ÖTV Nedir, ÖTV Nasıl Hesaplanır?

ÖTV, açılımı itibarıyla “Özel Tüketim Vergisi” anlamına geliyor. Araç sahiplerinin belirli dönem içerisinde ödemeleri gereken vergiyi ifade eden ÖTV, her araca göre değişiklik gösteriyor. Mevcut aracınızın motor gücü, ağırlığı gibi özellikleri göz önüne alınarak belirlenen ÖTV vergisi, akıllara tek bir soruyu getiriyor: ÖTV nasıl hesaplanır? Siz de bu sorunun cevabını arıyorsanız hadi gelin cevabını birlikte inceleyelim.

ÖTV Nedir?

ÖTV vergisi, devlet tarafından kesilen bir vergi olup yine ÖTV oranları devlet tarafından belirli kriterler göz önüne alınarak belirleniyor. Açılımı Özel Tüketim Vergisi olan ÖTV, belirli bir mal ya da ürün üzerinden alınan vergi türü olarak biliniyor. Maktu veya oransal değerler üzerinden alınan bu vergi türü bir harcama vergisi. Her yıl güncellenen oranlara sahip olan bu vergi pek çok ürüne uygulanabiliyor. ÖTV'nin uygulanma amacı ise zararlı mal ve maddelerin kullanımı azaltarak sosyal bir fayda sağlamak. ÖTV'nin uygulandığı ürünler arasında en çok sıfır ya da ikinci el olması fark etmeksizin her iki arabaları da kapsıyor. Yalnızca otomobil olarak değil motorlu her taşıt ve farklı ürün gruplarında da ÖTV alınabiliyor.

Araçlarda ÖTV Nasıl Hesaplanır?

Araç sahiplerinin en merak ettiği konular arasında olan ÖTV hesaplama içinde bulunduğunuz yılın ÖTV oranları göz önüne alınarak hesaplanıyor. Araçların vergisiz fiyatlarına göre ve silindir hacmi göz önüne alınarak gerekli hesaplama işlemi yapılıyor. ÖTV oranları ile ilgili yapılan son düzenlemelere göre motor silindir hacmi ile birlikte otomobil fiyatı da ÖTV oranlarına dahil ediliyor. Bu bilgiler ışığında ilk etapta motor hacmine bağlı olarak ÖTV dilimi belirleniyor. 2023 yılı motor silindir hacmine göre ÖTV oranları ise şu şekilde yer alıyor:

  • Silindir hacmi 1600 cm3 olan ve vergisiz fiyatı 184.000 TL'ye kadar olan araç modellerinde %45 ÖTV,
  • Silindir hacmi 1600 cm3 olan ve vergisiz fiyatı 184.000 TL ile 220.000 TL arasında olan araç modellerinde %50 ÖTV,
  • Silindir hacmi 1600 cm3 olan ve vergisiz fiyatı 220.000 TL ile 250.000 TL arasında olan araç modellerinde %60 ÖTV,
  • Silindir hacmi 1600 cm3 olan ve vergisiz fiyatı 250.000 TL ile 280.000 TL arasında olan araç modellerinde %70 ÖTV,
  • Silindir hacmi 1600 cm3 olan ve vergisiz fiyatı 280.000 TL 'den fazla olan araç modellerinde %80 ÖTV,
  • Silindir hacmi 1600 cm3 ila 2000 cm3 arası olan ve vergisiz fiyatı 170.000 TL'ye kadar olan araç modellerinde %130 ÖTV,
  • Silindir hacmi 1600 cm3 ile 2000 cm3 arası olan ve vergisiz fiyatı 170.00 TL'den fazla olan araç modellerinde %150 ÖTV,
  • Silindir hacmi 2000 cm3'ten fazla araç modellerinde %220 ÖTV oranı uygulanıyor.

Bu bilgiler doğrultusunda güncel ÖTV oranları dikkate alınarak vergisiz fiyatı 250.000₺ olan bir otomobil için %60 ÖTV oranı uygulanıyorsa, ÖTV oranı ile vergisiz otomobil fiyatını çarparak ödemeniz gereken ÖTV tutarını kolaylıkla hesaplayabilirsiniz. Çıkan tutar matrah bedelinin üzerine eklendiğinde ÖTV dahil araç bedelini sizlere veriyor.

ÖTV'nin Uygulanmadığı İstisnai Durumlar

ÖTV bedeli kimi zaman istisnai durumlara tabi tutulabiliyor. Bu durum engelli bireyler için geçerli olup engel derecesine bakılarak uygulanıyor. Engellilik derecesi %90 ve üzeri olan veya H sınıfı ehliyet sahibi olan araç kullanıcıları bu durumdan yararlanabiliyor. ÖTV vergi muafiyetinden yararlanabilmenin tek koşulu engelli bireylerin aracı bizzat kendilerinin kullanması gerekiyor. Kendisinin kullanamadığı durumlarda birinci, ikinci ve üçüncü derece yakınları da B sınıfı ehliyete sahip olma durumlarında bu aracı kullanabiliyor. 5 yılda bir defa uygulanan bu istisnai durum engelli bireyler için büyük bir avantaj oluşturuyor. ÖTV muafiyetli araç alımlarında her sene belli bir fiyat aralığı belirleniyor olup üst limit belirleniyor. Belirlenen fiyat aralığı, alınacak aracın üretim yılı gibi unsurlar da göz önüne alınarak ÖTV vergi muafiyetinden yararlanılıp yararlanılamadığı ortaya çıkıyor.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler