SUV ve jip araç modelleri günümüzde popüler arabalar arasında. Pek çok kullanıcı tarafından tercih edilen bu iki model en çok karıştırılan arabalardan. Her ne kadar bu iki modelin aynı olduğunu iddaa edilse de kullanım amaçları ve teknik özellikleri bakımından birbirlerinden farklılaşıyor. SUV ile jip arasındaki fark en basit şekilde üretim şekilleriyle karşınıza çıkıyor. Tüm jip modelleri 4x4 şeklinde üretilirken SUV'lar genellikle 4x4 olsalar da 4x2 gibi daha küçük versiyonları da bulunuyor. Dolayısıyla bu durum kullanımlarını da farklılaştırabiliyor. Siz de bu iki model arasında farkları merak ediyorsanız gelin beraber detaylı bir şekilde inceleyelim.

SUV Ve Jip Araçları Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?

SUV ile Jip arasındaki temel farklara bakıldığında kullanım amaçları ve tasarımları öne çıkıyor. Benzer üretimlere sahip olsalar da teknik yapılarından dolayı pek çok fark bulunuyor. SUV ve jip farkı aşağıda verildiği şekilde sıralanabilir:

  • SUV'lar, daha sportif bir tasarıma sahip olup konforlu bir sürüş deneyimi sunuyor. Zorlu yol koşullarına karşı dayanıklı bir model olan SUV'lar, büyük boyutlara sahip olup yüksek yapıları bulunuyor. Bu modeller arazilerde de kullanılabilse de daha çok çok şehir içi kullanımları ile öne çıkıyor. Jipler ise araziler için tasarlanan araç modelleri arasında yer alıyor. Arazi ve doğa koşullarına uygun off-road araçları olarak da biliniyor. Tasarım açısından da SUV'lara göre daha geniş ve yüksek hacimli bir görünüme sahip.
  • Jip modelleri SUV'lara göre daha yüksek motor hacmine sahip. Jip'lerin motor hacimleri 3000 CC civarında olurken SUV motor hacimleri ise 1.2 CC'ye kadar düşebiliyor.
  • Her iki model de 4x4 çekiş gücüne sahip olsa da SUV'ların bu çekiş gücü arabanın modeline bağlı olarak azalabiliyor. 4x2 çekiş gücüne de sahip SUV modelleri bulunuyor. Fakat jipler de bu durum en az 4x4 olup aksine artış gösterebiliyor. 6x6 jeep modelleri de bulunuyor.
  • Jipler SUV'lara göre daha güçlü bir performansa sahip.
  • Yakıt tüketimi açısından da jipler SUV'lara göre daha çok yakıt tüketiyor.

SUV Nedir, Modelleri Nelerdir?

Açılımı "Sport Utility Vehicle" olan SUV’lar "Sportif Çok Amaçlı Araç" anlamına geliyor. Trafikte en çok görülen araçlar arasında yer alan SUV modelleri, şehir içinde kullanımları ile öne çıkıyor. Bu araçlar geniş ebatlı, yerden yüksek yapıları ile zorlu yollarda konforlu bir sürüş deneyimi yakalayabilmenizi sağlıyor. Yol tutuşu ile normal otomobillere benzese de engebeli yollardaki manevra kabiliyeti ile fark yatıyor. Son zamanlarda bu modellere olan ilgi artıyor olup aileler tarafından sıkça tercih ediliyor. Aynı zamanda kamp yapmayı seven kullanıcılar tarafından da SUV araçlar tercih edilen modeller arasında. Birden fazla modele sahip olan SUV'lar kullanım tercihlerine göre şekilleniyor. Mini SUV, kompakt SUV, genişletilmiş SUV ve tam boy SUV modelleri olarak ayrılıyor. Mini ve kompakt SUV modelleri şehir içi kullanımlarda daha çok tercih edilen modeller arasında yer alıyor.

Jip Nedir, Modelleri Nelerdir?

Arazi sürüşleri için üretilmiş olan jipler dört çekişli ve güçlü motorları öne çıkıyor. Geçmişi 1943'lere dayanan bu modeller Henry Ford tarafından ABD ordusu için üretiliyor. İlk etapta askeri amaçlar doğrultusunda kullanılıyor. Dolayısıyla zor koşullara uygun olacak şekillerde tasarlanıyor. Zamanla günümüz modellerine dönüşüyor. Yerden yükseklikleri ile bilinen bu modeller sağlam süspansiyon sistemleri ve geniş tekerlekleriyle arazilerde güvenli ve rahat bir sürüş yapabilmenize yardımcı oluyor. Off road SUV olarak da bilinen jipler aslında bir SUV modeli olarak da biliniyor. Diğer modellerden kullanım amaçları doğrultusunda ayrılıyor. Jip araba modelleri çekiş farklılıklarına bağlı olarak birbirlerinden ayrılıyor. En az 4x4 çekiş gücüne sahip olup 6x6'ya da çıkabiliyor. Çekiş farklılığı arabanın tasarımına da yansıyor olup 6x6 çekiş gücüne sahip olan modeller doğrudan arazi aracı olarak yer alıyor. Dolayısıyla daha kaba bir görünüme sahip. 4x4 modelleri ise şehir içinde de rahatlıkla kullanılabilen araçlar arasında yer alıyor. Estetik açıdan da birçok kullanıcıya hitap edebiliyor.

Eğer siz de bir jip almayı düşünüyorsanız, bu modeller arasında yer alan Jeep Renegade İncelemesi yazımıza göz atabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler