakımı yapan yetkili servisinizin işinde uzman ve tecrübeli olması gerekmektedir. Periyodik araç bakımı yapılırken kullanılan parçalar ve yağlar aracınız için uyumlu olmalıdır. Aynı zamanda kullanılan malzemelerin kaliteli olması araç performansı için de oldukça önem taşır. Aracınızın markasına ve motor tipine göre parçalar ve yağlar kullanılmalıdır. Araç içerisinde bulunan aksesuarlarınıza zarar gelmemesi en önemli konulardan biridir. Periyodik bakımınız tamamlandığında aracınızı güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz.

Periyodik Bakımımı Hangi Sıklıkla Yaptırmalıyım?

Periyodik araç bakımı, araç motor tipine göre değişiklik gösterebilir. Araç bakım tarihinizi bilmiyorsanız araç km’sine göre de hareket edebilirsiniz. 10 bin km, 15 bin km ve 20 bin km olmak üzere değişiklik gösterebilir. Dizel ve benzinli araç bakımı için gereken km sınırı değişmektedir. Bu durum arabanızı kullanma durumunuza göre de değişebilir. Aracınızı çok sık kullanmıyorsanız bakım süreniz 1 yıla kadar uzayabilir. Genelde aracınızı patikalı yollarda kullanıyorsanız, trafikte çok dur kalk yapıyorsanız veya uzun yola çıkmışsanız periyodik bakımınızı daha erken yaptırmanız gerekebilir. Periyodik bakımınız yaklaştığında aracınızı servise götürmeyi aksatmamak oldukça önem taşır

Araç Bakımında Neler Yapılır?

Araç periyodik bakım çizelgesi hazırlanır ve sırayla arabanızın tüm donanımları dikkatlice incelenir. İlk olarak aracınızın aküsü yolda kalma durumunuzu engellemek için kontrol edilir. Hava filtrelerine bakılır ve ardından egzoz, fren sistemi, lastik kontrolü, soğutma sistemi, ön takım kontrolü, süspansiyon sistemi, far ve aydınlatma sistemi olmak üzere aracınız tamamı ile kontrol edilir ve arıza durumunda ilgili parçalar değiştirilir. Eksik olan motor sıvıları ise tamamlanır. Motor için oldukça önemli olan motor yağı eklenir ardından suyun soğuk havalarda donmasını önlemek için antifiriz ve silecek suyu gibi sıvıları tamamlanır. Yağ filtresi, klimalı araçlar için filtre, yakıt ve hava filtreleri araç bakım kontrollerinde değiştirilen parçalardan bazılarıdır. Tüm bakım süreçleri tamamlandığında ise size aracınızla henüz keşfedilmemiş rotalara doğru yola çıkmak kalır...

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler