Arabada daima konforlu bir sürüş deneyimi yaşamak için bazı parçaların düzenli olarak bakımı yapılması veya değiştirilmesi önerilir. Seyahatler boyunca yol ile daima temas halinde olan araba lastikleri de bu parçalar arasında yer alır. Araba lastikleri uzun süreli kullanım sonucunda aşınma gibi problemlerle karşılaşabilir. Bu durum aracın verimini düşürür ve sürüş güvenliğini sekteye uğratır. Bununla birlikte yaz ve kış lastiklerinin aynı performansı göstermemesi ekstrem hava koşullarında bazı sorunlar yaratabilir. Lastikler öyle önemlidir ki, kimi zaman yakıt tüketimini dahi etkileyebilecek durumlar yaşayabilirsiniz. Eğer araç lastiklerinizi değiştirme zamanının geldiğini düşünüyorsanız doğru adrestesiniz. Bu yazımızda lastik seçimi nasıl yapılır sorularını detaylı bir şekilde cevaplayacağız. Eğer bu problemlerle uğraşmak istemiyorsanız hemen araç kiralama filomuza göz atabilirsiniz.

İçindekiler

Lastik Nasıl Seçilir?

Lastik seçimi aracın tüm fonksiyonlarını verimli bir şekilde kullanabilmek için de oldukça önemli. Çünkü ani manevralar yapmak ve fren donanımının kullanımında lastiklerin durumu oldukça önemlidir. Bunun için lastik değişimini rutin olarak gerçekleştirmek şart! Lastik seçimini doğru bir şekilde yapabilmek için birkaç unsura dikkat etmeniz oldukça önemli. Bununla birlikte arabanızı tanımanız ve yol şartlarına uygun bir lastik seçimi yapacağınızı bilmeniz de oldukça mühim. Bir lastik 10 senelik ömre sahiptir. Fakat bazı durumlarda lastiklerin kullanım süresi kısalabilir. Eğer araba lastiklerinizin değişim vaktinin geldiğini düşünüyorsanız şimdi lastik seçimi nasıl yapılır konusuna geçebiliriz. Pratik bir lastik seçimi yapmanız için öncelikle şu unsurlara dikkat etmeniz gerekir:

  • Aracınızın modeli, beygir gücü, üretim yılı gibi tüm detaylara hakim olmalısınız.
  • Araç üreticinizin önerdiği lastik ebatlarını tercih etmelisiniz.
  • Yaşadığınız bölgenin hava koşullarını dikkate almalısınız.
  • Güvenli bir sürüş deneyimi için güçlü fren performansı sunan lastiklere yönelmelisiniz.
  • Arabanızın jant tipiyle uyumlu lastikler seçmelisiniz.
  • Yakıt tasarrufu sunan lastikler yolculuk maliyetini düşürmek için idealdir.

Bu tür unsurlara ek olarak lastik seçimi yaparken sürüş tarzınızı da dikkate almanızda fayda var. Eğer araç kullanımında agresif bir sürüş tarzına sahipseniz performans lastikleri sizin için ideal olacaktır. Sakin ve konforlu yolculuklar önceliğinizse yumuşak ve sessiz performans sunan lastikler doğru adres. Bu tür bilgileri lastik markalarının sunduğu bilgilerden ve satıcılardan öğrenebilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz unsurları genel olarak göz önünde bulundurmanız gerekir. Nokta atışı bir tercih içinse biraz teknik durumları bilmenizde fayda var. Örneğin lastiklerin ebatlarını ve üretim tarihlerini nereden inceleneceğini bilmeniz doğru bir seçim için gerekli. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek teknik detaylar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Lastiklerinizin Ölçüsünü Öğrenin

Araba lastiği seçimini ebatlara göre yapmanız gerekli. Çünkü araba lastikleri genellikle ebatlarına göre fiyatlandırılıyor. Doğru ölçüleri belirleyebilmek için aracınızın eski lastiklerini inceleyin. Araba lastiklerinin yan kısımlarında ölçüleri tüm ebat bilgileri detaylı olarak yazar. 175/70 R13 gibi yazılar araç lastiklerinizin ölçülerini belirtir. Lastik seçimi yaparken ürünleri bu ölçülere göre değerlendirebilirsiniz.

Mevsimlere Göre Lastik Seçimi Yapın

Yaşadığınız bölgenin iklim koşullarını göz önünde bulundurmanız gerektiğini daha önce belirtmiştik. Çünkü hava durumu yolculuk şartlarını güçlü bir şekilde etkileyen unsurlar arasında yer alır. Bunun için lastiklerinizin daima zorlu havalara hazır olması gerekir. Örneğin kış lastikleri soğuk ve kaygan zemin koşullarına dayanıklı bir şekilde üretilir. Bunun için ürünler 7 derecenin üzerindeki yaz günlerinde düşük dayanıklılık gösterir. Özellikle sıcak havaların zirve yaptığı zamanlarda zemin, lastiklerinizin erimesine sebep olabilir. Bunun için mevsimine uygun lastik seçimi yapmalısınız. 4 mevsim lastiği nasıl anlaşılır diye soracak olursanız lastiklerin üzerinde yer alan mevsim işaretlerini inceleyebilirsiniz. Eğer lastikte M, S ve kar tanesi işareti bulunuyorsa 4 mevsim kullanıma uygunluk gösteren ürünlerle karşı karşıyasınız demektir.

Yakıt Tasarrufu Sunan Bir Lastik Seçimi

Lastik seçiminde güvenlik ve konfor gibi unsurların yanında yakıt verimliliği de oldukça önemli. Çünkü yaptığınız yolculuklarda ilerlediğiniz her kilometre daha fazla yakıt maliyeti yaratabilir. Bunun için lastik seçimini aracınıza uygun ve yakıt tasarrufu sunan bir modelden yana yapmalısınız. Lastikleri incelerken üzerlerinde bir etiket göreceksiniz. Bu etikette yakıt tüketimi, gürültü seviyesi ve yağışlı havada tutunma gücü göstergeleri yer alır. Bu göstergelerde yer alan harfler lastiklerin sunduğu verimliliği gösterir. Eğer yakıt tüketimi bölümünde A harfi bulunuyorsa yüksek verim sunan bir lastik seçiyorsunuz demektir. Bu harf G ise düşük tasarruf sunan bir ürünler karşı karşıyasınız. Bu tür detayları lastiklerin üzerinde bulunan etiketlerden ve ürün bilgilerinden öğrenebilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler