Trafik İşaretleri Ne Anlama Gelir?

Hayatın her alanında düzen, olmazsa olmazlardan. Ülkelerde, şirketlerde, kurumlarda veya hanelerde bir düzen olması demek, içinde yaşayanların veya çalışanların huzur ve güven içinde hayatlarını sürdürmesi anlamına gelir. Trafikte de durum benzer. Trafikte gördüğümüz her araç ve yaya belli kurallar çerçevesinde ilerlemek durumundadır. Bu kurallara uyulmadığında gerek hafif gerek ciddi kazalar kaçınılmaz olabileceği gibi kayıpla sonuçlanan olumsuz senaryolarla da karşılaşılabilir. İşte, tam da bu sebeple trafikteki levhalar ve anlamlarının bilinmesi hayati önem taşır. Biz de bu yazımızın konusunu, trafikte levhaların anlamlarına ayırdık. Okumaya devam ederek trafik işaretlerinin ne olduğunu ve ne anlama geldiğini öğrenebilirsiniz.

Trafikte Tanzim İşaretleri

Yollarda gördüğünüz trafik işaretleri Kara Yolları Genel Müdürlüğü tarafından altı farklı kategoride inceleniyor. Trafik tanzim işaretleri, tehlike uyarı işaretleri, bilgi işaretleri, durma ve park etme işaretleri, yatay işaretleme ve yeni standart trafik işaretleri olarak ayrışan levhaların anlamları da haliyle birbirinden farklılık gösteriyor. Örneğin trafikte tanzim işaretleri çoğunlukla üçgen, daire, sekizgen ve bazen de dikdörtgen işaretler şeklinde karşımıza çıkıyor. Bunlardan en bilinenlerine aşağıda yer verdik.

Yol Ver Levhası

İçi boş ters üçgen levha, trafikte son derece önemli bir yere sahip. Peki, boş üçgen levha ne anlama gelir? Diyelim ki trafiktesiniz ve yol üzerinde bu levhayı gördünüz. Bu durumda ana yol ile tali yolun kesiştiği bir noktasınız demektir. Burada yapmanız gereken çok basit. Bu levha der ki tali yoldan kavşağa gelen sürücünün uygun olmadığı durumlarda kavşakta durmadan ana yoldaki araçlara yol vermelisiniz. Yani yol ver levhası, siz tali yoldaysanız ana yoldakilere geçiş önceliği vermeniz gerektiğini hatırlatır.

Girişi Olmayan Yol Levhası

Yolda, içinde beyaz bir yatay çizginin bulunduğu kırmızı bir yuvarlak levha gördüğünüzde bu işaretin anlamını bilseniz iyi olur. Zira bu levha, her türlü aracın girişine kapalı yol, anlamını taşır. Dolayısıyla bu yola girmek yasak demektir. Girişi olmayan yol levhası olarak bilinen bu levha ile karşılaşma olasılığınız son derece yüksektir, bizden söylemesi.

Karşıdan Gelene Yol Ver Levhası

Karşıdan gelene yol ver levhası ise daire şeklindedir. İçinde biri yukarı biri aşağı yönü gösteren kırmızı ve siyah iki okun bulunduğu bu trafik işareti, genellikle karşıdan gelen trafik akışının zor ya da imkansız olduğu dar yollarda görülür. Böyle bir yoldaysanız ve bu levhayla karşılaştıysanız karşıdan gelen trafiğe öncelik vermeniz gerekir.

Gördüğünüz üzere trafikte işaretler son derece mühim. Tanzim levhalarının ardından sırada tehlike uyarı işaretleri var.

Trafikte Tehlike Uyarı İşaretleri

Trafikte tehlike uyarı işaretleri de tıpkı tanzim ve diğer işaretler gibi büyük öneme sahip. Aşağıda en çok karşılaşabileceğiniz tehlike uyarı levhalarından birkaçını sizin için listeledik.

Sağa Tehlikeli Devamlı Viraj Levhası

Sağa tehlikeli devamlı viraj trafik levhası, bir üçgen içinde sağa kıvrılan ok işaretinden ibarettir ve ilki sağa olmak üzere tehlikeli devamlı virajlı yola girildiğini gösterir. Bu durumda yapmanız gereken hızınızı düşürmek, yol üzerindeki diğer levhalara dikkat ederek yola devam etmektir. Ayrıca hız kısıtlaması ve park etme yasağı da varsa bu kurallara da uyulması zorunludur.

Her İki Taraftan Daralan Kaplama Levhası

Her iki taraftan daralan kaplama levhası, bir üçgen içinde huni biçimli bir işaretle gösterilir ve ileride herhangi bir sebeple yolun her iki taraftan daraltıldığını anlatmak için kullanılır. Bu durumda, tıpkı tehlikeli virajda olduğu gibi, hızı azaltmanız ve diğer işaretlere uymanız gerekir.

Kaygan Yol Levhası

Kaygan yol levhası da üçgen biçimlidir. Arkasında iz bırakan bir araç simgesinin resmedildiği bu levha; yağmur, kar, buz ya da farklı sebeplerden ötürü kayganlaşan yolu anlatmak için kullanılır. Aracın hızını düşürmeniz, sert frenleme yapmamanız ve direksiyonu daha yumuşak hareketlerle kullanmanız gerekir.

Trafikte Bilgi İşaretleri

Trafikte bilgi işaretleri, hepinizin tahmin edeceği üzere, yol hakkında bilgi veren levhaları anlatmak için kullanılır. En sık kullanılanlarından örnekler ise hemen aşağıda.

Refüj Ortası Yön Levhaları

Bölünmüş yollarda kullanılan bu levhalar, çok şeritli yollardan ayrılmalarda sadece ayrım yönündeki mesajları içerir.

Kaplama Üstü Yön Levhaları

Baş üstü levhası olarak da bilinen kaplama üstü yön levhaları çok şeritli bölünmüş yolların kavşak ya da köprülü kavşak yaklaşımlarında her şeridin çıkacağı yolun bilgisini vermek için kullanılır.

Çıkışı Olmayan Yön Levhaları

Çıkmaz yol levhaları, trafikte sıklıkla karşılaşabileceğiniz işaretlerden. Eğer bir kavşak noktasının çıkacağı yolun sonu yoksa bu işaretlerle sürücülere bilgi verilir ki sürücü bu yöne dönerek trafiği tehlikeye sokacak hareketlerde bulunmasın.

Durma ve Park Etme İşaretleri

Durma ve park etme işaretleri, adından da tahmin edeceğiniz üzere trafikte nerelerde durulup nerelerde park edileceğini anlatmak için kullanılan levhalardır.

Park Etmek Yasak Levhası

Park yasağı levhası, zemini mavi çerçevesi kırmızı bir yuvarlak içinde tek bir çapraz çizgi ile anlatılır. Bu işareti gördüğünüz yerde kısa süreli duraklama yapabilir, ancak park edemezsiniz.

Duraklama ve Park Etmek Yasak Levhası

Duraklamanın ve park etmenin yasak olduğunu anlatan bu levhanın da zemini mavi çerçevesi kırmızı bir yuvarlak ile anlatılması tesadüf değil. Buradaki tek fark, dairenin içinde tek çizgi değil çift çizgi olması. Hem duraklamak hem de park etmenin yasak olduğunu anlatan bu levha, yuvarlak içinde çarpı işareti ile resmedilmiş. Dolayısıyla bu levhayı gördüğünüz yerlerde hem duraklama yapamaz hem de buraya park edemezsiniz.

Park Yeri Levhası

Park etmenin yasak olduğunu söyleyen tabelalara ek olarak, park edebileceğiniz yerleri gösteren işaretler de mevcut. Park yeri levhası da bunu anlatan levhalardan. Zemini mavi bir kare olarak karşımıza çıkan bu levhanın içinde büyük P harfi bulunur. Bu, açık park yerini anlatmak için kullanılır. Eğer P harfinin üzerinde bir çatı işareti de varsa bu durumda park yerinin üzeri kapalı demektir.

Yatay İşaretleme Levhaları

Bunlar aslında birere levha değil, yola çizilmiş işaretlerdir. Tıpkı yol şeritleri gibi, yolun belli kısımlarında görebileceğiniz yatay işaretleme levhaları bize çok şey anlatır. Birkaçı aşağıda.

  • Kesikli Çizgi: Öndeki araç geçilebilir.
  • Devamlı Çizgi: Öndeki araç geçilemez.
  • iki Devamlı Çizgi: Her iki yöndeki araçlar da çizginin diğer tarafına geçemez.
  • Taralı Alan: Genelde refüj yerine kullanılan bu işaret, taranmış alana girilmeyeceğini anlatır.
  • Azami Hız: Yapılabilecek en yüksek hız seviyesini gösterir.
  • Ters Üçgen: Karşıdan gelene yol verilmesi gerektiğini anlatır.
  • Bisiklet: Buranın bisikletlere ayrıldığını anlatır. Bisiklet yolunu göstermek için kullanılır.
  • Özürlü Sürücü: Engelli sürücülere ayrılmış park yerlerini anlatır.

Yeni Standart Trafik İşaretleri

Bu levhalar, trafik işaretleri grubuna en son eklenenlerdir. Hem sürücüleri hem de yayaları muhtemel kazalara karşı korumayı amaçlayan bu levhaların birkaçına, gelin, daha yakından bakalım.

  • Okul Bölgesi: Okul bölgesine yaklaşıldığını ve azami hızın ne olduğunu gösteren levhalardır.
  • iki Yönlü Trafik: Yatay bir dikdörtgen şeklinde olan bu levhada yine yatak yönlü iki ok yer alır. Her iki taraftan da araç gelebileceğini anlatan bu trafik işaretini yollarda sık sık görmeniz mümkün.
  • Trafik Elektronik Denetleme: Elektronik denetleme sistemiyle trafik kontrolü yapıldığını gösteren bir levhadır. Hız sınırı levhalarına ve diğer trafik işaretlerine uyulması gerekir.
  • Tek Yön: Trafiğin sadece levhada gösterilen yön tarafında ilerlediğini anlatan levhadır. Diğer taraftan gelişin olmadığını gösterir.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler