Arabalarda ön kaput içindekiler, otomobilin pek çok önemli parçasını meydana getirir. Ehliyet sınavlarında sıklıkla sorulduğu için de ön kaputta bulunanları merak eden geniş bir kesim vardır. Menteşeli bir kapağa sahip olan kaput; genellikle otomobil, kamyon vb. motorlu taşıtlarda motoru da örten kapaktır. Bunun yanı sıra araç arızalarında da ilk ve en sık bakılan yerlerden biri kaputun altıdır. Peki aracın ön kaputunda neler var? İçeriğimizde ön kaput içindeki parçaları ve bunların görevlerini bulabilirsiniz.

İçindekiler

1. Motor

Arabanın ön kaputunda ne var bakıldığında akla ilk gelen parçalardan biri şüphesiz ki motordur. "Arabanın kalbi" olarak da nitelenen motor, yakıtı kullanıp ısı enerjisini mekanik enerjiye dönüştürür. Bu mekanik enerji sayesinde de araç hareket eder. Motorlar, kullandığı yakıt tipine göre benzinli, dizel, LPG'li ya da elektrikli olabiliyor. Bunun yanı sıra içten yanmalı ya da dıştan yanmalı olarak da birbirinden ayrılıyor. Motorun performansı ve verimliliğine katkı sağlayan silindir ise 2, 3, 4, 6, 8 gibi farklı sayılarda motorda yer alıyor. Ayrıca bilmekte yarar var: Elektrikli otomobillerde kaputun altında klasik olarak bir motor olmadığı için bu araçların kaput bölümü bagaj olarak tasarlanabilmektedir.

2. Akü

Aküler, aracın elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayan parçalardır. Bu nedenle şarj edilmeye de ihtiyaç duyar. Şarj ihtiyacını kendi kendisine karşılayabilmek için hareket halindeyken aracın şarj sisteminin ürettiği elektriği kimyasal enerji olarak depoluyor. Aküler, marş motoru da dâhil olmak üzere aracın elektrik sistemine elektrik gücü tesis eder. Bunun yanı sıra aracın çalışmadığı zamanlarda kullanılan elektrikli alıcılara elektrik akımı da sağlar.

Akü Hakkında Bilmeniz Gerekenler blog yazımızı da inceleyebilirsiniz.

3. Antifriz (Motor Soğutma Suyu)

Ön kaputta neler var bakıldığında akla en sık gelen parçalardan biri de motor soğutma suyudur. Antifriz ya da motor soğutma suyu, iki temel göreve sahiptir: Motorun soğuk hava koşullarında donmasını önlemek ve ısıyı emerek hararetin yükselmesine engel olmak. Yani antifriz, motor için ideal sıcaklığı sağlamak ile ilgili bir parçadır ve son derece kritik bir rol üstlenir.

4. Radyatör

Direksiyon sınavlarında gözden kaçabilecek parçalardan biri radyatördür. Motor sıcaklığını güvenli aralıklarda tutmaya yarayan radyatör, harareti önleyerek motoru soğutmayı amaçlar. Basınç ve vakum valflerinden meydana gelen bu parça, motor soğutma sistemi içerisindeki basınç oranını dengelemeyi de sağlar. Buna göre, sıvı basıncı yükseldiğinde basınç valfi açılan radyatör, ortamı dengelemek için peteklerde biriken sıvıyı rezervuar tankına taşır. Basınç normal seviyelere geldiğinde ise vakum valfi devreye girer ve soğutucu sıvıyı radyatöre geri doldurur.

5. Motor Yağ Kontrol Çubuğu

Arabada ön kaputta bulunanlar arasında motor yağ kontrol çubuğu da öne çıkar. "Motor yağ göstergesi" adı ile de bilinen bu parça, çubuğu sayesinde motordaki yağ seviyesini görmenizi sağlar. Özellikle manuel araçlarda motor yağ kontrol çubuğu olmazsa olmaz bir parçadır. Ancak günümüz modern otomobillerinin pek çoğunda otomatik gösterge de vardır.

6. Fren Hidroliği

Fren hidroliği de kaputun içerisinde yer alır ve fren sistemindeki en önemli bileşenler arasındadır. Bu bileşenin esas amacı, fren hareketini fren sistemine iletmektir. Sıvı formda olan fren hidroliği, fren pedalına her bastığınızda devreye girerek balataların tekerlek disklerini sıkıştırır ve aracın durmasını sağlar. Fren hidroliği, zamanla kirlenme ve aşınma yaşayabileceğinden, belirli aralıklarla değiştirilmelidir. Fren hidroliği işareti, otomobilin ön panelinde genellikle bir buji simgesi ile beraber görünür. Eğer bu işaret yanıyor veya yanıp sönüyorsa, fren hidroliğinin seviyesinin düşmüş olabilir.

7. Hava Filtresi

Hava filtresi, kir ve kalıntıların motora girmesini engeller. Zararlı partiküllerin silindirlere ulaşmasını engelleyen hava filtresi, aracın performansını da doğrudan etkiler. Bu nedenle hava filtrelerinin periyodik olarak kontrol ettirilmesi ve değiştirilmesi gerekir.

8. Cam Silecek Suyu

Kaputun altında ne var bakıldığında cam silecek suyu da öne çıkar. Araç seyir halindeyken ön ve arka camların temizlenmesi için kullanılabilen sıvı, bu parça içerisinde yer alır. Ayrıca camda çizilmeleri önlemeye de yardımcı olur. Bu açıdan cam silecek suyu seyir halindeki araçlarda hayati bir öneme sahiptir, çünkü doğrudan görüş alanınızı etkiler.

9. Yağ Filtresi

Yağ filtresi de hava filtresine benzer görevlere sahiptir. Yağ filtresi, araç motoruna ulaşan yağı temizlemeye yarar. Yağa karışan partiküller, yağın daha yoğun bir form almasına neden olabildiği için motorda aşınmalar ve diğer sorunlar baş gösterebilir. Yağ filtresi ise bu partiküllere karşı yağı koruyarak aracın performansını, verimliliğini muhafaza etmenize yardımcı olur.

Araç suyuna yağ karışması hakkında da merak ettiklerinizi keşfedin!

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler