”Araba konfor sistemi” olarak da nitelendirebileceğimiz süspansiyon, araçların gövde ile tekerlekleri arasında yer alır. Sürüş konforu ve güvenliğini sağlayan süspansiyon sistemi, yol üzerinde karşılaşılabilecek her türlü olumsuz koşulu azaltır. Sarsıntı, salınım ve şoklar süspansiyon sistemi tarafından absorbe edilerek yolcuların rahat hissetmesi sağlanır. Süspansiyon ayrıca araç seyir halindeyken ve dönüşlerde arabanın maksimum seviyede yola tutunmasını da sağlar. Başta da ifade ettiğimiz gibi araç ve yolcunun konforu için otomobilin en önemli sistemlerinden biri olan süspansiyon ile ilgili tüm merak edilenleri bu yazımızda derledik. Keyifli okumalar!

İçindekiler

Süspansiyon Sistemi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Olumsuz yol koşullarında dahi maksimum konfor ve güvenlik sunan süspansiyon sistemi, sürücülere pek çok avantaj sunar. Aracın gövde ile tekerlekleri arasına yerleştirilen süspansiyon; yol, araba ve sürücü arasında uyum sağlayarak hareket kontrolü sağlar. Peki bunu nasıl yapar? Lastiklerle yol arasındaki teması daimi kılarak… Süspansiyon sisteminin bu çalışma prensibini yerine getirebilmesi için birtakım parçaları bulunur. Süspansiyon parçaları şunlardır: Yaylar, amorsitör, kollar, denge çubukları, salıncak kolları ve rotiller. Oldukça önemli bir rol üstlenen süspansiyon sisteminin doğru bir şekilde çalışmasını sürdürebilmesi için süspansiyon testi yapılması önemlidir. Süspansiyon testi nedir dediğinizi duyar gibiyiz. Süspansiyon testi aracın süspansiyon sisteminin doğru bir şekilde çalışıp çalışmadığını anlamaya yarayan testtir. Bu test ile süspansiyon sisteminde yer alan ve yukarıda saymış olduğumuz her bir parça kontrol edilir. Bu test esnasında detaylı ölçüm cihazları kullanılır ve tüm sistem ayrıntılı olarak incelenmiş olur. Süspansiyon testi ne zaman yapılmalı derseniz… Özellikle aracınızın muayene kontrolü öncesinde ve ikinci el araç satın alırken araca süspansiyon testi yaptırmayı ihmal etmeyin!

Süspansiyon Sisteminde Neden Sorun Olur?

Süspansiyon testinde sonuçlar ekrana düşer ve bilgiler not edilir. Daha sonra bu bilgiler ve test değerleri olması gereken değerlerle karşılaştırılır. Eğer yapılan karşılaştırma sonucunda süspansiyonun arızalı olduğuna karar verilirse parçalarla ilgili ayrıntılı bir rapor hazırlanır. Peki süspansiyon sisteminde sorunlar neden kaynaklı olabilir?

  • Direksiyon sertleşmesi,
  • Süspansiyonun yumuşaması,
  • Yol tutuşunun zayıflaması,
  • Aracın ıslak zeminde kayması,
  • Direksiyonun titremesi,
  • Gece görüşüşünde olumsuzluk olması,
  • Lastiklerin dengesiz olması,
  • Lastiklerin kısa süre içinde aşınması,
  • Araç kullanımının zorlaşması,
  • Frenlerin zayıflaması.

Yukarıdaki maddeler oto süspansiyon sistemindeki sorunların kaynaklarından biri olabilir. Bu yüzden aracın periyodik bakım hizmetlerini aksatmamak son derece önemli.

Süspansiyon Çeşitleri

Araçların tipine göre süspansiyon çeşitleri de farklılık gösterir. Süspansiyon çeşitlerinin genel olarak 4 başlık altında incelemek mümkün. Bunlar: Sabit akslı süspansiyon sistemi, bağımsız süspansiyon sistemi, havalı süspansiyon sistemi ve bilgisayar destekli akıllı süspansiyon sistemidir. Bu süspansiyon sistemlerini ve özelliklerini gelin yakından inceleyelim!

1. Sabit Akslı Süspansiyon Sistemi: Yapımı kolay bir tasarımdan oluşan bu süspansiyon sistemi çoğunlukla kamyon ve tır gibi ağır araçlarda kullanılır. Bu sistem mükemmel bir konfor sunmasa da uzun vadeli bir kullanım olanağı sunar. 2. Bağımsız Süspansiyon Sistemi: Güvenli ve konforlu bir sürüş deneyimi sunan bağımsız süspansiyon sistemi, hafif ticari araç ve otomobillerde kullanılır. Bu sistemde tekerlekler birbirinden bağımsız da dönebildiği için etkileyici bir yol tutuş performansı sunar. 3. Havalı Süspansiyon Sistemi: Genellikle yolcu otobüslerinde kullanılan bu süspansiyon sisteminde metal yaylar yerine hava kuvvetinden yararlanılır. Dolayısıyla da sunduğu konfor diğer süspansiyon sistemleri ile kıyaslandığında en üst seviyededir. 4. Akıllı Süspansiyon Sistemi: Tekerleklerdeki amortisörlerin her birini ayrı seviyelerde ayarlamaya olanak sunan bilgisayar destekli akıllı süspansiyon sistemi lüks araçlarda, spor arabalarda ve bazı ticari araçlarda kullanılır. Süspansiyon sistemleri ve özelliklerinden genel olarak bu şekilde bahsedebiliriz. Araba lastiği seçim rehberi yazımızdan dilerseniz lastik yenilemede bilmeniz gereken ipuçlarını da öğrenebilirsiniz.

 

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler