Araçlarda park asistanı (park assist) otomobili doğru ve sorunsuz bir şekilde konumlandırmaya, park etmeye destek olur. Özellikle yeni araç sürmeye başlayanlar için parklarda büyük kolaylık sağlayan park asistanları, tecrübeli sürücüler için de rahat bir park edişe yardımcı olur. Bu sistemler, park kazalarını önleyerek araç hasarını da minimuma indirebilir. Modern araçların neredeyse tamamında görebileceğiniz park asistanı hakkındaki tüm merak edilenleri içeriğimizde bir araya getirdik.

Park Asistanı Nedir?

Öncelikle park assist, yani park asistanı nedir bakıldığında, sürücülerin araçlarını park etmelerine yardımcı olan bir teknolojidir. Genellikle sensörler, kameralar ve bazen radarlar kullanılarak çevresel veriler toplar. Ardından bu veriler, aracın boyutlarına ve park alanına göre en iyi park manevrasını hesaplayan bir bilgisayar sistemi tarafından işlenir. Bu sayede aracınızı ister yatay ister dikey park ederken park asistanlarından yardım alabilir, sorunsuz bir park yapabilirsiniz. Araçlarda park asistanı sistemleri genellikle orta konsoldaki multimedya ekranın içinde yer alır. Aracı park etmeye başladığınızda bu ekranda park ettiğiniz alan görüntülenir. Burada önünüzdeki, arkanızdaki araçları da görebilirsiniz.

Ayrıca park asistanı, sunduğu görselliğin yanı sıra sesli sinyaller de verir. Bu görsel ve sesli sinyaller sayesinde arkadaki - öndeki araca çarpmadan ya da kaldırıma çıkmadan rahatlıkla park yapabilirsiniz. Bununla beraber park asistanları genelde basit ve gelişmiş olarak 2 farklı sistem sunar. Basit park asistanı sistemleri, sürücüye park yerinin boyutunu ve aracın park edilip edilemeyeceğini gösteren görsel ve sesli sinyaller sağlar. Daha gelişmiş sistemlerde, sürücü yalnızca gaz ve freni kontrol ederken, sistem direksiyon kontrolünü üstlenir ve aracı otomatik olarak park eder. En gelişmiş park asistanı sistemleri ise sürücünün araç içinde olmasına bile gerek kalmadan, uzaktan kumanda veya akıllı telefon uygulamaları aracılığıyla aracın park edilmesini sağlayabilir.

Park Asistanı Nasıl Çalışır?

Park asistanı sistemleri, aracın çevresini algılayan sensörler, kameralar ve bazen de radarlara sahiptir. Bu bileşenlerden hangilerine sahip olduğu araç modeline göre değişebilir. Bu teknolojik bileşenlerin bir araya gelmesiyle, sistem aracın çevresindeki nesneleri, diğer araçları ve park alanlarını tespit eder. Bu aşamalar genellikle şu şekilde ilerler:

  • Algılama ve Değerlendirme: Park asistanı sistemleri sensörler, kameralar ve/veya radarlar aracılığıyla aracın çevresindeki alanı tarar. Bu tarama işlemi sayesinde aracın çevresindeki park yerleri algılanır. Park asistanı, bu verilere göre uygun bir park alanını algılayabilir.
  • Manevra Hesaplama: Park asistanı, değerlendirme yaptıktan sonra park alanına göre aracın nasıl manevra yapması gerektiğini hesaplayabilir. Aracın boyutlarına, park alanındaki ölçülere göre manevra hesaplaması yapılabilir.
  • Görsel - Sesli İkaz Sistemleri: Park asistanları, park alanına yaklaşırken görsel ve işitsel olarak ikazlarda bulunur. Bu ikazlar sayesinde sürücüler park için ne kadar alan kaldığını, ne zaman aracı durdurmak gerektiğini vs. kolayca anlar.
  • Otomatik Manevra: Gelişmiş park asistanları direksiyon kontrolünü tamamen devralabilen bir çalışma prensibine de sunabilir. Bu sistemler, sürücüden sadece gaz ve fren kullanımı ister. Direksiyon ise sistem tarafından kontrol edilir ve park yapılır.
  • Tam Otomatik Park: En gelişmiş park asistanı sistemleri ise sürücünün araç içerisinde olmasına bile ihtiyaç duymaz. Bu sistemlerde sürücü, akıllı telefonu üzerinden uygulamayı kullanır ve araç kendi kendisini park eder.

Park asistanlarının çalışma prensipleri genel olarak bu şekildedir. Bununla beraber araç modeline, üretici firmaya göre farklı aşamalar da olabileceğini unutmayın.

Park Asistanı Sonradan Takılır mı?

Park asistanları, genelde araçların üretimi esnasında entegre edilir. Ancak kimi durumlarda sonradan montaj işlemi de mümkündür. Bunun için araca uygun bir park asistanının seçilmesi ve doğru şekilde montaj yapılması son derece kritiktir. Bu nedenle montaj öncesinde kapsamlı bir araştırma yapmak değerlidir. Ek olarak araç üzerinde önemli değişiklikler yapılması otomobilin garanti durumu üzerinde olumsuz bir sonuç doğurabilir. Sürücülerin buna da dikkat etmesinde yarar var. Ayrıca bazı arabalara sonradan park asistanı taktırabilmek de pek mümkün değildir. Bu nedenle sorunun yanıtı araç modeline göre de değişecektir.

Park Asistanı Hangi Araçlarda Var?

Park asistanı sistemleri sedan, SUV, hatchback gibi farklı pek çok kasa tipindeki araçta vardır. Özellikle yeni nesil araçların hemen hemen hepsinde bu sistemleri görebilirsiniz. Buna göre birkaç örnek vermek gerekirse; Mercedes C180, Mercedes A80, Ford Focus, Toyota Corolla, Volkswagen Passat, Volkswagen Jetta, Volkswagen Golf 7, Opel Insignia park asistanı sistemlerini yaygın olarak kullanan araç modelleridir.

Audi A3 Park Asistanı Nasıl Çalışır?

Audi A3'ün otomatik park asistanını etkinleştirmek için önce orta konsoldaki ilgili tuşa basmanız gerekir. Bu tuşa 1 defa basarsanız yatay park, 2 defa basarsanız dikey park aktifleşir. Tuşa bastıktan sonra aracın hangi park durumunda olduğunu da direksiyon önündeki bilgi ekranından takip edebilirsiniz. Doğru seçimi yaptıktan sonra park edeceğiniz alan hangi tarafınızda kalıyorsa ona göre sinyalinizi vermelisiniz. Sistem bu esnada etrafı taramaya başlar. Tarama sonucunda sistem uygun bir park yeri buldukça bilgi ekranından ikaz verir. Uygun park alanı noktasında durduğunuzda ise aracı geri vitese almanız gerekir. Bu aşamada artık direksiyon tamamen aracın kontrolüne girer. Sürücü bu esnada sadece gaz ve fren ile kontrol sağlar. Aracın direksiyonu, tüm bunlara göre kendi kendine doğru şekilde hareket eder. Ayrıca hızlı bir şekilde geriye giderseniz araç kendi kendine fren yapabilir. Park etme işlemi tamamlandığında önünüzdeki bilgi ekranında "Park asistanı sonlandırıldı" yazacaktır. Ek olarak tüm bu park sürecini orta konsoldaki ekrandan görüntülü olarak da takip edebilirsiniz.

VW Park Asistanı Nasıl Kullanılır?

Volkswagen (VW) park asistanı sistemleri araç modeline göre değişebilir. Örneğin, "Park Assist 3.0" özelliğine sahip Volkswagen modelleri, aracın otomatik olarak park edilmesine yardımcı olan bir sistemdir. Bu özelliğin aktif hâle gelmesi için önce orta konsolda bulunan "Park Assist" butonuna basmanız gerekir. Sonra azami 40 km/h hızla ve 0,5 ile 1,5 m arasında kalan bir mesafeyle yol kenarında ilerlemelisiniz. Sürücü, park etmek istediği yöne doğru sinyal vererek yolun hangi tarafına park etmek istediğini sisteme bildirir. Park Asistanı, araçtan en az 1,1 m daha uzun olan bir park boşluğu algıladığında, çok fonksiyonlu göstergede "Park yeri algılandı" mesajı gösterilir. Daha sonra sürücü doğru başlangıç konumuna yönlendirilir ve sürücüden geri vitese geçmesi istenir. Bu aşamada geri vitese geçildiği an, park asistanı devreye girer ve otomatik olarak direksiyon manevralarını gerçekleştirir.

Mercedes Park Asistanı Nasıl Çalışır?

Mercedes'in araç modeline göre farklı park asistanı sistemleri vardır. Örneğin, otomatik park asistanı Mercedes-Benz C-Serisi gibi seri ve modellerde yer alır. Bu otomatik park asistanını kullanabilmek için aşağıdaki adımları takip etmelisiniz:

  • Park alanına yaklaştığınızda yavaşlayın ve park yönüne göre sinyal verin.
  • Park edeceğiniz boş alanın belli bir mesafe önüne geçin. Örneğin, iki araç arasına park edecekseniz park alanının önündeki araca doğru yaklaşın. Böylelikle park edeceğiniz alan belli bir mesafe arkanızda kalmış olur.
  • Bu aşamada aracı geri vitese alın.
  • Aracı geri vitese aldığınızda direksiyon önündeki ekranda "Park asistanı başlasın?" şeklinde bir soru çıkacaktır.
  • Direksiyonun sol tarafındaki "OK" işaretine bastığınızda "Evet" demiş olacaksınız.
  • Bu aşamada sadece gaz ve fren kontrolü size aittir. Direksiyonu ise araç kendi kendisi yönetir.
  • Çevre şartlarına göre dikkatli bir şekilde gaz ve fren yapmaya başladığınızda direksiyon da park alanına göre dönmeye başlayacaktır.
  • Araç belli mesafede geri geri geldikten sonra ise fren yapabilir. Bu esnada önünüzdeki ekranda "D sürüş pozisy. takın" ifadesi çıkacaktır.
  • Bu direktife uyarak vitesi D'ye alın ve dikkatlice gaza basarak ileri doğru gidin.
  • Bu esnada da siz gaza bastığınızda aracın direksiyonu park alanına uygun olarak otomatik şekilde hareket edecektir.
  • Park işlemi bittiğinde ise ekranda "Park asistanı sonlandırıldı" yazacak ve sesli ikaz da verilecektir.
  • Tüm bu işlemleri aracın orta konsolundaki multimedya ekranından da görsel olarak takip edebilirsiniz.

Dilerseniz, Araba N

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler