Havaların yavaş yavaş ısınması ve çözülmesi ile beraber araç sahiplerinin en merak ettiği konulardan biri yaz lastiği ne zaman takılır veya yaz lastiği zorunlu mu soruları olabiliyor. Tıpkı kış lastikleri gibi belirli aylar arasında kullanılması belirtilen yaz lastiği artık yağmur, kar, sağanak gibi kışa özgü mevsimsel durumların geride kaldığı dönemlerde öne çıkıyor. Peki resmi olarak hangi araçların yaz lastiği takması zorunlu? Yaz lastikleri hangi dönemlerde takılmalı? Tüm merak ettiklerinizi sizin için derledik.

Yaz Lastiği Hangi Aylarda Takılmalı?

Yaz lastiği hangi ayda takılır merak ediyorsanız, her yıl aynı / benzer zaman dilimleri içerisinde yaz lastikleri kabul görüyor. Yaz lastiklerinin her yıl yasal olarak 1 Nisan itibarıyla kullanılmaya başlanması gerekiyor. Ek olarak yaz lastiği hangi aylarda takılır diyorsanız da öncelikle kış lastiklerinin takıldığı zamanı bilmek gerekiyor. Kış lastikleri 1 Aralık - 1 Nisan tarihleri arasında takılması zorunlu olan lastikler. Her yıl 1 Nisan gününe gelindiğinde ise artık yasal olarak yaz lastiklerini takabilir, yola bu lastikleriniz ile çıkabilirsiniz. Ek olarak hava sıcaklıkları 7 derecenin üzerine çıktığı zaman yaz lastiklerine geçilmesi gerekiyor. Bununla beraber Türkiye'de farklı yerlerin ortalama hava sıcaklıkları farklılık gösterebildiği için 1 Nisan'dan sonra dahi kış lastiği kullanan iller olabiliyor. Mevsim koşullarına göre verimliliği değişkenlik gösteren lastikler, bu nedenle mevsimsel olarak farklı seçenekler sunabiliyor. Örneğin, kışın karlı, buzlu ve yağmurlu yol şartlarında yaz lastiği gerekli güvenli sürüş için ideal olmayabilir. Yaz döneminde ise bu mevsim ve dönem için hazırlanan yaz lastikleri daha güvenli bir sürüş sağlıyor.

Yaz Lastiği Zorunlu mu?

Lastik kullanımının zorunluluğuna yönelik 09.02.2017 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan kanunda yaz lastiğinden değil, kış lastiğinden bahsediliyor. Buna göre kış lastiği uygulamasının zorunlu olduğu çeşitli araç tipleri var. Kamyon, çekici, tanker, otobüs gibi büyük araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastikleri ve kamyonet, minibüs, ticari otomobillerin arabaya monteli tüm lastikleri için kış lastiği zorunlu. Bunun yanı sıra kış döneminde seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine de kış lastiği takılması gerekiyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca da yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan arabaların kış lastiği kullanması zorunlu. Söz konusu araçların dışında, ticari olmayan şahsi araçlar içinse kış lastiği yasal olarak zorunlu değil. Can ve mal güvenliği, seyahat güvenliği açısından ise şahsi araçların da kış lastiği uygulamasına dâhil olması öneriliyor.

Yaz Lastikleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ilımlı havalar için tasarlanan yaz lastikleri, dört mevsim lastikler ile de benzerlik gösteriyor. Üzerinde bulunan blokların daha kısa olduğu yaz lastikleri, karlı havalarda ve buzda sürüş içinse kesinlikle uygun değil. Bunun en önemli nedeni ise havanın 7 derecenin altına düşmesi ile beraber yaz lastiklerinin kauçuk maddesi özelliğini yitirmeye başlıyor. Bu da yola tutunma, kavrama gibi performansları etkileyebiliyor. Ayrıca yaz dönemine geçildiğinde yaz lastiği kullanmak tasarruf imkânı da sağlayabilir. Yaz aylarında kış lastiği kullanmak ise yakıt tüketimini artırabiliyor. Oysa yuvarlanma direncinin düşük olduğu yaz lastikleri ile önemli ölçüde yakıt tasarrufu elde edilebiliyor. Tüm bu durumlar gereği yaz lastiği kışın kullanılır mı sorusunun yanıtına "hayır" demek gerekiyor. Hâlihazırda yasal olarak pek çok araç tipi için zorunlu olan kış lastiği, ticari olmayan şahsi araçlarda da güvenlik ve performans için tavsiye ediliyor.

Yaz Lastiğine Geçişte Dikkat Etmeniz Gerekenler

Lastiklerin diş derinliği en önemli konulardan biri. Buna göre lastiklerinizin diş derinliği 1.6 mm'den düşük olmamalı. Yasa tarafından belirlenen bu diş derinliği ölçüleri: Yaz lastiklerinde 3 mm, kış lastiklerinde 4 mm şeklinde. 1.6 mm'den düşük diş derinliği ise lastiğinizin yıprandığını anlamına geliyor ve bu tür lastikler tatil seyahatlerinde, uzun süreli yolculuklarda sürücü ve yolcuları yarı yolda bırakabiliyor. Tüm lastik değişimlerinde olduğu gibi yaz lastikleri değişiminde de aracınızın rot-balans ayarını kontrol ettirmeniz gerekiyor. Dilerseniz siz de hemen Araç Filomuz sayfasına giderek seyahatiniz için uygun aracı kiralayabilir, çabuk rezervasyon ve uygun fiyat fırsatından yararlanabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler